İZ GAZETE- Geçtiğimiz aylarda üniversitelerde çalışan asistan doktorlar, Sağlık Bakanlığı'nın 'Beyaz Reform' adıyla duyurduğu 'Yeni Ek Ödeme Yönetmeliği'nin dışında bırakılması sonrası iki günlük greve gitmiş, tüm Türkiye’de olduğu gibi Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde de çalışan asistan hekimler iş bırakırken, Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevgi Akarsu yönetim tarafından yapılan baskılar sonucunda istifa etmişti.  İstifa sonrası asistan hekimler Akarsu’yun odasının önünde toplanarak çiçeklerle hocalarına veda ederken, DİSK'e bağlı DEV SAĞLIK İŞ sendikası DEÜ İş Yeri Temsilcisi Ebru Aydoğmuş Başpınar'a, asistan hekimlerin ziyaretini görüntülediği iddiasıyla soruşturma açıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun katılımıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekimlik girişinde açıklama yapan sendika, "Tüm bu yapılanlarla hem hastanedeki sendikal faaliyetlerin cesaretini kırmak ve engellemek hem de hakkını arayan sağlık emekçilerine gözdağı vermek amaçlanmıştır" diyerek tepki gösterdi, daha güçlü ve sağlam bir irade ortaya koyarak mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

'İŞ BARIŞINA DA CİDDİ ZARAR VERİYOR'

Yapılan açıklamada, "Uzunca bir dönemdir ülkemizde sağlık sistemi; sağlıkta dönüşüm paketi, sağlıkta reform ve yenilik adı altında çeşitli torba yasalarla fazlasıyla darbe almış, halk tarafından ulaşılabilir olmaktan çıkmış, toplumcu sağlık anlayışından fazlasıyla uzaklaşılmıştır. Her gün bir yenisinin ortaya çıktığı devlet destekli, hasta garantili özel hastanelerle kocaman bir ticarethane ve rant alanına dönüşen sağlık sistemimiz patronların ve sermaye sınıfı tarafının cebini doldururken, bu talan oyununun kaybeden tarafı her seferinde sağlık emekçileri oldu.Giderek daha çok ağırlaşan çalışma koşulları ve ekonomik koşullar altında alım gücü hızla düşen  maaşları arasındaki eşitsiz dağılım sağlık çalışanlarının hayatlarını sarsıcı şekilde etkiliyor ve aralarındaki iş barışına da ciddi zarar veriyor" denildi.

'DURU DURAĞI YOK'

"Bunu en ağır yaşayan yerlerden biri tabii ki Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’dir" ifadeleri kullanılan açıklamada, "Şimdiye kadar usulsüz ve hukuksuz birçok şeye imza atan rektörlük ve hastane yönetimi freni patlamış bir kamyon gibi yokuş aşağıya doğru hızla gidiyor. Duru durağı yok. Etkisizleştirebildikleri hoca, müdür, şef ve sendikaları kullanarak, keyfi bir şekilde sağlık çalışanlarının hayatlarını darmadağın edecek iş, mesai ve görev değişiklikleri, emirler, sürgün niteliğinde görevlendirmeler yapılıyor. İçinde bulundukları koşullara karşı ses çıkaran hekim, akademisyen, hemşire, sağlık işçisi ayrımı yapmaksızın görevlendirme adı altında sürgüne gönderip sürgün yapamadığı yerlerde haksız tutanaklarla soruşturma açarak korkutmaya ve sindirmeye çalışıyor" denildi.

