Cengiz Aldemir/ ANKARA - Üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma sorunlarının ortadan kaldırılmasına yönelik alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırması açılmasını isteyen CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, "Türkiye'de son ayların en yakıcı gündem maddelerinin başında Kovid-19 pandemi sürecinde eğitimlerine ara verilen ve üniversite eğitimlerine geri dönen öğrencilerin yurt ve barınma sorunu gelmektedir" dedi.

KONUT YATIRIMLARI, YURTLARA YAPILMADI

Büyükşehirlere eğitim görmek için giden öğrencileri ve ailelerini yakından ilgilendiren yurt ve barınma konusunun 

sorun haline geldiğini kaydeden CHP'li Serter, "Bu soruna köklü bir çözümün bugüne kadar bulunamadı ve uzun yıllardır konut sektörüne yapılan yatırımların neden yurt yapmak için kullanılmadığı araştırılmalıdır. Üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma sorunlarını ortadan kaldırmaya yönelik alınması gereken acil önlemlerin araştırılması ve bu sorunun önüne en kısa sürede geçilmesi için gereken tedbirlerin alınması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

KYK YURTLARI YETERSİZ

Üniversite öğrencilerinin KYK yurtlarının yetersiz olması nedeniyle yurt ve barınma sorunu yaşadığını,

Türkiye'de 2020-2021 eğitim öğretim yılında yükseköğretimde olan ve uzaktan öğretim ve açık öğretimde okuyan toplam öğrenci sayısının 8 milyon 240 bin 997 olduğunu belirten CHP'li Serter, 

yurtların yetersiz olması ve kiraların fahiş oranda artması nedeniyle yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için eylem yapmak zorunda kaldıklarını kaydetti. 

KONU ARAŞTIRILMALI

En temel insan haklarından olan barınma hakkının sorunlu hale gelmiş olmasının devlet ve özel yurtların kapasitesini tartışılır hale getirdiğini vurgulayan Serter, yayınlanan resmi barınma istatistiklerine dikkat çekerek, önergesinde şu bilgilere yer verdi: "Milli Eğitim Bakanlığı'nın her sene yayınladığı "örgün Eğitim İstatikleri raporlarına bakıldığında, üniversite öğrencilerinin barınma sorunlara dair pek çok bulgu bulunmaktadır.

2019-2020 eğitim ve öğretim döneminde Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı 793 yurt bulunuyordu. 2020-2021 dönemine gelindiğinde yurt sayısının 773'e gerilediği görülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 2016'dan bu yana yurt sayısında kayda değer de artış olmamıştır. Devlet yurtlarının sayısı özel yurtlara göre yıllar içinde daha da düşük oranda artmış durumdadır.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın örgün Eğitim İstatistikleri raporlarına göre, Türkiye'de vakıf, dernek, şahıs, ticari, kamu üniversitesi yurtları ve özel işletmelere ait olduğu belirtilen yurt sayısı 4496'dır. Devlet yurdu sayısı 2021 itibariyle 773'tür. 2020-2021 dönemi itibariyle özel ve devlet yurtlarında 1 milyon 138 bin 79 kişilik kapasitenin mevcut olduğu bilinmektedir. Bir yıl öncesine bakıldığında, 33 bin kişilik kapasitenin azalmış olduğu görülmektedir. öte yandan, pandemi ile beraber Sağlık Bakanlığı'nın işaret edeceği kriterlerin de yerine getirilmesi halinde yakın vadede yatak kapasitesinin daha da azalacağı açıktır.

Bu çerçevede, eğitim almak için farklı şehirlere giden öğrencilerin eğitimlerinin yarıda kalmaması, sağlıklı ortamlarda eğitim hayatını sürdürebilmeleri için yurt ve barınma sorununun acilen çözülmesi şarttır. Üniversite öğrencilerinin yaşadığı yurt sorunun acilen çözülmesi ve bu noktada alınması gereken tedbirlerin ele alınması için Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz."

Editör: Haber Merkezi