ÜMİT KARTAL - ‘Tarihin babası’ Heredot Foçalılar için “Onlar kentlerini, bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimde kurdular” demiş. Bu sözü Foça’da belediyenin yaptırdığı bir panoda okumuştum.

Eski ve yeni diye ayrılan Foça’nın korunmuş olanı yani asıl olanı ‘Eski Foça’… Bir kentin korunması, korunarak geliştirilmesi ne kadar önemli… Heredot, Yeni Foça’yı görse ne der acaba? (Bunu soru olarak bırakıyorum)

***

Konumuz yaklaşan yerel seçimler. Kuşkusuz hem ben hem de diğer arkadaşlarım seçimlere kadar birkaç defa daha Foça’yı yazarız. Muhtemelen adayları yakından irdeleyen yazılar da olacaktır. Ama ilk yazıda genel tabloyla ilgili kısa bir girizgâh yapmak istedim.

***

Turizm kenti Foça’da Cumhuriyet Halk Partili belediyeden beklenti, sadece Foça’da yaşayanlar tarafından değil, il bazlı yerli turistler tarafından da yüksek. Belediyenin en çok zorlandığı konuların başında, yaz aylarında ve hafta sonları artan ‘nüfus’un beklentilerini karşılayamamak geliyor.

Kent içi turizm bakımından da odak noktalarından biri olması nedeniyle, Foça Belediyesi’nin yaptığı ve yapacağı her olumlu hizmet, CHP’nin tüm İzmir’deki etkisine de katkı sağlayacaktır. Mevcut durumda, yetersizlik bakımından çeşitli eleştiriler olduğu gözlemleniyor.

Aslında Foça ve benzeri ilçeler için adaydan daha önemlisi, partinin politikasının netleştirilmesi… (Bunu da diğer yazılarda irdeleyelim)

Ama Foça, CHP’nin Türkiye’deki en genç İlçe Başkanı olan Baran Gezmiş Yıldırım’ın da vurguladığı gibi ‘çantada keklik’ değil. Çünkü; Cumhur İttifakı’nın Foçalı ve güçlü bir adayla çıkması, köylerin oylarını bölerek, asker ve polis oylarını da konsolide etmesi durumunda Foça kaybedilebilir.

Durum böyle olunca, (Foça’ya dair politikalarla birlikte) aday profilinin de konuşulması önemli hale geliyor.

Uzatmadan konuya gireyim: Foça’nın başlıktaki gibi 4G 1F’den oluşan 5 adayı var.

GÖKHAN DEMİRAĞ

Mevcut Başkan Gökhan Demirağ’a karşı parti içi muhalefet kendisini gösteriyor. Hatta daha net ifade ile eski İlçe Başkanı Günal Biçer’in mevcut Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’a yönelik muhalefeti Cumhuriyet Halk Partisi’ni ilçede geriye götürmüşe benziyor. 31 yaşında Foça Belediye Başkanı seçilen Gökhan Demirağ’ın, ‘yeniden kazanmalıyım’ şeklinde bir hırsı gözlenmiyor. Ama kuşkusuz, aday gösterilirse aday olma konusunda geri durmayacaktır. Şimdi 46 yaşında olan Başkan hala genç olmasına rağmen artık tecrübeli, hatta üzerinde metal yorgunluğu var denilebilir. Adaylığı ile ilgili belki de en önemli dezavantajı, uzun süredir başkan olması nedeniyle tüm sorunların tek müsebbibi olarak görünmesi.

GÜNAL BİÇER

Eski İlçe Başkanı Günal Biçer ile ilgili, Foça siyasetinde aktif rol alan kim konuşsa söylediği ilk şey ‘Dedikodu siyaseti yapıyor’ oluyor. Son olarak İlçe Başkanı Baran Gezmiş Yıldırım ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan arasında geçtiği iddia edilen konuşmayı basına sızdıranın da Biçer olduğu konuşuluyor. Özellikle diğer aday adaylarını zora sokacak şekilde bir siyaset tarzı belirleyen Biçer, bu süre zarfında bir çok çevrenin tepkisini çekmişe benziyor. Belediyenin eski şirket müdürü olan Günal Biçer İlçe Başkanlığı’ndan sonra kafeterya açmış ama başarılı olamamış. Fazla hırslı görünen Biçer’in bu tutumu kendisini hataya yönlendiriyor. Biçer’in son kurultay tartışmaları sırasında Muharrem İnce için imza vermiş olması ise, şansının büyük oranda kaybolduğunun konuşulmasına neden oluyor.

GÖKALP MÜSTECAPLIOĞLU

Gökalp Müstecaplıoğlu ismi de Foça’da son dönemde adaylık için konuşulan isimler arasında. Kalabalık bir ailenin parçası olan Müstecaplıoğlu, 20 yıl İstanbul’da yaşayıp, henüz geri dönmesi nedeniyle dezavantajlı. Ancak özellikle ’68 ve ’78 kuşağından bir ekip kendisini aday olarak görmek istiyor ve özel bir çalışma yürütüyor. Diyetisyen olan Gökalp Müstecaplıoğlu’nun bir diğer dezavantajı ise 62 yaşında olması. Çünkü Foça siyasetinin uzunca süredir en öne çıkan özelliği, gençlerle yol alıyor oluşu.

GÜROL TÜRKMENTEPE

Gürol Türkmentepe tam bir Foçalı. Foça’nın hem merkezinde hem de köylerinde ciddi bir etkisi var. Rumeli ve Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı olan Türkmentepe’nin dernek faaliyetleri ulusal çapta ses getiriyor. Türkmentepe, uzun yıllar Muharrem İnce’nin yakın ekibinde yer almasına rağmen, son imza sürecinde, sürecin yanlış olduğunu ifade ederek Genel Merkez’den yana tutum aldı. CHP İzmir’in hem gençlik hem de kadın kollarında etkinliğiyle bilinen Türkmentepe’nin Genel Merkez bağlantıları da güçlü. Türkmentepe profesyonel bir ekiple, ciddi bir aday adaylığı çalışması içerisinde. Bu çalışmalar kendisini başkanlık koltuğuna taşır mı, göreceğiz.

FATİH GÜRBÜZ

Fatih Gürbüz, 35 yaşında genç bir politikacı. Doğma büyüme Foçalı. Foça’da esnaflık yapıyor. Belediyede çeşitli görevler almış. Gökhan Demirağ’ın seçim çalışmalarında da aktif görevlerde bulunmuş. Gençlik Kolları Başkanlığı, İlçe Başkan Yardımcılığı, dernek başkanlığı ve spor alt yapı sorumluluğu da yapan Gürbüz, 21 yıldır Foça’nın göbeğinde… Genel Merkez kendisini Gökhan Demirağ’ın adayı olarak mı görür bilemeyiz ama iddialı bir aday olduğu kesin. Diğer aday adaylarına göre geç kalmış görünse de, çalışmalarını hızlandıracak ve şansını kovalayacaktır. 

***

Foça'nın seçimini izlemeye devam edeceğiz. Yeni seçilecek olan Başkan, kuşkusuz Foça'nın yakın tarihine etki edecektir. O'nun kim olacağına karar verecek olanlar, Heredot'un sözünü unutmamalı...