Danıştay 6. Dairesi, bilirkişi heyetinin ‘Kamu yararına aykırı’ raporuna rağmen Çeşme Projesi için ‘Hukuka uygun’ kararı verdi. Bölgeye büyük yapılaşma getireceği, su kıtlığı yaratacağı ve doğa tahribatına neden olacağı gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, meslek odaları ve çevre örgütlerinin dava açtığı Çeşme Kültür ve Turizm Projesi’yle ilgili ‘Hukuka uygun’ kararı verilmesi protesto edildi. Kararın ardından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, İzmir Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İzmir Tabip Odası, EGEÇEP, Batı Urla Köyleri Çevre Koruma ve Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği, Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Güzelleştirme ve Koruma Derneği, Doğa Derneği, Sualtı Araştırmaları Derneği ve yurttaşların katılımıyla bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda; TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, İzmir Barosu Başkanı Avukat Sefa Yılmaz, Çeşme projesi davacı avukatlarından Şehrazat Mercan ve İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak da yer aldı.

1065e7f6-9427-494b-803c-506f54d3a580

Bakan Ersoy’a seslendi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a projeden vazgeçilmesi için çağrı yaptı. Başkan Soyer, şunları söyledi: “Projenin devamı ile ilgili bir de sit alanları ile ilgili alınan karar var. Bundan sonrası hukuk gereğini yapacaktır diye düşünüyoruz. Baromuza avukatlarımıza güveniyoruz. İzmir'in geleceğini koruyacaklarına bütün kalbimizle inanıyoruz. Sayın bakanımıza bir diyalog çağrısı yapmak istiyorum. Bu proje birçok çevreler tarafından farklı isimlerle tabir edildi. Sözün sonunda bu projeyi İzmirli istemiyor. İzmir'in kurumları istemiyor. Meslek odaları istemiyor, kimse istemiyor. Birçok gerekçesi var. Bir tane gerekçeyi söyleyelim. 15 turizm bölgesi var, kapasitesi yüzde 15'ler civarında. 'Büyük bir ihtiyaç var da onun için yapıyoruz' denilecek bir durum yok. 16 bin hektarlık dev bir alanın turizm bölgesi olarak ilan edilmesinin yaratacağı tahribatı hepimiz çok iyi biliyoruz. İzmir'in çok önemli projeleri var. Kemeraltı UNESCO Projesi var. Kaynaklarımızı iyi kullanarak Kemeraltı'nı dünyanın en iyi açık hava alışveriş merkezi yapabiliriz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği yapmaya hazırız. Çeşme Projesi'nden vazgeçin. Sayın bakan, İzmir'in sizlerle yapılabilecek çok projesi var. Gelin beraber yapalım.”

0cbf3564-dc6c-4219-95aa-efd3898ca411

Koşullar değişmediği halde…

Çeşme Projesi ile ilgili mahkeme kararına ilişkin ortak metni okuyan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun daha önce projeyle ilgili aldığı ‘yürütmeyi durdurma ‘kararına dikkat çekerek, “Maddi ve hukuki koşullar hiç değişmediği halde, Danıştay 6.Dairesi, ‘hukuki belirlilik’, ‘hukuki istikrar’ ve ‘hukuki öngörülebilirlik’ ilkelerini de yok sayarak açıkça hukuka aykırı olan davanın reddi kararı vermiştir. Kararın ikiye karşı üç oyla oyçokluğuyla alındığını da vurgulamak isteriz. Karar gerekçesinde özetle, sınır belirleme kararında ileri sürülen gerekçelerin, daha sonraki (plan vs) işlemler sırasında incelenebileceği, idarenin yönetmelikler gereği hazırladığı gerekçe raporunun yeterli olduğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve yanında pek çok kurumun olumsuz görüşünün irdelenip ilişkilendirmeden, bir genel doğru kabulü ile davamızın reddine karar vermiş bulunmaktadır” diye konuştu.

Kararı temyiz ediyoruz

Danıştay'ın kararını temyize götüreceklerini belirten Baro Başkanı Sefa Yılmaz, “Kararı tüm müvekkillerimiz adına temyiz ediyoruz. Temyiz talebimiz, daha önceki yürütmenin durdurulması kararını veren Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu tarafından incelenecektir. Kararın bozulması yönünde sağlam hukuki gerekçeler, yargılama aşamalarında elde edilmiştir. Umarız hukuka uygun karar verilir, hak ve adalet yerini bulur” ifadelerini kullandı.

Sit değişikliği kararı

Çeşme Projesi kararı ile belirlenen alanda Çeşme ve Urla İlçelerinin bir kısmını kapsayan Karaköy-Zeytineli etabında, doğal sit alanında daha önce belirlenen alan için İzmir 2.İdare Mahkemesi’nde bakılan davadaki verilen karar uygulanmadan, Çeşme Projesi kararına elverişli yeni bir karar alındığını ve iki ayrı sit bölümünde sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım doğal sit derecesine dönüştürüldüğünü de söyleyen Baro Başkanı Yılmaz, “Söz konusu, ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ doğal sit olarak tespit edilen alanların yapılaşmasına izin verilebileceği göz önüne alındığında, uygulanması halinde davacı nezdinde telafisi güç zararlara yol açabileceği ve dava konusu işlemin hukuka aykırılığının açık olması nedeniyle, yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Her iki karar birlikte değerlendirildiğinde, ülkemizde, bu kadar büyük bir alan için yürütülen işlemlerin, mahkeme kararları ve bilirkişi raporları doğrultusunda, sorumluluk içinde hareket ederek, büyük ölçüde kamu zararının oluşmasına neden olunmaması için durdurulması gerekmektedir” açıklamalarında bulundu.

Çeşme Projesi ile Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararının Danıştay 6.Dairesi’nin davanın reddi kararı ile ortadan kalktığını ifade eden Baro Başkanı Yılmaz, “Bunun fırsat olarak görülüp, Yarımada’da telafisi olanaksız zararlara yol açacak oldubittiler yaratılmamalı, temyiz başvurumuz hakkında karar verilene kadar yeni işlem ve eylem yapılmamalıdır” dedi.

gizem-1Gizem TABAN

Muhabir/ ÇEVRE/ izgazete.net

Editör: Duygu Kaya