Cengiz Aldemir/ANKARA

Pandemi döneminde  zorluklarla karşılaşmış olan esnafların borçlu olduğu ve pek çoğunun kapanma noktasına geldiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, öte yandan son aylarda döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar sonrası elektrik ve doğalgaz artışlarının esnafları bitme noktasına getirdiğini söyledi. 

ESNAF KEPENK KAPATMA NOKTASINA GELDİ

İki yıla yakın bir süredir dünyada ve ülkemizde devam eden pandemi sürecinde en çok mağdur olan kesimlerin başında esnafların geldiğini belirten CHP'li Serter, "Pandemi öncesi süreçte de kredi borçlarıyla boğuşan ve borcu borçla döndürmeye çalışan esnaflar pandemi sürecinde de çok sınırlı destek alabilmiş, büyük ölçüde yeni kredi borçlarıyla karşı karşıya kalmışlardır. Pandemi süreci henüz sona ermemişken bir de, son aylarda dövizde yaşanan dalgalanmalar, maliyetlerdeki öngörülemeyen artışlar ve elektrik ve doğalgaz faturalarına gelen %100'ün üzerindeki zamlar nedeniyle zor nefes alan esnaflar kepenk kapatma noktasına gelmişlerdir" dedi.

2021'DE 101 BİN 750 ESNAF KEPENK KAPATTI

2021 yılında kepenk kapatan esnaf sayısının 101 bin 750 olmasının ortalama 300-400 bin arası insanın ekmeğinin elinden alınmış olduğu anlamına geldiğini kaydeden Serter,

"Aralık 2021-0cak 2022 döneminde esnafın kullandığı elektrik tüketimine dair gelen faturalar incelendiğinde, fatura tutarlarında ortalama %110 oranında bir artış olduğu görülmüştür. Havaların etkisiyle enerji tüketiminin arttığı gerçeğinin de unutulmaması gerekmektedir. Kış aylarında esnafların enerji tüketiminin arttığı gerçeği ortada olmasına rağmen enerji bedellerinde ortaya çıkan artış esnafın altından kalkamayacağı faturaların ortaya çıkmasına neden olmuştur" tespitini paylaştı.

ESNAFA FATURALARINI ÖDEYEMEZ HALE GELDİ 

Ticarethane tarifelerinin faaliyetlerine göre 100 kWh ila 15.000 kWh arası enerji tüketimlerinin olduğunu ve son gelen faturaların kira bedelini aştığını vurgulayan CHP'li Serter, "Bu noktada esnaf odalarının ve birliklerinin en acil taleplerinin başında enerji tüketim bedellerinde özel tarifeler uygulanması gelmektedir. Bugüne kadar esnafların karşılayabileceği ölçülerde faturalar kesiliyorken son 2 aydır gelen faturalardaki kira tutarlarını aşan fahiş artış esnafları faturalarını ödeyemez noktaya getirmiştir" eleştirisinde bulundu.

ESNAF İÇİN ACİL TEDBİRLER ALINMALI

Esnafın bir diğer sorununun, akaryakıta gelen yüksek oranlı zamlar olduğunu aktaran Serter,  döviz kurundaki yükselişin ithalata dayalı enerji sektöründe ciddi fiyat artışlarına neden olduğunu vurguladı. Esnaf odalarının, maliyetleri artan ancak gelirleri artmayan taşımacı esnafına destek olmak için akaryakıttaki ÖTV oranının alınmaması talebini de dile getiren CHP'li Serter, "Son günlerde artan maliyetlerden, elektrik ve doğalgaz artışlarından kepenk kapatma oranlarının artması kaçınılmaz olacak olan esnaflar için alınacak acil tedbirlerin ele alınması ve çözümlerin araştırılması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz."

Editör: Haber Merkezi