Gizem TABAN/İZ GAZETE- Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, 6’lı masadan ayrılan İYİ Parti ve Genel Başkanı Meral Akşener’in bundan sonraki süreçteki olası hamleleri konusundaki iddiaları değerlendirdi. Prof. Dr. Tosun, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ‘Sofra büyümek zorunda’ sözleriyle, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ile görüşmesini de yorumladı. 

Mesele aday değil

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak Cumhurbaşkanı adayı olmasını kabul edeceği yönündeki iddiaları değerlendiren Prof. Dr. Tosun, “Önceki gün Meral Hanım’ın yaptığı açıklamalardan sonra bu kolay değil. Bunun tek koşulu; Meral Hanım’ın, Kemal Bey’in ortak aday olduğunda kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu görmesi… Buna kanaat getirirse mümkün ama parti içinde, siyasal, kültürel reflekslerle buna uzak duran elitler de var. Kemal Bey’in adaylığına karşı çıkış konusunda mesele sadece ‘kazanacak aday’ meselesi de değil. Meral Hanım için öyledir şüphem yok ama parti içindeki birtakım elitlerin Kemal Bey’in adaylığı konusuna siyasal ve kültürel mesafeleri var” ifadelerini kullandı. 

Olasılığı yok

Akşener’in 6’lı masaya yönelik sert eleştirileri ve masadan ayrılışı sonrasında Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın açıklamaları değerlendirildiğinde gündeme gelen diğer bir iddia da İYİ Parti’nin Memleket Partisi ve Zafer Partisi ile ittifak yapacağı, Cumhurbaşkanı adaylığında da Muharrem İnce’yi destekleyeceği oldu. İddiaları değerlendiren Prof. Dr. Tosun, “Muharrem Bey’in aday gösterilmesini çok zayıf ihtimal olarak görüyorum. Burada patronaj mutlaka Meral Hanım olmak ister. Ama sözü edilen ittifaktaki partiler bu siyasal patronajlığı paylaşmak isterler. İYİ Parti’nin milliyetçi hassasiyetleri karşısında Zafer Partisi ve Memleket Partisi sınırlı tabanlarını dahi kaybetme riskini düşünebilir. Dolayısıyla böyle bir ittifak olasılığı yok diye düşünüyorum. Zaten böyle bir ittifak olsa ve Muharrem Bey aday olsa, seçim kaybederler. Milletvekili seçiminde birkaç milletvekili arttırabilirler ama Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir şey ifade etmez” diye konuştu. 

Kapı kapanmadı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İYİ Parti’nin 6’lı masadan ayrılmasının ardından ‘Sofra büyümek zorunda’ şeklindeki açıklamasını da değerlendiren Prof. Dr. Tosun, Kılıçdaroğlu’nun TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ile görüşmesini de yorumladı. Prof. Dr. Tosun, şunları söyledi: “Kemal Bey’in, ‘sofra büyümek zorunda’ sözlerini, bu partilerin ortak Cumhurbaşkanı adayını desteklemesi için söylediğini düşünüyorum. Bunu bir seçim ittifakı anlamında organik bir iş birliği olarak okumamak gerekiyor. Emek ve Özgürlük İttifakı ile organik, fiili bir iş birliği değil, onların desteğini almaya yönelik bir açıklama… Zaten Kemal Bey’in aday olması durumunda bu partilerin destekleme ihtimalleri de çok yüksek… Kemal Bey’in açıklamaları çok makul, sağduyulu, ılımlı ve Meral Hanım ile diyalog anlamında kapıyı kapatmayan yönde…”

Akşener kendi aday olur mu?

Akşener’in diğer ittifaklara sıcak bakmaması halinde seçimlerde kendisinin adaylığını ilan edeceğine ilişkin iddiaların sorulması üzerine ise Prof. Dr. Tosun, şu açıklamayı yaptı: “Aritmetik olarak Meral Hanım’ın da seçilme şansı yok. Meral Hanım, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildiğinde parlamentoda birinci parti olmak istiyor, birinci partinin genel başkanı olarak Cumhurbaşkanı tarafından Başbakan olarak görevlendirilmek istiyor. Çünkü güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilirse yürütmenin Cumhurbaşkanı kanadı sembolik olacak, oysa ki Sayın Akşener aktif siyasetin içinde güçlü ve yetkili Başbakan olarak görev yapmak istiyor, sembolik olmak istemiyor. Bundan dolayı bu ihtimalin zayıf olduğunu düşünüyorum. Sistem değişikliği olmadan Cumhurbaşkanı olarak kalmak ister mi? Kalmak isteyebilir ama birikimli, deneyimli ve aritmetiği gören bir siyasetçi, seçilme olasılığının olmadığını da görüyordur.”

Editör: Duygu Kaya