Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yeni başkanın belirlenmesi için geri sayım başladı. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin 7 Haziran’da sona erecek olması nedeniyle, 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için süreç 28 Mayıs itibarıyla resmen başlayacak.
Başkanlık seçimi için takvim netleşti
Edinilen bilgilere göre, TBMM'de her yasama döneminde iki kez başkanlık seçimi yapılıyor. İlk seçilen başkan görevine 2 yıl devam ederken, ikinci devrede seçilen başkan dönemin sonuna kadar görevde kalıyor.
Bu kapsamda, Numan Kurtulmuş’un görev süresi dolmadan önce, başkanlık adaylarının belirlenmesi süreci 28 Mayıs’ta başlayacak. Adaylar, beş gün içerisinde başvurularını TBMM Başkanlığına iletecek.
Seçim gizli oy ile yapılacak
Başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından, Meclis Genel Kurulu toplanarak başkanlık seçimini gizli oylama ile gerçekleştirecek. Seçimin, Kurban Bayramı nedeniyle 3 veya 4 Haziran tarihlerinde yapılması planlanıyor.
Seçim süreci üç tura kadar uzayabiliyor. İlk iki turda adayların seçilebilmesi için 400 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. Üçüncü turda bu sayı 301’e düşüyor. Eğer bu turda da başkan seçilemezse, en çok oyu alan iki aday arasında yapılacak dördüncü turda en fazla oy alan isim TBMM Başkanı olacak.
Yeni Başkan 31’inci TBMM başkanı olacak
Numan Kurtulmuş’un yeniden seçilmemesi halinde yeni seçilecek isim, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Meclis Başkanlığı görevine gelen 31’inci kişi olacak. Bugüne kadar toplam 30 milletvekili TBMM Başkanlığı yaptı.
En uzun süre görev yapan Meclis Başkanı, 1935’ten 1946’ya kadar aralıksız 11 yıl görevde kalan Mustafa Abdülhalik Renda oldu. Öte yandan, en kısa görev süresi ise yalnızca 2 ay 1 hafta ile İsmet Sezgin’e ait.
İstanbul'dan en fazla TBMM başkanı çıktı
Meclis Başkanlığı koltuğuna en çok İstanbul milletvekilleri oturdu. Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş gibi isimler İstanbul seçim çevresinden çıkarak TBMM Başkanı oldu.