İzmir'in köyleri ve ilçeleri özellikle hafta sonları İzmirliler tarafından büyük ilgi görüyor. Şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyen İzmirliler soluğu doğada alıyor.

İzmirlilerin en çok tercih ettiği köylerden biri de Buca'da bulunan Kaynaklar köyü.

Kaynaklar, Buca ilçesinin doğusunda Nif Dağı eteklerinde kurulmuş bir köy. Köyün tarihçesi hakkında pek bir bilgi yok. Ancak iddiaya göre köyün eski adı Dambeli'dir. Köy daha sonra Tahtalı adını almış, çok kaynak suyu bulunduğu için de Kaynaklar denilmeye başlanmış.

Köy halkı genelde çiftçilik ve hayvancılık ile geçimini sağlıyor. Kaynaklarda bulunan bir ağaç ise simge olmuş durumda. Bazı rivayetlere göre bu çınar ağacı 4500 yaşında.

Ancak Tabiat Varlıklarını Koruma kurulunun 1994 yılında yapmış olduğu inceleme sonucunda ağacın 980 yaşında olduğu belirlenmiş.

Kaynaklar, özellikle yürüyüş yapmak isteyenlerin tercih ettiği bir bölgedir. Nif Dağı eteklerinde bir yürüyüş parkuru ve kaya tırmanma meraklıları için uygun yerler vardır.


Kaynaklar Köyü nerededir?

Kaynaklar Köyü, İzmir ilinin Buca ilçesine bağlı bir köydür. Batısında 29 Ekim, güneybatısında Yıldızlar ve Belenbaşı, güneyinde Kırıklar mahalleleri, doğusunda Kemalpaşa, kuzeyinde Bornova bulunur.

Kaynaklar Köyü'ne nasıl gidilir?

Buca, Hasanağa Bahçesi önünde ulaşım sağlandığı gibi, İzmir çevreyolundan Kaynaklar merkeze gidilerek ulaşılabilinir. Adatepe'den Kaynaklar'a 177 numaralı ESHOT otobüsü kalkmaktadır.

Editör: Özlem Çimen Durmaz