Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir ulaşımının can damarlarından metro ve tramvayda toplamda 630 çalışanı kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde sona gelindi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) şirketlerinden İzmir Metro A.Ş ve İBB’nin işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile metro ve tramvayda örgütlü olan Demiryol-İş Sendikası arasında gerçekleşen TİS görüşmelerinde henüz uzlaşı sağlanamazken ara bulucu süreci de 19 Ağustos’ta bitiyor. 19 Ağustos’ta yapılacak görüşmede de uzlaşı sağlanamazsa arabulucu raporu ve uzlaşmazlık tutanağının ardından 60 günlük süreç başlayacak. Sendika 60 gün içinde greve gitme kararı alabilecek. Sürece ilişkin açıklamalarda bulunan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, talepleri karşılanmadığı takdirde grev haklarını kullanacaklarını belirtti. 

‘UÇURUM KADAR FARK VAR’
İzmir Metro A.Ş ve SODEM-SEN ile nisan ayında başladıkları TİS sürecinde 2’si geçici olmak üzere toplamda 71 madde üzerinde görüştüklerini ancak şu ana kadar 1’i geçici olmak üzere toplamda 38 maddede uzlaşıldığını söyleyen Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, “Bizim amacımız greve gitmek değil. Biz sözleşmeyi masada bitirmekten yanayız. Ancak ücretlerimiz çok düşük. Henüz ücret zammı konusunda ciddiye alabileceğimiz bir teklif almadık. Belediyenin diğer şirketleriyle bizim aramızda hem ücret hem sosyal hak konusunda uçurum kadar fark var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer, görevde olduğu süre boyunca eşit işe eşit ücret sağlayacağı söylemişti. Eğer bu sözleşmede eşit işe eşit ücret hayata geçmezse bizim anlaşma zeminimiz kalmıyor” diye konuştu. 

‘MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLMEZSE…’
Öncelikli taleplerinin eşit işe eşit ücret ile sosyal haklar olduğunu vurgulayan Giral, “Özellikle sosyal paketlerimizin belediyenin diğer şirketlerindeki çalışanlarla eşitlenmesini ve eşit işe eşit ücretin hayata geçmesini istiyoruz. Ancak bu uzlaşmazlıkla hem Metro A.Ş hem de SODEM-SEN bizi greve doğru sürüklüyor. Metro A.Ş ve SODEM-SEN’in Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e diğer şirketlerle bizim aramızdaki ücret ve sosyal haklar konusundaki farkı anlatıp iyi niyetini göstermesi gerekiyor. Biz greve gidip hem kendimizi hem İzmirlileri mağdur etmek istemiyoruz ama taleplerimiz ciddiye alınmaz ve mağduriyetimiz giderilmezse yasal hakkımız olan greve gideceğimize kimsenin şüphesi olmasın” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi