İZ GAZETE- İz Televizyonu’nda yayınlanan Op. Dr. Atıl Birol ile Aktüel Sağlık programının konuğu Türk KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tayfun Kirazlı oldu. Aynı zamanda Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi KBB Hast. Anabilim Dalı Başkanı da olan Kirazlı, hem baş ve boyun cerrahisi hem de KBB alanında yapılan çalışmalardan bahsetti. 

Ege Üniversitesi’nde özellikle vertigo konusundaki çalışmalarda Prof. Orhan Cura’nın öncü olduğunu ve bu bölümün yolunu açan kişi olduğunu vurgulayan Kirazlı, “Hocamızın açtığı yol sayesinde bölgemizin en yoğun baş-boyun kanser cerrahisini yapan bölümüz. Yılda 70 tane işlem yapılıyor. Fiziksel açıdan görünümleri ve beslenmeleri açısından da bu çalışmalar önemli” dedi.

Migren ve baş dönmesinin birbiriyle karıştırıldığını da belirten Kirazlı, “Migrenin baş dönmesiyle olan ilişkisi aslında en çok gördüğümüz hastalık biçimi. 2008’den beri bunu topluma anlatıyoruz. Migren, baş ağrısı olarak bilinir ama bazı farklı formları vardır. Özellikle menopoz sonrası kadın hastalarda farklı görünür. Vertigo konseyi olarak yeni bir merkez açmaya hazırlanıyoruz. Baş dönmesinde hastalara farklı tedavi yöntemleri ileteceğiz. Özellikle son yıllarda anksiyete arttığı için baş dönmesi vakaları da arttı. Bu merkez de bunun için çok faydalı olacaktır” diye konuştu.

Türk KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği’nden de bahseden Kirazlı, “Dernek olarak Ankara Üniversitesi içerisinde bin metrekare alan içerisinde eğitim amaçlı bir yerimiz var. Yurt dışından meslektaşlarımız da kadavra eğitimi için buraya geliyor. Ayrıca 2026 Dünya KBB Kongresi İstanbul’da yapılacak. Dünya bu alandaki başarımızı gördü. Bizim için de büyük bir gurur bu” ifadelerini kullandı.

Hepsi cerrahtır

Kulak-burun-boğaz (KBB) uzmanlarının cerrah olarak görünmemesi ve ameliyat yetkisinin olmadığı yönünde birtakım açıklamalar yapıldığını aktaran Kirazlı, her KBB uzmanının bir cerrah olduğunu söyledi,  “Bu bir disiplindir. Eğitim programında bunu alır ve ameliyatları yapmaya yetkileri vardır. Tüzükte de bu yer alır” diye konuştu.

Akademik yayınlar hakkında da konuşan Kirazlı, “Akademik yapı anlamında yayınlar çok önemli. O destekleri üniversitemizden de alıyoruz. Çok hızlı bir şekilde literatürde de yer buluyoruz, bunları duyurabiliyoruz. Kendimizi bu konuda her platforma çok iyi ifade ettiğimizi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Çok iyi çalışmalarımız var

Son olarak dünya çağında birçok başarılı çalışma geçekleştirdiklerini ve Türkiye’nin KBB alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu sözlerine ekleyen Kirazlı, “Ocak ayıcı içerisinde Vertigo Academi Internationa diye kurduğumuz uluslararası bir dernek var. Belgrad’da 5.’sini düzenlediğimiz bir toplantı yaptık. Rusya’dan Hindistan’a birçok meslektaşımız oradaydı. Sadece dünya kongresi anlamında değil, alt disiplinlerde de çok iyi çalışmalarımız var. Dünya kongresinin İstanbul’a gelmesindeki en önemli altyapı çalışmalarımızdan biri de Orta Asya KBB Dernekleri Birliğimiz’dir. Aynı zamanda Balkanlarda da bu tarz çalışmalarımız var. Yani çevre bölgelerde durmayan bir faaliyetlerimiz de var. Bu faaliyetler sayesinde yüzde 61 oyla dünya kongresi İstanbul’da yapılmaya hak kazandı” açıklamasında bulundu. 

Editör: Duygu Kaya