Türkiye'nin ilk sakin kenti olan Seferihisar, hem güzellikleri ile hem de mutfak kültürü ile ilgi geçiyor. Seferihisar'ın meşhur yemeklerini sizin için derledik.

Sinkonta: Sakız kabağı veya balkabağı ile yapılan zeytinyağlı bir yemektir.

Ekmek Dolması: Ekmeğin altı yuvarlak şekilde kesilip ekmeğin içi çıkarılır ve bu iç ufalanarak, eritilmiş tereyağının içine kıyma ya da et eklenerek kavrulur.

Armola Peyniri: Peynir, süzme yoğurt, beyaz peynir ve az tuzlu lor peynirinin birleştirilmesinden yapılmaktadır. Peynir, Seferihisar ilçesindeki bir kaç mandıra ve evlerde yapılmaktadır.

Oğlak Dolması: Yörede Hıdırellez’in simgeleşen lezzeti olarak bilinmektedir. Bu yemeği özellikle Beyler Köyü’nün şenlik alanında insanların Hıdırellez kutlamaları sırasında bir araya gelerek yaptıkları bilinmektedir. Dolmanın içi ciğer ve pirinç ile kavurularak hazırlanıp üzerine oğlağın iç yağının eklenip pişirilmesiyle elde edilmektedir.

Sakızlı Tarhana: Diğer bir adı Tatlı Tarhana olan bu lezzet un, süt, damla sakızı, yumurta ve karanfil koyularak diğerlerinden farklı olarak yapılmaktadır. Kurutulup bez keselerde saklanan bu tarhana pişirildikten sonra, küçük küçük parçalanıp tereyağında tulum peyniri ile kavrulan ekmekler ile servis edilmektedir.

Seferihisar Mandalinası: 2013 yılında Seferihisar Belediyesi tarafından Satsuma cinsi mandalinanın Türk Patent Enstitüsü’ den coğrafi işaretini alınmış ve “Seferihisar Mandalinası” adıyla tescilleme yapılmıştır.

Mandalina Tatlısı: 3 kez suyu değiştirilip kaynatılan mandalinalar sap kısımlarından ikiye bölünerek tencereye dizilir ve bir gün bekletildikten sonra içine limon tuzu eklenip kaynatılır ve tatlı olarak servis edilir.

Ata ekmeği: Seferihisar Belediyesi, 2011 yılında yaptığı Tohum Takas Şenliği’nde günümüzde eşine çok az rastlanan Topan Karakılçık Buğdayı’ndan bulunup çoğaltmıştır. İlk hasadı 2016 Temmuz sonunda yapılan buğdaydan ekmek üretilip unutulmaya yüz tutmuş olan bu lezzettin yeniden sofralara taşınması sağlanmıştır. Bu ekmek, Ata ekmeği olarak da bilinmektedir.

Samsades Tatlısı: Hazırlanan hamur şeridinin bir köşesine tarçın, şeker ve lor karışımı eklenip kızartılarak elde edilmektedir.

Yuvalaça: Yıkanmış pirincin iki ayrı kıyma ile birlikte yoğurulmasıyla elde edilerek, önce una sonra yumurtaya batırılıp yağda kızartılmaktadır.

Lok lok: Kuşbaşı doğranmış et ile yapılmaktadır. Etler geniş bir tencerenin ortasına koyulup pişirilir ve üzerine tas kapatılır. Pişirilen etin etrafına da pilav konulmaktadır.

Editör: Özlem Çimen Durmaz