Özel okullar; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen yıllık TÜFE ve ÜFE ortalaması oranında zam sınırını, yemek ücretlerine getirdiği zam ve etüd adı altında aldığı ek eğitim ödeneği ile aşmaya çalışırken, devlet okullarında istenen aidat ödemeleri velileri yıldırdı. En ucuz özel okul ücreti 2024 kayıt yenileme döneminde 300 bin TL'ye ulaşırken, binlerce veli de devlet okullarında istenilen kayıt paralarından bıktı. Sesini duyurmak isteyen milyonlarca veli Milli Eğitim Bakanlığı'na ulaşamayınca konuyu sosyal medya ve Şikayet Var'da yaptığı şikayetlerle gündemde tutmaya çalışıyor. 

Velilerin özel okul ve devlet okulu arasındaki kafa karışıklığının etkili ve doğru öğrenme metodunu arama çabası olarak yorumlayan Eğitim Koçu Metanet Dalgül, yine de "Parası olanın gerçekten şansı var mı diye bir düşünmek gerekiyor" dedi. Dalgül özetle şunları kaydetti:

"Günümüzde pek çok aile, çocuklarının İngilizce eğitim alması ve yabancı öğretmenlerden ders görmesi umuduyla özel okullara yöneliyor. Ancak, bu okulların sunduğu kalitenin vaat ettikleri gibi olmadığı bir sır değil. Özel okulların yüksek ücretlerine rağmen, sunulan eğitimde beklenen kalite ve standartlar genellikle karşılanmıyor. Özellikle son yıllarda, özel okulların sınav başarı garantileriyle velilerin dikkatini çekmesi ve üniversite sınavlarında başarıyı garanti ettiği iddiasıyla öne çıkması, ailelerin bu okulları tercih etme sebeplerinden biri haline geldi. Ancak, bu iddiaların gerçekliği sorgulanmalı."

Fırsat eşitliği umursanmıyor

"Başarı garantisi vermek, eğitimde sürekli değişen ve kişisel faktörlere bağlı bir süreç olan öğrenmeyi basitleştirmek anlamına gelir ki bu mümkün değildir. Üstelik, öğrencilerin eğitim hayatları boyunca sadece sınav başarısına odaklanmaları, onların geniş bir bakış açısına ve derinlemesine bilgiye sahip olmalarını engelleyebilir. Özel okulların yüksek ücretlerinin ve vaatlerinin gerçek dışılığının yanı sıra, eğitimde adalet ve fırsat eşitliği konuları da ciddi şekilde göz ardı ediliyor. Yüksek maliyetler, eğitimde sınıf ayrımcılığına neden oluyor ve her çocuğun eğitim hakkını sınırlıyor. Eğitim, herkesin hakkı olan bir temel insan hakkıdır ve sadece maddi olanaklara dayalı olmamalıdır."

Gerekli düzenlemeler yapılmalı

"Bu noktada, eğitim sistemimizin daha adil ve erişilebilir olması için önlemler alınmalı. Kamu okullarının kalitesi arttırılmalı ve özel okul ücretlerinin denetlenmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı. Ayrıca, eğitimde başarıyı garantilemek yerine, öğrencilere geniş bir bakış açısı kazandıracak ve derinlemesine öğrenmeyi teşvik edecek bir eğitim modeli benimsenmeli. Eğitim, toplumun geleceğini şekillendiren en önemli unsurlardan biri ve her çocuğun eşit fırsatlara sahip olması gerekiyor. Ancak, bu hedefe ulaşabilmek için eğitimdeki adaletsizlikleri gidermek ve fırsat eşitliğini sağlamak için acil önlemler alınmalı."

Kaynak: ANKA