DERLEYEN: Ezgi KURGUZ/ İZ GAZETE- EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, İz Tv’de yayınlanan Gizem Taban ile Z Raporu programının konuğu oldu. Genç ve yeni girişimlerde vizyon yakalamanın ne kadar heyecan verici olduğundan bahseden Yelkenbiçer, yaratmak istedikleri farkındalık hakkında açıklamalarda bulundu. EGİAD’ın 16 Kasım’da ev sahipliği yapacağı, 250 fiziki ve bine yakın online katılımcının takip edeceği, ‘Gelecek için Sürdürülebilirlik Zirvesi’nin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yelkenbiçer, “Sürdürülebilirlik farkındalık yaratmaya çalıştığımız bir kavram. Biz sürdürülebilirlik için ‘Gelecekten borç alarak tüketim yapmaya son vermek’ diyoruz. Bu sene temmuz ayında dünyanın 1 yılda ürettiği kaynağı tükettik. Yıl sonuna kadar yetebiliyor olmak için bize 1 değil 1.4 dünya gerek. Acilen sürdürülebilir olmamız, dönüşmemiz gerek. Dönüşümlerin itici gücü girişimciliktir” ifadelerini kullandı.

‘YOL HARİTASI’

Dünyadaki değişimleri girişimcilerin sağlayacağını belirterek sözlerine devam eden Yelkenbiçer, “Bilgi ve inovasyon çağında yaşıyoruz. Bilginin toplumsal faydaya dönüşmesi inovasyondur. İzmir’e inovasyon çok yakışıyor. Bu konuda 2011’den beri çok yoğun çalışıyoruz. İzmir’in dijital çağı yakalaması için yerelden büyümesi gerek. Buna katkı sağlamak için İzmir’in tek melek yatırımcı ağı EGİAD Melekleri’ni kurduk. 16 Kasım’da açıklanacak olan ‘Zirvede Girişimcilik Endeksi Raporu’ ile İzmir girişimci kentler arasında nerede bunu göreceğiz. Sadece analizlerle yetinmeyerek; artılarımız, eksilerimiz, politika önerileri, ne yaparsak gelişebiliriz gibi konuların hepsine açıklık getireceğiz. 16 Kasım’da bir yol haritası ortaya koyuyoruz. Gerçek kaynaklara erişebilmek için 2 bine yakın iş insanı, 20 teknoloji girişimcisi, 40 üniversite profesörü ile görüşmeler sağladık” şeklinde konuştu.

Yakın geçmişte pandeminin bıraktığı izlerin ve günümüz koşullarının girişimcileri ve yatırımcıları derinden etkilediğini belirten Yelkenbiçer, “Pandemiden sonra ticaret durma noktasına geldi. 2023’te ekonomik daralma bekliyoruz. Bizim iddiamız pandemiye rağmen nitelikli projeler çıkarmaktı. Bu pandemi dönemi beraber çalışmayı öğretti bize. Şimdi ise gündemde Rusya-Ukrayna savaşı var. Bu süreçte tahıl ve enerji krizi ile karşı karşıya kaldık. 2030’da fosil yakıtlardan uzaklaşarak sadece elektrikli arabalar kullanacağımızı öngören bir yaklaşım vardı. Ancak bu olay ile doğal gaza olan mecburiyetimizi gördük. Biz de çok pahalı gaz alacağız, ısınmada sorunlar yaşayacağız. Çözüm yaratabilmek için uzun vadeli yenilenebilir enerji kaynaklarına teşvik olmalı. Bu sayede mağdur olan yatırımcılar için yeni fırsat kapıları açılabilir” dedi.

YILIN MELEKLERİ

EGİAD Melekleri, Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) tarafından düzenlenen etkinlik kapsamındaki ödüllerde "Yılın Melek Yatırım Ağı" seçilmişti. Bu konudaki mutluluğunu paylaşan Başkan Yelkenbiçer, “2011’den beri ortaya konan bir vizyonu temsil eden bir ödüldü. Biz 2015’te bir melek yatırım ağı kurduk. 5 binden fazla yeni girişim izledik ve bunların 30’una yatırım yaptık. 60’tan fazla yatırımcı ise teknolojiye yatırım yapıyor. Bu sistem bizi güncel tutuyor. Oyun girişimciliğini İzmir’den çıkarmak için bir fon kurduk. Yazılımcılar ve yaratıcı artistler için bir dünya kurmayı hedefliyoruz” ifadelerinde bulunarak geldikleri noktadan ve ilerlemek istedikleri yoldan bahsetti.

KRİZİN İŞ DÜNYASINA ETKİSİ

Ekonomik krizden dolayı yatırımcıların çekingen davrandıklarını anlatan Başkan Yelkenbiçer, “1-1,5 yıldır oy kaygısıyla atılacak her adım 2023’e bağlanıyor bu yüzden risk algısı çok fazla artıyor. Yabancı yatırımcı da piyasaya girmiyor. İçerideki yatırımcılar ise beklemede. İnsanlar süreci öngörebilmek istiyor. Biz çok kötü bir pandemi ve sonrasındaki ekonomi yönetim ile karşı karşıyayız. Biz her partiye eşit yakınlıktayız. Sadece kriz sürecinin sakinleşmesini ve önümüzü görüyor olabilmeyi diliyoruz” dedi.

ASGARİ ÜCRET

Başkan Yelkenbiçer, “En yüksek zammı yapalım ama işveren yükümlülükleri de düşürülmeli. Asgari ücret yüzde 50’den fazla olmalı ama bu hiçbir şeyin çözümü değil. Asgari ücret ve EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) şeklinde bizi bekleyen 2 konu başlığı var. EYT sanayiciyi ciddi şekilde tehdit ediyor çok fazla mağdur var. Uzun vadeli finansman desteği gerekli” değerlendirmesinde bulundu.

100.YILINDA İKTİSAT KONGRESİ

Önümüzdeki sene İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği İzmir İktisat Kongresi 100 yıl sonra yeniden hayata geçiyor. Başkan Yelkenbiçer kongreye her kesimden vatandaşı davet etti. Yelkenbiçer konuyla ilgili “Kongre sayesinde Türkiye’deki girişimcilerle tanışıyoruz. Bu 100 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı bir iktisat kongresi ve Türkiye’nin 20-30 yılına çerçeve çizmiş. Belki de geleceğin 100 yılını yaratma fırsatı şimdi bizim elimizde. Belediye bu konuda çok vizyoner. Bu tarz zirveler genelde üyeler için olur. Biz herkese açığız. Öğrenciler, akademisyenler herkes katılabilir. Dileyenler web sitesinden kayıt yapabilir ve detayları görebilirler” dedi.

23-26 KASIM ALMANYA

Başkan Yelkenbiçer 23-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan EGİAD iş geliştirme gezisi için Berlin’in yolunu tutacak. Yelkenbiçer, “Berlin girişimci kentlerin ilk 3’ü arasında yer alıyor. Nitelikli yatırımcıların olduğu bir ekosistem mevcut. Biz bu ziyaretler ile ticari temaslar gerçekleştiriyoruz. Üyelerin dış ticaret ortamı için yeni köprüler kurmak istiyoruz” diyerek gezinin amacını dile getirdi.


 

Editör: Haber Merkezi