İZ GAZETE – Seferihisar, TEOS Ormancı Tatil Köyü’nde gerçekleşen ve Türkiye’nin dört bir yanından 200 civarında harita ve kadastro mühendisi ve öğrencisinin katıldığı kampın 5. Gününde “Dünden bugüne siyasal dönüşüm” başlıklı oturum gerçekleşti.

HKMO İzmir Şube 2. Başkanı Ömer Güney’in moderatörlüğünü yaptığı oturumda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcıları Orhan Sarıbal ve Yıldırım Kaya ile CHP İzmir Milletvekili Kani Beko konuşmacı oldu.

‘TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE KARAR VEREN TBMM DEĞİL’

İlk konuşmayı yapan Eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, geçmişten bugüne işçilerin ve emekçilerin yaşadığı sorunları anlattı. Türkiye’nin felaketin eşiğinde olduğunun altını çizen Beko, bu sürece gelinmesinin sebebinin Kamu İktisadi Teşekkülleri’nin uluslararası sermayeye satılması olduğunu söyledi. CHP’li Beko, “Kamu İktisadi Teşekkülü dediğimiz, bizim de kaleler dediğimiz KİT’ler ve fabrikalarımız arsa fiyatına uluslararası sermayeye satıldı. Karayolları, Denizyolları, Sümerbanklar, Fiskobirlikler, Tekel fabrikaları… Biz o zamanlar bu işyerlerinde çalışırken dört ikramiyemiz vardı, hepimiz sendikalıydık. İnsan olmaktan kaynaklı ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek bir ücretimiz vardı. Yüzde 75 oranında, bankalarımız da uluslararası sermayeye teslim edildi. Türkiye’nin geleceğine karar veren TBMM değil, AKP değil, Saray da değil. Bugün Türkiye’nin geleceğine yön verecek tek yetkili merci bu sermayedir” dedi.

Çalışma yaşamıyla ilgili de uzun bir konuşma yapan Beko, Ulusal İstihdam Stratejisi’nin yasalaşması durumunda Kıdem Tazminatları’nın kaldırılarak esnek çalışmanın yaygınlaşacağını anlattı. Beko, “Bu yasalaşırsa siz emekli olabilir misiniz?” diye sordu.  Geçmişte DGM’lerle toplumsal muhalefetin bastırılmaya çalışıldığını söyleyen Kani Beko, “Şimdi de OHAL koşullarında benzer şeyler yaşanıyor. KHK’larla mahkeme kararı bile olmadan yüzbinlerce kişi işten atılıyor” dedi.

‘SİZE DAHA FAZLA SORUMLULUK DÜŞÜYOR’

Kendisinin de TMMOB kökenli bir milletvekili olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, “Siyaset; doğanın, insanın, börtü böceğin dengesine göre bir düzen kurma çabasından vazgeçti, insanların doğayı talan etmesine vesile olacak şekilde değişti.” dedi. Gençlere siyasete dâhil olma çağrısı yapan Sarıbal, “Biz demokrasinin sadece bir ayağı olan seçime gidip oy kullanmakla yetindiğimiz müddetçe, seçtiğimiz insanların gönüllerince yönetilmeye razı kalıyoruz. Yetki verdiğiniz insanlar bazen sizin lehinize bazen aleyhine kararlar verebiliyorlar. Olup biten, yaşanan yaşanmayan her şeyde iyi kötü hepimizin payı var. Hele ki okumuş, mimar mühendislerin daha çok payı var. Çünkü onlar yaşananların farkında olabilecek bir birikime sağlık. Bu nedenle TMMOB üyelerine daha fazla sorumluluk düşüyor” şeklinde konuştu.

Uluslararası sermayenin, az gelişmiş ülkeleri hegemonyası altında tuttuğunu anlatan Sarıbal, “Gelinen noktada, bir cep telefonu eşittir bir kamyon buğday. Üret ki bu ülkelerden bunları alasın” dedi.

Sarıbal, “12 Eylül darbesi ile ülkenin kamucu halkçı üretimin tamamen bitirilip, kuralsız küresel sermayeye göbekten bağlı bir ekonomik sisteme geçildi. Böylelikle ülkenin bağımsızlığından söz edilemez hale gelindi. Ancak bu topraklarda imkan var, hala toparlayabiliriz. Kendimize güveniyoruz Bu topraklarda birlikte işleyip, hakça bölüşebileceğimiz yeni bir düzeni birlikte inşa edebiliriz” ifadelerini kullandı.

‘İNSANA DOKUNMADAN…’

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya ise, “Dünyayı bir tuşa dokunarak değiştirebileceğine inananlara rağmen, sizler bunun mümkün olduğunu bilseniz de, insana dokunmadan iyi bir dünya yaratılamayacağını da bilenlerdensiniz“ dedi. Köy Enstitüleri’nden örnek veren Yıldırım Kaya, “İşin temelinde eğitim, eğitimin temelinde anlamak, anlamanın temelinde de değişim var” dedi.

Panele ayrıca, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekilleri Ednan Arslan, Tacettin Bayır, Seferihisar İlçe Başkanı İsmail Yetişkin, Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü, Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu da katıldı.

Editör: Haber Merkezi