İZ GAZETE-  Buca Seyfi̇ Demi̇rsoy Hastanesi Ses İşyeri̇ Temsi̇lci̇li̇ği sağlıkta dönüşüm politikası altında mağdur olan sağlık emekçileri için bir açıklama yaptı. Basın açıklamasında yapılması gerekenler sıralanırken, talepler arasında çalışan sayısının artırılması ve nöbet sayılarının insani şartlara çekilmesi gibi maddeler de yer aldı.

Yaşayarak görüyoruz

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Ülkemizde sağlıkta dönüşüm politikası ile başlayan sürecin üzerinden neredeyse 15 yıl geçti ve yaşadığımız süreç sağlık hizmetlerinin iyiye gitmesi gerekirken daha çok geriye gittiğini ve koruyucu sağlık hizmetlerinden uzak bir politikanın izlendiğini bize göstermiş oldu. Eski adıyla performans yeni adıyla teşvik olan bu sağlık politikalarının bugün geldiği noktada sağlık çalışanlarının birer makinaya dönüştüğü, adeta bir makinanın dişlisi gibi görüldüğü bir gerçektir.

Sağlık politikasının kanıtı

Koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşarak adeta hasta memnuniyetine dayalı talepkar bir sağlık politikasının içindeyiz.

Özellikle pandemi süreci boyunca sağlık çalışanlarının emeklerinin hiçe sayıldığı alkışların balkonda hakların ise askıda kaldığı hakkınızı ödenmez deyip ödenmediği az çalışan çok iş politikasıyla bugüne kadar gelinmiştir.

Yıllardır söylediğimiz gibi sağlık çalışanlarının bedenen ve ruhen tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya olduğu, son on yılda yurtdışına giden hekim ve diğer sağlık çalışanlarının giderek artması mevcut sağlık politikasının bir kanıtıdır.

7:24 hizmet esasına göre çalışan sağlık hizmetinin maalesef ki şu an geldiğimiz mevcut haliyle çalışanlarımıza daha çok iş yükü daha çok nöbet verilerek sağlık emekçisinin ne çocuğuna ne eşine ne de ailesine ayıracak vakti bulunmamaktadır.

OECD ülkelerinde çalışma saatlerinde haftada 60 saatin üzerinde çalışılmakta ve onda da haftada bir gün izin kullanılmaktadır Türkiye’de bu durum çalışanların yüzde 15.1’ine  denk gelmekte ve bu ülkeler içerisinde en fazla çalışan ikinci ülke konumundadır.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre haftada 55 saatin üzerinde çalışmak başta kalp krizi ve  İskemik kalp hastalıkları riskini artırmaktadır.

7:24 nöbetlerin kaldırılmasını talep ederken şubat ayı itibariyle EYT düzenlemesi ile sağlık çalışanları emekliye ayrılarak aktif çalışan sayısı düşmüştür ve bu durum sahada daha fazla nöbet daha fazla mesai olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bugün ilimiz dahil olmak üzere tüm ülkede yaşadığımız sorun tam da budur. Bakanlığımızın 2023 yılında istihdam açmaması ve 2024 yılında da planlanan herhangi bir istihdamın olmaması sağlıktaki iş yükünün artması vr artacağı anlamını taşımaktadır.

Sağlık hizmetinin kalitesini düşürmektedir

İlimizde şehir hastanesinin açılması ile birlikte tüm hastanelerden geçici görevle çalışanlar görevlendirilmektedir; başta il merkezindeki hastaneler olmak üzere ilçe hastaneleri de bu durumdan etkilenmektedir.

Hastanemizde hali hazırda özellikle yoğun bakımlarda bugüne kadar 10-11 nöbet tutulmaktaydı. Geçen hafta sağlık müdürünün talimatıyla dördüncü yoğun bakımın açılması sonucu ve bu yoğun bakım için diğer birimlerden de çalışanların görevlendirilmesi hastanemizdeki nöbet sayılarını servislerde dahil olmak üzere 11’in üzerine çıkmakta yoğun bakımlar için bu sayı ise 13 ve on dörttür. Mevcut çalışma saatleri insanlık dışıdır.Her birimizin ailesi,bakmakla sorumlu olduğu yaşlı anne-babası yada evlatları var.Bizden beklenen çalışmak için yaşamamızdır.Bunu medeni hiç bie ülke vatandaşından beklemez. DSÖ sağlığı bedenen,ruhen ve sosyal açıdan iyilik hali olarak tanımlar,bu çalışma koşullarında sağlık çalışanları kendi sağlığını yitirmektedir.

Nöbet öncesi ve sonrası eklenince ortalama bir ayda 26 ila 28 gün etmekte bu da çalışanın hiç hastalanma, izin kullanma gibi haklarının olmaması anlamı taşımaktadır. Çünkü bu izin hakları olması halinde arkadaşlarının iş yükünün artacağını iyi bilmektedirler.

Bu şekilde nöbet tutulması veya bu şekilde çalışılması çalışanlarda tükenmişlik ve yorgunluk olarak geri dönmekte ve sunulan sağlık hizmetinin kalitesini düşürmektedir.

Talepler sıralandı

Sendika yaptığı açıklamada talepleri şöyle sıraladı:

  •  Çalışma birimlerimizin ayın ortasında  planlanmasının yapılması ki; bakıcı vb.ailemiz ile ilgili önemli konuları planlayabilelim.
  •   Bir an evvel çalışan sayısının artırılması
  •    Nöbet sayılarının insani şartlara çekilmesi
  • Atanamayan sağlıkçıların ataması yapılsın
  • Gece mesaileri çift mesai sayılsın
  •   Çalışma alanlarının fiziksel ve teknik sorunlarının giderilmesi
  •   Başta klinik destek çalışanı olmak üzere temizlik personelinin yeterli sayıda verilmesi
  •   Bizimle birlikte nöbet tutan tıbbi sekreter diğer çalışma arkadaşlarımız dahil olmak üzere tüm çalışanlara uygun dinlenme alanlarının düzenlenmesini istiyoruz.

Editör: Duygu Kaya