'KENDİNİ SAVUNMA HAKKI ELİNDEN ALINDI'

Açıklamada, "Yeni bir örneğini geçtiğimiz eylül ayında yaşadık. 15-16 Eylül Sağlık Bakanlığı’nın performans ve teşvik ile ilgili müjdeleyerek duyurduğu Yeni Ek Ödeme Yönetmeliği'nin dışında bırakılan asistan hekimler ülke genelinde birçok yerde eylemler başlatıp iş bırakmışlardı. Asistan hekimlerin bu eylemine, hastanemizde genelinde birçok memur ve işçi sendikası da destek verdiler. Bunun karşılığında birçok çalışan yönetimden ve rektörlükten sert müdahalelere maruz kaldı. Eylemler sonucunda 15 asistan hekim hakkında tutanak tutulup soruşturma açıldı. Sonrasında Prof. Dr. Sevgi Akarsu, DEÜ Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevinden istifa etti. (İstifaya zorlandığı iddaa edildi) Bunun üzerine asistan hekimler hocaları Sevgi Akarsu'ya destek ziyaretine gitmeleri ve ziyarete ait fotoğrafların sosyal medyaya yansımasının ardından, fotoğraf çekenlerden biri olduğu, fotoğrafları basına servis ettiği iddaa edilerek DİSK/ DEV-SAĞLIK İŞ İş Yeri Temsilcisi Ebru Aydoğmuş Başpınar hakkında tutanak tutulup soruşturma başlatıldı. Temsilcimiz görevlendirme yazısı ve soruşturma tutanağının aynı anda verilerek, açılan soruşturma peşinen uygulanmış ve kendisini savunma hakkı elinden alınmıştır" denildi.

'REKTÖR GENEL SEKRETERİNE ANLATTIK'

Açıklamada, "Biz DİSK/ DEV-SAĞLIK İŞ  olarak temsilcimize yapılan muamelenin hukuksuz olduğunu ve bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini rektör genel sekreteri Engin Basmacı'ya anlattık fakat kendisi 'Asistan hekimlerin yaptığı ziyaretten dolayı hastaların mağdur olduğunu' gerekçe gösterilerek temsilcimize soruşturma açıldığını belirtti" ifadeleri yer aldı. Sendikanın yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

-Ebru Aydoğmuş Başpınar hekim midir ki; hastaları muayene etmediği için mağdur etmiş olsun?

-Ebru Aydoğmuş Başpınar sekreter midir ki gelen hastaların kaydını almamış da bekletmiş, mağdur etmiş olsun?

-Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar ve videolar Ebru Aydoğmuş Başpınar'ın hesaplarından mı eklenmiştir veya kendisinin yorumuyla mı paylaşılmıştır?

-Paylaşım yapanların hesapları görülmüyor mudur? Bunu öğrenmek çok mu zordur?

'İŞ YERİ TEMSİLCİMİZ GÜNAH KEÇİSİ SEÇİLDİ'

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

Açık açık görülmektedir ki hastaya dokunma yetkisi olmayan sağlık işçisi iş yeri temsilcimiz günah keçisi olarak seçilmiş bir gözdağı aracı olarak kullanılmıştır. Ama asıl sebep, birçok yerde olduğu gibi hastanemizde de aktif olan, işçi çıkarını en başa yazan, şeffaf, işçiden ve sınıf sendikacılığından yana olan ve her geçen gün gücünü daha da büyüten DİSK/ DEV Sağlık İş'ten duyulan rahatsızlıktır. Şaşırıyor muyuz? Tabii ki hayır. Kendi muhalefetini kendi sendikasını yani karşıtını kendi seçmeye alışmış bu düzen, kendi çıkarına ters düşen ve inatla işçiden yana olmayı seçen DİSK'ten rahatsız olması, ait olduğu düzen ve sermaye sınıfı düşünülünce hiç de garip gelmemektedir. 

Tüm bu yapılanlarla hem hastanedeki sendikal faaliyetlerin cesaretini kırmak ve engellemek hem de hakkını arayan sağlık emekçilerine gözdağı vermek amaçlanmıştır. 

Fakat bizler bu karanlık yolun sonundaki güneşi de görüyoruz. O freni patlayan kamyon işçilerin çelikten duvarına çarpacaktır. Bizler o gün gelene kadar, ki artık çok uzak değil, her şeye rağmen Dokuz Eylül Hastanesi sağlık emekçileri olarak bütün bu zorbalığa ve adaletsizlikler karşı bağlı olduğumuz sendikalarımızla, derneklerimizle ,odalarımızla daha güçlü ve sağlam bir irade koyarak mücadelemize devam edeceğiz.

Editör: Haber Merkezi