Prefabrik evler hayatımıza “deprem konutu” olarak girmiştir. Bunun en önemli nedeni, doğal afet zamanlarında hızlı kurulumu ve çeşitli şekillerde kullanılabilir olmasıdır.

Prefabrik evler günlük yaşantımızda da pek çok kullanım alanına sahiptir. Sadece ev olarak değil şantiye, yatakhane, ofis gibi farklı alanlardaki kullanımıyla da karşımıza çıkar.

Prefabrik evlerin avantajları oldukça fazla.

Tercih edilmesini sağlayan en önemli özelliği, kurulumunun kolay ve hızlı olması. Bu kadar hızlı hazırlanabilmesi doğal afet zamanlarında tercih edilmesini de sağlamıştır. İstenen prefabrik çok kısa süre içinde teslim edilip ve kurulumu yapılabilir. Ayrıca işçilik maliyeti azalacağı ve betona göre malzeme daha ucuz olduğu için oldukça ekonomiktir.

Zorlu koşullara uyum sağlar.

Kullanılan özel malzemeler sayesinde yaşadığınız yerin iklim koşuluna uyumlu hale gelir. Prefabrik, yapıldığı malzeme itibarıyla rahatça esneyebilir. Bu sayede sadece zorlu iklim koşullarına değil deprem gibi doğal afetlere ve yangına da dayanıklıdır. Bilindiği üzere bir malzeme ne kadar esnekse yıkılması da o kadar zordur.

Evinizi de yanınızda taşıyabilirsiniz.

Yaşadığınız yeri değiştirmek istediğinizde prefabrik evinizi kolayca uygun olan yeni adresinize taşıyabilirsiniz. Ayrıca evinizin bazı bölümlerini değiştirmek de oldukça basit. Prefabrik evler istenen şekillerde yapılabildiği için daha modern ve kişiye özel tasarımlara da olanak sağlayacaktır.

Çevreci yapılara geçişte ilk adım olarak da düşünebilirsiniz

Prefabrik evler ekonomik olduğu kadar da doğa dostudur. Yapılırken diğer inşaat malzemeleri kadar atık çıkarmaz ve geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılabilir. Prefabrik evlerin avantajı bununla da kalmaz, içinde yaşarken yalıtımı sayesinde enerjiden de oldukça tasarruf sağlar.

Dezavantajları yok etmenin kolay yolu: Kaliteli malzeme kullanımı.

Prefabrik evlerin avantajları olduğu gibi dezavantajları da var tabii ki. İlk olarak beton binalara göre ömürlerinin kısa olduğunu söyleyebiliriz. Prefabrik bir bina ortalama 40 yıl dayanır. Kaliteli malzeme kullanılır ve bakımları zamanında yapılırsa bu süre daha uzun olacaktır.

Bir diğer dezavantajı da çift katlı olanlarının ikinci katlarında yaşanan esneme sorunudur. Bu sorun, kaliteli malzeme kullanılarak yapılan prefabriklerde büyük ölçüde engellenebilir. Sonuç olarak bu dezavantajları ortadan kaldırmanın temel yolu: kaliteli malzeme kullanmak.

Kaliteli malzeme kullanılarak yapılan prefabriklerde ses yalıtım sorunu da oldukça azalacaktır. Ayrıca rüzgardan ve yağmurdan etkilenen prefabriklerin çözümü de kaliteli malzeme kullanmaktan geçiyor. Fakat kaliteli malzeme kullanımı için bütçenizi arttırmanız gerektiği de bir gerçek.

Diyelim ki prefabrik bir ev sahibi olmaya karar verdiniz, o zaman ne yapmanız gerekiyor?

Öncelikle evinizi yapacağınız arsayı seçmelisiniz. Seçeceğiniz arsa imara uygun olmalıdır. İmara uygun olup olmadığını anlamak için de “imar durum belgesi” almanız gerekir. Bu belge köyde yaşıyorsanız il özel idarelerince, şehir merkezinde yaşıyorsanız da belediyelerce verilir.

Evinizi kurmak istediğiniz arsa imara uygunsa sıra prefabrik evi satın alacağınız firmadan istediğiniz evi seçmeye gelir. Evinizi seçtikten sonra projesini bir mimara onaylatıp ruhsat işlemleri için dosyasını hazırlamaya veya hazırlatmaya başlayabilirsiniz.

Belgeleriniz hazır olduğunda başvurunuzu il özel idaresine veya belediyeye yapabilirsiniz. Bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra firmanızın size verdiği beton planına uygun olarak zemin betonunu atmanız gerekir. Ardından eviniz için her şey hazır! Size sadece evinizin hazır olmasını beklemek kalır.

Bu işlemler sizin için uğraştırıcı veya karışık geldiyse hepsini sizin için mimarlık ofisleri de halledebilir.

Prefabrik ev fiyatları ne durumda?

Prefabrik ev fiyatları malzemeleri, evin büyüklüğü gibi kriterlere göre değişkenlik gösteriyor. Nakliye koşulları, kurulum şartları da firmadan firmaya değişiyor. 

Ancak genel bir fikir vermesi adına bir arama yaptığımızda e-ticaret platformlarında bile satışları olduğunu gördük. Örneğin 3+1 tek katlı bir prefabrik ev 353 bin 600 TL'den satışta.İki katlı bir 2+1 prefabrik ev ise  450 bin 100 TL'den satışa çıkarılmış.

WebTekno

Editör: Duygu Kaya