CİHAN SAMGAR - Mevcut başkan Hüseyin Mutlu Akpınar’ın seçildiği 2014 yerel seçimlerinde rekor kırarak seçimleri kazanan Cumhuriyet Halk Partisi, yaklaşan yerel seçimler öncesi ‘acaba rekorunu geliştirebilecek mi?’ Karşıyaka özelinde akıllara takılan ilk soru. Şahsi kanaatim bu sefer zor olduğu yönünde. Bunun en önemli sebebi de İYİ Parti’nin seçimlere girecek, bir aday çıkaracak olması. Ama rekor kıramasa bile belediye başkanlığını CHP’nin rakiplerine bırakmayacağı söylemek de zor değil.

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar kuşkusuz yine o koltuk için en güçlü aday konumunda. Birkaç istisna dışında mevcut başkanların en güçlü adaylar olduğunu belirtmek lazım. İlk döneminin sonuna gelen Akpınar ‘popülist ve kariyerist’ olmakla eleştirilirken, kent için önemi yadsınamayacak Karşıyaka Spor Kulübü taraftarlarıyla yıldızının bir türlü barışmadığı da ortada olan bir gerçek. Hemen olumsuz fikirlerle başladık yazımıza. Ama ‘yiğidi öldür hakkını yeme’ demişler. Zaman zaman yaptığı politik çıkışlarla topladığı sempati ve başarılı projeleriyle iyi bir dönem geçirdiğini de söyleyebiliriz. Örneğin ‘Karşıyaka’nın Filizleri’ projesi ulusal çapta ses getiren bir proje oldu. Örnekler çoğaltılabilir ama sanırım 24 Haziran seçimlerinden sonra imzacılara karşı Genel Merkez yanında yer alması en önemli artısı başkanın. Seçimler sonrası danışma kurulu toplantılarında imzacı vekillere ve genel kurul delegelerine yaptığı tatlı sert eleştiriler genel merkezin dikkatinden kaçmayacaktır. Akpınar’ın ayrıca Gezici Araştırma Şirketi tarafından Şubat 2018’de, yani 24 Haziran seçimlerinden önce, yapılan bir araştırmada en başarılı ilçe belediye başkanları listesinde yer aldığını ve söz konusu listede hiç AKP’li belediye başkanı olmadığını da ekleyelim.

***

Henüz adaylık yönünde bir açıklaması olmamasına rağmen ismi kulislerde konuşulan Eski Belediye Başkanlarından Cevat Durak ise görev yaptığı iki dönem sonunda hem halk tarafından hem de belediye personeli tarafından sevilen bir başkan olmayı başarmıştı. Cevat Durak’ın adaylık açıklamasında bulunmamasına rağmen, sadece Karşıyaka özelinde değil başkaca mevkilerde de genel merkezin istemesi durumda görev alabileceği konuşuluyor. Durak’ın adresi Karşıyaka mı olur başka bir yer mi olur şu an tahmin etmek zor ama ‘Cevat Durak için en yüksek ihtimal Karşıyaka, Karşıyaka için en güçlü adaylardan biri Cevat Durak’ demek gayet mümkün.

***

Karşıyaka Belediye Başkanlığı için adı geçen diğer isimlerden olan, eski Belediye Başkanlarından Cihan Türsen adaylığını Temmuz ayında açıklamıştı. Henüz daha çok gençken, 32 yaşındayken Karşıyaka Belediye Başkanlığı yapmış olan Türsen, sosyal demokrat olarak tanınan bir avukat. SHP’de de birçok görev almış olan Türsen de tıpkı Akpınar gibi kurultay tartışmalarının yerel seçimler öncesi partiye zarar vereceğini söylemiş ve genel merkezden yana bir tavır sergilemişti. Karşıyaka Spor Kulübü divan kurulu üyesi de olan Türsen, son ilçe kongresindeki tartışmalarla akıllarda.

***

Adaylığını daha önce açıklayanlardan olan Kardiyolog Dr. Taha Okan ise ‘sol belediyecilik’ söylemiyle öne çıkıyor. Şansı olduğu yönünde iddialarda bulunanların sayısı hiç de az değil.

***

Diğer adı geçen isimlerden eski İl Başkanı Ali Engin için ise yıpranmış bir isim nitelendirmesi yapılabilir. Zira Engin daha önce milletvekilliğine, parti meclisine de aday olmuş fakat seçilememişti.

***

Ayrıca sürpriz olarak nitelendirilebilecek bir aday ismi daha ön plana çıkıyor, CHP Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü. Gümrükçü’nün Çiğli ile sınırlı kalamayacak politik etkisinin olması ve genel merkez bağlantıları Karşıyaka için 2014’te olduğu gibi bir sürprize neden olabilir. 2014’te mevcut başkan Hüseyin Mutlu Akpınar Konak’tan Karşıyaka’ya transfer olmuştu. Aynı durum Gümrükçü için de geçerli olabilir.

Editör: Haber Merkezi