Günümüzde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri de sardunya çiçeği. Havaların ısınması ile evimizi ve bahçelerimizi süslemeye başlayan bu çiçeğin bakımız da çok kolay. Peki sardunya çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Sardunya çiçeğinin anlamı nedir?

Sardunya çiçeği öncelikle renkleri ile dikkat çeker. Kırmızı, beyaz, sarı, bembe, mor ve mavi renkte sarduna çiçeği bulmak mümkün.

Dayanıklı bir bitki olan sardunya bu yüzden uzun ömürlü bitkiler arasında yer alır. Bu çiçeğin asıl ihtiyacı olan şey ise açık havadır. Bu yüzden bu çiceği balkonunuzda, bahçenizde veya terasınızda yetiştirebilirsiniz.

Çevresine pozitif enerji veren sardunya çiçekleri, bulunduğu ortamdaki gerginliği ve stresi azaltır.

Sardunya çiçeğinin bakımı nasıl yapılır?

-Sardunya çiçeği ılık ve nemli havayı sever. Bu yüzden çiçeği güneş gören bir yere özellikle de balkonunuza koymakta fayda var.
-Sıcağı seven bu bitki, kışın ise 7 derecenin altındaki bir ortamda olmamalıdır.
-Çiçeğinizin zarar görmesini istemiyorsanız, rüzgara maruz kalmamasına da özen gösterin.
-Sulama bitki için oldukça önemlidir. Sulama esnasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan birisi suyun toprağın her yerine eşit olarak dağılması için özen göstermektir. Bitkiyi suladıktan sonra saksı altı tabağındaki fazla suyun bitki geri çekmeden boşaltılması, hep aynı ölçüde ve düzenli olarak yani aynı günde sulanması oldukça önemlidir.
-Sardunya bitkisinin saksı değiştirme konusu da oldukça önemlidir. Bitki havalar daha tam ısınmadan, mart nisan aylarında saksı değişimi için uygundur.

Sardunya çiçeği nasıl sulanır?

-Bitkiye ihtiyacından fazla veya az su vermek gelişimini durdurabilir. Kış aylarında haftada 1, yaz aylarında haftada 2 defa su verilmesi ve bitkide anormal bir durum gözlemlenmedikçe aynı kap ile aynı miktarda su verilmesi önerilir.
-Ayrıca sardunya bitkisi sabah saatlerinde sulanırsa toprağın suyu çekebilmesi için gerekli vakti olacaktır. Bu da böceklerden ve akşam serinliğinde oluşabilecek küflenmelerden korunabilmek açısından önemlidir.


Sardunya çiçeği nasıl budanır?

Sardunyayı budadığınız zaman çiçeğin ömrünü uzatırsınız. Budama işleminde kurumuş ve sararmış yapraklar alınmalıdır. Bu ölü yapraklar ve çiçekler alındığında diğer yapraklara zarar vermesi önlenir. Ayrıca alınan yapraklarda bir bakteri varsa, çiçeğin tamamına yayılması engellenir.

Genellikle şubat veya mart ayında budama işlemi tercih edilir. Saksıda çok fazla uzayan dalların budanması da diğer çiçeklerin yeterli oksijen almasını sağlayacaktır. Budama sonrasına bir miktar su verebilirsiniz.

Sardunya çiçeğini ne besler?

En önemli detay güneş ışığı. Ekstra doğal gübre kullanmak da sardunyaları coşturmak için denenebilir. Muz kabuğu, yumurta kabuğu ve kabuk tarçını cam bir kavanozda suyun içine koyun ve ağzı kapalı şekilde 2-3 hafta bekletin. Bu su ile sardunyalarınızı sulamanız onların daha canlı hale gelmesine yardımcı olacaktır.

Sardunya Çiçeğinin anlamı nedir?

Romantik ilişkilerde en çok tercih edilen çiçek türleri arasında yer alan sardunya çiçeği, Orta Çağ'da sonsuz aşkı temsil ettiğine inanılmaktadır. Bunun yanı sıra çiftler arasındaki sadakati güçlendirdiğine inanılmaktadır. Sardunya çiçeğinin eski zamanlarda zarafeti ve gücü temsil ettiği bilinmektedir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz