Resmi Gazete’de, kamu personel rejimine dair birçok önemli düzenleme içeren torba yasa yürürlüğe girdi. Anayasa Mahkemesi’nin bazı hükümleri iptal etmesinin ardından hazırlanan yasa ile memur alımından yargı yapısına kadar çeşitli alanlarda yeni kurallar belirlendi. İşte gündemde kendine oldukça yer bulan "Memur olmak için kaç yaşında olmak gerekiyor? Memur alımında yaş sınırı kaç oldu?" sorularının detaylarıyla yanıtları haberimizde yer almaktadır...
Memur alımına 35 yaş sınırı getirildi
Kanunlarla ya da Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan kamu kurumlarında, özel yarışma sınavlarıyla yapılacak memur alımlarında adaylar için 35 yaş sınırı uygulanacak. Bu düzenleme ile kamuya genç adayların katılımı hedefleniyor. Ayrıca yeni yasa ile birlikte, Uyuşmazlık Mahkemesi’nin başkanı artık Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından seçilecek. Bu değişiklik, yargı organları arasındaki görev ve yetki dengesine yeni bir yapı kazandırıyor.
Bakan Müşavirliği sistemi yeniden tanımlandı
Bakanlıklarda özel konularda doğrudan bakana bağlı olarak çalışacak müşavirler atanabilecek. Bakan müşavirleri sadece bakanın görev süresi boyunca görevde kalabilecek ve ihtiyaç durumunda görevden alınabilecek.
Uzman ve yardımcıları için yeni istihdam alanları
Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilmek şartıyla, Yükseköğretim Kurulu, Kalite Kurulu, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları gibi kurumlarda uzman ve uzman yardımcısı kadroları oluşturulabilecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Kamu İhale Kurumu gibi üst kurullarda görev alacak üyelerin, siyasi partilerin yönetim ya da denetim organlarında bulunmamış veya bu görevlerden ayrılmış olmaları şartı getirildi. Bu düzenleme, tarafsızlık ilkesini güçlendirmeyi amaçlıyor.