25 yaşın altında ve öğrenci olan vatandaşlar için harçsız öğrenci pasaportu çıkarma imkanı bulunuyor. Temelde bordo pasaport olan bu pasaport öğrencilere göre yeniden düzenlenmiştir. Peki harçsız öğrenci pasaportu başvurusu nasıl yapılır? Başvuru için hangi belgeler gereklidir?

Öğrenci pasaportu nedir?

Öğrenci pasaportu, seyahat ya da eğitim amacıyla yurt dışına çıkmayı planlayan öğrencilere verilen seyahat belgesine denir. Öğrenci pasaportu, belirlenmiş şartları karşılayan her öğrenciye verilir. Temele bordo pasaporttur ama öğrencilere göre özel olarak düzenlenmiştir. 

Öğrenci pasaportu başvurusu nasıl yapılır?

25 yaş altı öğrenciler, harç ücretini ödememek için öncelikle Nüfus Müdürlüğü üzerinden bordo pasaporta başvuru yapmalıdır. Randevu anında öğrenci pasaportu başvurusu olduğunu gişe memurlarına bildiren öğrenciler, harç bedelinden muaf olur. 

Online başvuru yaparken pasaport türleri arasında öğrencilere özel bir seçenek yoktur. Pasaport başvurusu esnasında bordo pasaportu seçmek yeterlidir. Bu noktada sadece 25 altı öğrenim gören kişilerin harç bedelinden muaf tutulacağı unutulmamalıdır. 

Öğrenci pasaportu için hangi belgeler gereklidir?

Başvuru yaptıktan sonra randevu anında aşağıdaki belgelerin tamamlanmış olmasına özen gösterin. Bu pasaportu çıkarmak için bordo pasaport alırken istenen belgelerin yanına öğrenci belgenizi eklemeniz yeterlidir: 

-Nüfus cüzdanının aslı
-Biyometrik fotoğraf (2 tane)
-Eski pasaport (varsa)
-Defter ücreti
-Öğrenci belgesi
-Harçsız pasaport talep yazısı

Öğrenci pasaportu kullanım süresi

18 yaşından büyük öğrenciler 25 yaşlarına kadar ya da kalan öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak sürede pasaport alabilir. Örneğin öğrenim sürenizi doldurmanıza 1 yıl kaldıysa ancak 1 yıllık pasaport alabilirsiniz. 

Editör: Tuğkan Üsküp