İzmir'in en kalabalık ilçesi olan Buca'da gün geçtikçe artan betonlaşma dikkat çekiyor. Vatandaşlar artık yeşil alan kalmamasından şikayetçi ve sahip oldukları yeşil alanların korunmasını istiyorlar. Tam da bu noktada Hasanağa Bahçesi bir güneş gibi doğuyor. Buca'nın tam merkezinde sayılabilecek olan bir konumda yer alan bu mesire alanı insanlar için bir nefes imkanı sağlıyor. Peki Hasanağa Bahçesi nerede? Hasanağa Bahçesi'nde neler yapılır? Hasanağa'nın tarihçesi nedir? 

Hasanağa Bahçesi'nin tarihçesi

Aliotti adlı Levanten bir iş insanına ait olan mülk, 1926'da satılığa çıkarıldı ve Ödemiş'in ileri gelenlerinden Sarıgöllü Hasan Ağa tarafından satın alındı. Bu dönemde Hasan Ağa tarafından halkın kullanımına açık tutuldu. Zamanla halk arasında "Hasan Ağa Bahçesi" olarak anılmaya başladı. 1986'da parkta bir buz pateni salonu inşa edildi. 2003'te parkın çevresindeki duvarlar yıkıldı. 2006'da izolasyon sorunları nedeniyle buz pateni salonu jimnastik salonuna dönüştürüldü. 2012'de parkın yenilenmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale yapıldı; 2013'te ₺5,5 milyon bedelle tamamlanan çalışmalar sonucunda park yenilendi.

İçerisinde neler var?

Toplam 96.000 m2 alana sahip olan parkın içerisinde 1.400 metre uzunluğunda tartan pist, 1.000 metre uzunluğunda bisiklet yolu, basketbol ve tenis sahaları, kaykay pisti, kondisyon sahası, 50 araç kapasiteli açık otopark ve oyun alanları bulunmaktadır. 2015 yılı itibarıyla parkta 2.150 adet ağaç vardır.

Hasanağa Bahçesi nerededir, nasıl gidilir?

Hasanağa Parkı, İzmir’in Buca ilçesinde olup adresi; Adatepe, 61. Sk. No:9, 35390 Buca/İzmir dir. 

Parkın çevresinde Buca Üçkuyular Meydanı, Buca Hukuk Fakültesi, Eski Buca Mezarlığı gibi Buca için önemli yerler bulunur. Park bunların tam ortasında yer alır.

Hasanağa Bahçesi Yol Tarifi
Parka Çeşitli ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. Park Buca’nın kuzeyinde bulunmaktadır. Buca merkeze gelindikten sonra otobüs veya minibüs gibi araçlarla parka gitmek mümkündür.  Buca Üçkuyular Meydanı’na parkın hemen yanındadır. Bu meydana vardığınızda parka varmış olursunuz.

Hasanağa Bahçesi'ne Otobüsle nasıl gidilir?

İzmir Konak’tan Hasanağa Parkı’na Gitmek;  Hasanağa Parkı’na İzmir Konak Merkez’den otobüsle direk gitmek mümkündür. 304 numaralı (Tınaztepe Konak) otobüs direk parkın yakınından geçmektedir. Bu otobüs dışında 104, 171, 465, 940 gibi otobüsler Buca Üçkuyular meydanına gitmekte ve parkın çok yakınından geçmektedir.

Alsancak’tan Hasanağa Parkı’na Gitmek;  İzban ve otobüsle gitmek mümkündür. İzban’la gitmek için Şirinyer’de inip Buca Üçkuyular Meydanına giden otobüse binmek yeterlidir. Alsancak’tan Hasanağa Parkı’na gitmek için 470 nolu otobüse binmek direk olarak sizi parka götürecektir.  

Karşıyaka’dan Hasanağa Parkı’na Gitmek; 290 numaralı otobüsle Tınaztepe’de inip oradan parka gitmek mümkündür. İkinci yol ise Karşıyaka’dan Konak’a gelip oradan parka gitmek olacaktır.

Şirinyer’den Hasanağa Parkı’na Gitmek; 104,304,866, 878, 476 numaralı otobüsler Şirinyer’den geçmektedir. Bu otobüsler yardımıyla rahatça gidebilir. 304, 476, 866 ayrıca Buca Üçkuyular Durağı’ndan geçmektedir. Bu araçları kullanarak parka gitmek mümkündür.

Editör: Tuğkan Üsküp