Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen), bugün gerçekleştirilen Türkiye genelindeki ekonomik boykot eylemine katılanları ihbar etmeleri için üyelerine çağrı yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun diploması iptal edilerek 19 Mart’ta gözaltına alınmasıyla başlayan protestolarda boykot çağrısı yapıldı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, yedi gün süren Saraçhane mitinglerini canlı yayınlamayan NTV, Kanal D, CNN Türk gibi “merkez medyanın” yayın mecraları için boykot çağrısı yaptı. Özel, boykot çağrısında şu ifadelere yer verdi:
“Şimdi birincisi, herkes sabah kahvesini içiyor ama Espressolab'ın önünden bile geçmiyor. İkincisi, biliyorsunuz, kitap almak icap ettiğinde, insanın ayağı bazen, güzel de var yapıları, dükkanları, D&R’a gidiyor. Aman ha, D&R’a uğramıyorsunuz. İdefix diye bir şey artık yok. Demirören AVM var. Karşı kaldırımından geçin. Kilim Mobilya diye bir şey varmış. Bu parayı sizden kazanıyormuş. Bundan sonra kilime kim basıyorsa o sahip çıksın onlara. Evinize sokmayın. Gençler Ülker diyor. Bu da gençlerin talebidir. Benzin alınacaksa dünya kadar var ama Türk Petrolleri diye bir şey yok. TGRT'nin İhlas Ev Aletleri'yle artık ısınmayın. Milli Piyango'dan, Misli.com'dan, iddaa.com’dan uzak durun. ETS'den sakın ha! ETS'yi yerin dibine gömene kadar bize huzur yok.”
Son gelişmelere göre üniversite öğrencileri, 2 Nisan’da “ekonomik gücümüzü kullanıyor, bayramdan sonra tüketime bir günlük ara veriyoruz” diyerek “ekonomik boykot” yapacaklarını duyurdu. Siyasi iktidara yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir-Sen, Eğitim-Bir-Sen, sosyal medya hesapları üzerinden boykot çağrısı yapan kişilerin isimlerinin ve ekran görüntülerinin sendikaya mail yoluyla iletilmesini istedi.
Sendikanın üyelerine gönderdiği mesajda, boykot çağrısını yayan kişileri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirmeleri talebi de yer aldı.
Başsavcılık, boykot çağrılarıyla ilgili “nefret ve ayrımcılık” ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamaları üzerine soruşturma başlattığını duyurmuştu.
Erdoğan’nın boykot çağrısı yeniden gündem oldu
İstanbul Başsavcılığının boykot çağrılarına karşı soruşturma başlatması üzerine ise Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) boykot çağrısını ifade özgürlüğü sayan kararını hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise 6 Ocak’ta yüksek fiyatlara karşı vatandaşlara boykot çağrısı yeniden gündem oldu.
Vatandaştan “hayat pahalılığıyla mücadeleye” katkı isteyen Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:
“Hayat pahalılığıyla mücadeleye vatandaşlarımızın da katkı vermesi gerekiyor. Bunun da yolu fahiş fiyat satanları boykot etmekten geçiyor. Pahalı ürün satanları dize getirecek etkili yöntemlerden biri boykottur. Fırsatçılık yapanlara karşı en büyük kozumuz, satın almama özgürlüğünü kullanmaktır. Bu konuda devlet millet el ele vererek çok daha etkin sonuçlar alabiliriz.”