Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, medya içeriklerinin toplumsal etkilerine dikkat çekti. Özellikle sokak röportajları ve gündüz kuşağı programlarının içerikleriyle ilgili yeni düzenlemelerin gündemde olduğunu duyurdu.
Sokak röportajlarına düzenleme yolda
RTÜK Başkanı Şahin, bireysel görüşlerin sokak röportajları aracılığıyla toplum geneline mal edilmesinin doğru olmadığını belirtti. Bu tür içeriklerin televizyon ve haber kanallarında yayınlanmaması için çalışmaların başladığını açıkladı. Şahin "Dijital platformlara ilişkin olarak toplum temelli alanlara ihtiyaç duyulmuştur. Haber dilinin teşvik edilmesi gerektiği görülmüştür. Sokak röportajlarında bireysel görüşlerin toplum geneline mal edilmemesi gerektiği üzerinde durulmuştur. RTÜK olarak sokak röportajları hakkında bir çalışma başlattık. Bu röportajların haber kanallarında ve televizyonlarda yayınlanmaması konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konunun hem idari hem hukuksal boyutlarını ele aldığımızı belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.
Gündüz kuşağı programları mercek altında
Şahin, gündüz kuşağı programlarının RTÜK’e gelen en yoğun şikayet konularından biri olduğunu vurguladı. Mahremiyet ihlalleri ve şiddet temalarının bu programlarda sıkça yer bulduğunu ifade ederek, “Bu programlar çok fazla şikayet almakta ama aynı zamanda da çok fazla izlenmekte” dedi. Programlara yönelik kurgusal içeriklerin kaldırılması, pozitif içerik şartı getirilmesi gibi düzenlemelerin değerlendirildiğini söyledi.
“Sosyal medya yayıncılığı bilimsel bir faaliyet değildir”
Zirvede konuşan Şahin, sosyal medya içeriklerinin yayıncılık faaliyeti kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti. Şahin, “Sosyal medya içerikleri bilimsel bir yayıncı faaliyeti değildir. Aynı zamanda toplumsal bir niteliktir, şiddet faaliyetidir” ifadelerini kullandı.
“Aile ve çocukların korunması önceliğimiz”
RTÜK Başkanı, medya patronlarına çağrıda bulunarak, kendi çocuklarına izletmeyecekleri yayınları halka sunmamaları gerektiğini söyledi. Aile yapısını zayıflatan yayınlara karşı hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı. “Takibinde bile utanabileceğimiz görüntülerin halkın önüne konulmasına karşıyız” diyen Şahin, toplumsal değerlerin korunmasının RTÜK’ün temel hedefi olduğunu ifade etti.