Skolyoz'un her yaşta görülebildiğini fakat çocuk ve ergenlikte görülmesinin daha önemli olduğunu vurgulayan Dr. Gülten Tan Aksoy, ebeveynlerin çocukların sırt ve bel bölgelerini kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı.

Hastalık hakkında bilgi veren Dr. Aksoy, “ Skolyoz denilen omurga eğriliği ve kendi etrafında dönmesi hastalığı, kız çocuklarında daha sıktır. Her bin çocuktan ise 3 ila 5’inin tedavi olması lazımdır. Skolyoz hastalarının %80’inin altında bir neden gösterilemez. Bu duruma nedeni bilinmeyen skolyoz denir. Kalan %20 lik grubu içinde doğumsal defektler, yaralanmalar, enfeksiyonlar, tümörler, romatizmal hastalıklar, nörolojik hastalıklar olabilir” diye konuştu.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

Tedavide kişiye özel planlama yapıldığını kaydeden Dr. Aksoy, şunları söyledi: “ Skolyoz tanısı omurga grafisinin çekilmesi ile konulur. Eğer şüpheli bir durum varsa MR istenir. Skolyoz derecesi ‘COBB açısı’ grafi üzerinde ölçülerek bulunur. İlerleme olup olmayacağı da takipler sırasında yine bu açının ölçülmesi ile yapılır. Skolyoz hastalarının tedavisi COBB açısısının değerine ve ilerlemesine göre planlanır. Skolyoz egzersizleri bu tedavinin olmazsa olmazıdır. Kişiye özel olarak planlanması gerekir. Etkilenen omurga bölümlerini normalize etmek, kısalan ve zayıf kalan kas gruplarını düzenlemek ve solunum kapasitesini korumak için Schroth tekniği egzersiz programları geliştirilmiştir. Tedavide eğriliğin miktarına göre korse tedavisi veya cerrahi yaklaşım planlanmalıdır”

Editör: Haber Merkezi