Gizem TABAN/İZGAZETE- Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in sert açıklamalarla 6’lı masadan ayrılmasını değerlendirdi. Akşener’in Cumhurbaşkanı Adayı olmasını istediği Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın olası adaylığı senaryosunu da yorumlayan Prof. Dr. Tosun, Yavaş’ın adaylığı kabul etmemesi ve Cumhurbaşkanı adaylığı yarışının CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçmesi durumunda seçim kampanyasının belirleyici olacağını söyledi.

‘KAYBETTİRECEK BİR HAMLE’

İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in sert eleştirilerle 6’lı masadan ayrılma hamlesini değerlendiren Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tosun, “Meral Hanım, politik satrançta kötü bir hamle yaptı. Bunu, sonuç üretmeyecek, kaybettirecek bir hamle olarak değerlendirmek gerekir. Kullandığı ifadeler çok sert ifadelerdi. Duygusal bir kopuş neden yaşandı? Bir yıldan beri işleyen bir süreç var, hafta başında yapılan bir görüşme var. İYİ Parti’nin çeşitli çevrelerinde Kemal Bey’in adaylığına olumsuz bakanlar vardı, bütün bunlar biliniyordu. Yani son noktaya kadar getirip son noktada böyle sert bir açıklama ve böyle bir hamle yapması anlaşılabilir görünmüyor” diye konuştu.

‘SAYISIZ RİSK ÜRETEBİLİR’

Prof. Dr. Tosun, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu kararla parti tabanının, teşkilatının, üst yönetiminin taleplerine uygun davranıyor, bu anlamda bir genel başkanın tabanın taleplerini dikkate alması önemli ama bu taban Kemal Bey’e oy verilmesi yönünde, ortak aday olarak çıkarılması yönünde ikna edilebilirdi. Bu ikna etme yerine tamamen iplerin koparılması, önümüzdeki süreçte İYİ Parti açısından sayısız risk üretebilir. Çünkü İYİ Parti tabanı homojen bir taban değil. İYİ Parti’nin içinde, geçmiş seçimlerde en az bir kere CHP’ye oy vermiş seçmenler de var.”

‘SEÇİLME İHTİMALİ YOK’

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Akşener’in, Cumhurbaşkanı adaylığı teklifini kabul etmesi durumunda nasıl bir tablo oluşacağına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tosun, “Mansur Bey’in kabul edeceğini düşünmüyorum ama kabul etse bile seçilme ihtimali yok diyorum. Çünkü Kemal Bey’in aday olduğu bir senaryoda CHP’nin kemik seçmenin oy alamaz, Kürt seçmenden oy alamaz. AKP ve MHP’nin adayı zaten Sayın Erdoğan… Dolayısıyla hangi seçmenden oy alarak seçilebilir?” ifadelerini kullandı.

‘İYİ YÖNETEN KAZANIR’

Prof. Dr. Tosun, İYİ Parti Lideri Akşener’in Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda kamuoyu araştırmalarının Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nu işaret ettiğine yönelik açıklamalarına ilişkin ise şöyle konuştu: “Bunu aritmetik akılla söylüyor ama kamuoyu araştırmaları anlık bir fotoğrafı çeker. Marifetli siyaset kendisini kazanacak adayın ellerine teslim etmez, kazandıracak aday üretir. Daha 2 buçuk aylık süreç var, bu süreci iyi yöneten kazanır. Kampanya performansı sonucu tayin edecek” açıklamalarında bulundu.

‘AVANTAJLI ÇIKABİLİR’

‘İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in sert ifadelerle 6’lı masadan ayrılması, siyaseten Cumhur İttifakı’nın faydasına mı oldu?’ sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Tosun, “Cumhur İttifakı her koşulda bundan avantajlı çıkabilir ama 2 buçuk aylık süreçte siyasi dengeler değişebilir. Matematiksel bakmayı bir kenara bırakalım, duygusal anlamda bile böyle sert bir açıklama İYİ Parti içinde geçmişte CHP’ye oy vermiş seçmeni rencide etmiştir” dedi.

Editör: Özlem Çimen Durmaz