Cengiz ALDEMİR\İZ GAZETE-17 Haziran 2021 tarihinde HDP İzmir İl Başkanlığı binasına yönelik Onur Gencer tarafından yapılan saldırıda Deniz Poyraz'ın yaşamını yitirdiğini, saldırının ardından katilin kolluk kuvvetlerince korunduğunu belirten HDP'li Kemalbay, ülkenin üçüncü büyük partisine yönelik yapılacak silahlı saldırıya karşı, olay yerinin denetim altına alınması konusunda yaşanan ihmalleri dile getirdi.

KOLLUK GÜVENLİK SORUNU YARATIYOR

Saldırı öncesi, saldırının gerçekleştiği an ve saldırı sonrası güvenliği sağlamakla görevli hükümet ve emrindeki kolluk kuvvetlerinin bariz ve kasti bir şekilde güvenlik sorunu oluşturduğunu belirten HDP'li Kemalbay,  katil Onur Gencer'in alelacele bir şekilde adliyeye sevk edilerek tutuklandığını, HDP Hukuk Komisyonu ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İzmir Şubesi üyesi avukatlarının, Deniz Poyraz davası ve olayın siyasal boyutunun göz ardı edilerek hazırlandığı ifadelerini anımsattı.

KATİL 27 KEZ EMNİYETİ ARADI

Katil Gencer'in suçunu itiraf etmesine rağmen, yetkililerin örgüt bağlantısı olmadığı şeklindeki açıklamalarına dikkat çeken Kemalbay, "Katliamın Şair Eşref Bulvarı bölgesinde farklı tarihlerde Gencer'e ait toplamda 115 kez sinyal tespit edildiği ve sanığın 24 kez belirtilen bölgeye gittiğinin belirlendiği, hesap hareketlerinde de olayla ilgili delil olabilecek nitelikte bir veri bulunamadığı, yine yapılan HTS incelemesinde saldırganın çeşitli tarihlerde 27 kez İzmir İl Emniyet Müdürlüğünü aradığının tespit edildiği,  İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne ait bu telefon numaralarına ilişkin ses kayıtları, hangi birim ile görüştüğü hatta kiminle konuştuğunun tespit edilerek soruşturma dosyasına gönderilmesinin talep edilmesi üzerine  emniyetin ses kayıtlarının olmadığının belirtildiğini kamuoyu ile paylaşmışlardır" bilgisini paylaştı.

KATİL İLE SADAT İLİŞKİSİ ÖRT BAS EDİLDİ

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca  araştırmanın sürdüğü belirtilmesine rağmen delillerin toplanmadan, kamera kayıtlarının çözümü beklenmeden, deliller gelmeden, HTS kayıtları alınmadan, saldırganın devlet içine yerleşmiş suç örgütü ve yapılarla ilişkisi araştırılmadan ve maddi gerçekliğin tüm boyutlarıyla aydınlatılması engellenerek katilin SADAT tarafından askeri eğitime maruz tutulduğu ve Suriye iç savaşına katıldığına dair basında günlerce yer alan iddiaları anımsatan Kemalbay, SADAT ile ilişkisinin olup olmadığı konusunda derinlemesine bir araştırma yapılmadığını, ve soruşturma sürecinin hızla kapatıldığını söyledi.

EMNİYET VE MİT'İN  İLİŞKİSİ ORTAYA ÇIKSIN

Katliamla ilgili adaletin tesisinde yaşanan sonuçlar toplumun vicdanında derin yaralar bıraktığını ifade eden Kemalbay, "Bu katliamda aydınlatılması gereken çok sayıda soru ve derin kuşku bulunmaktadır. Emniyet ve MİT’in bu katliamdaki sorumluluğu ile katilin arkasındaki karanlık yapıların açığa çıkarılması, bu davadan çıkacak sonucun ise geçmişte karanlık güçler tarafından işlenen katliamlar için örnek oluşturması açısından önemlidir" dedi.  

SORUMLU KOLLUĞA SORUŞTURMA AÇILDI MI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan HDP'li Kemalbay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e, "HDP örgütleri 24 saat polis gözetimi altında tutulmasına karşın silahlı bir saldırganın nasıl hiçbir müdahale olmadan parti binasına silahlı bir şekilde girebildiğine dair o anda görevli olan kolluk güçlerine karşı görevi ihmal suçundan başlatılan herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır?  Bulunmakta ise soruşturma sonucu görevini ihmal eden kolluk güçlerine herhangi bir idari ve cezai işlem yapılmış mıdır? Yapılmadı ise gerekçesi nedir?" diye sordu.

Kemalbay şu sorularına da yanıt istedi: 

  • İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca otopsi raporunda belirtilen eksiklikler giderilmeden, deliller toplanmadan ve kamera kayıtlarının tam çözümü dosyaya girmeden, ayrıca kolluk tarafından telefonda kayıtlı 950 kişiye ilişkin araştırmanın sürdüğü belirtilmesine rağmen HTS kayıtları alınmadan kısa sürede soruşturmanın kapatılıp iddianamenin hazırlanarak dava açılmasının nedeni nedir? 
  • Soruşturmayı yürüten kolluk tarafından katilin iletişim ve ilişki içerisinde olduğu yapıya ilişkin olarak araştırma ve inceleme yapılması neden talep edilmemiştir? 
  • HTS kayıtlarına göre, katilin görüştüğü kimi kişilerin de sinyallerine bakıldığında ve incelendiğinde bu kişilerin de aynı dönemlerde HDP'nin bulunduğu semte gelip gittikleri ortaya çıkmıştır.  Bu durumda katilin aylarca yaptığı keşiflerde tek başına olmadığı ortada iken bu konuda bir inceleme ve soruşturma yapılmış mıdır?   
  • Katilin iş merkezine girerken elinde bulunan ve polis ile ilk teması olduğunda kendisine sorulan ‘çanta nerede’ sorusundaki çanta içerisinde yer alan eşya ve materyallerin tam listesinin neden tutanağa bağlanmadığı ve özellikle de bu eşyaların neden emanete alınmadığına yönelik herhangi bir sorgulama yapılmış mıdır?  Yapıldı ise açıklama ne şekilde olmuştur? Yapılmadı ise gerekçesi nedir? 
  • İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na, saldırıda, istihbarat zaafiyeti ve güvenlik tedbirlerini almakta yetersiz olan sorumluların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin belirlediği kriterlere uygun olarak etkili soruşturma yapılması, sorumluluğu olan emniyet güçlerinin tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasına yönelik Deniz Poyraz’ın avukatlarınca verilen dilekçeye yönelik herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? 
  • Katile “Adın ne abiciğim” diyen kolluğun emniyeti defalarca arayan katille ilişkisi araştırılmış mıdır? 
  • Saldırgan katilin gözaltında olduğu saatlerde instagramında yer alan paylaşımların ve storylerin silinmesi, gerçekleştirdiği silahlı saldırıya ilişkin yapılan yorumlara ‘beğendi’ yapması tespit edildiği halde avukatların katilin gözaltına alındığında telefonuna el konulup konulmadığı, el konulması gereken telefonun kim ya da kimler tarafından kullanıldığına ilişkin araştırma yapılması taleplerine yönelik neden hiçbir işlem yapılmamıştır? 
  • Katilin üzerinde 100 TL çıkmasına rağmen karakoldan çıktıktan sonra kendisine 200 TL verilmiş ve kayıt altına alınmıştır. Bu paranın katile karakoldan kim tarafından ve neden verildiği ve neden kayıt altına alındığı araştırılmış mıdır?  
  • Yapılan HTS incelemesinde saldırganın 27 kez  üstelik eylem yaptığı günden bir gün önce dahi İzmir İl Emniyet Müdürlüğünü aradığı, bu aramaların özellikle katliamın gerçekleşeceği hafta sıklaştığı tespit edilmesine rağmen İzmir İl Emniyet Müdürlüğünden katilin kimi/kimleri aradığı, bu telefon numaralarına ilişkin ses kayıtları, hangi birim ile görüştüğü hatta kiminle konuştuğunun tespit edilerek soruşturma dosyasına İzmir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderilmesi taleplerine ses kayıtlarının olmadığı  belirtilmesine karşılık emniyetten kim veya kimlerle görüşme yapıldığı konusunda neden bir araştırma ve soruşturma yürütülmemiştir? 
  • Son 2,5 ayını maaşsız geçiren ve lüks harcamaları olan failin kolluk tarafından tutulan araştırma tutanağında “kazancı ile harcamalarının orantılı olduğu” sonucuna nasıl ulaşılmıştır? Bu konuda hangi araştırmalar yapılmıştır?  Bu giderlerin kim ya da kimler tarafından finanse edildiğinin tespit edilmesine yönelik herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? 
  • Katilin günlüğü 1500 lira civarında olduğu belirtilen otellerde kim ya da kimlerin finansörlüğü veya imkanları ile kaldığı araştırılmış mıdır? 
  • Katilin 7 Ocak 2020 ile 9 Şubat 2020 arası Suriye'de görevlendirildiği süre içinde ilişki içerisinde olduğu kişilerin tespitine ilişkin bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmadı ise nedeni nedir? 
  • Katilin SADAT tarafından askeri eğitime maruz tutulduğu ve Suriye İç Savaşı’na katıldığına dair iddialara rağmen neden herhangi bir araştırma yapılmamış ve SADAT’ın kendi internet sayfası üzerinden yaptığı açıklama doğru kabul edilmiştir? 
  • SADAT ile İzmir Poligon arasında organik bir ilişki olup olmadığı konusunda bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmadı ise nedeni nedir? 
Editör: Haber Merkezi