Purçu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "Yıllardır temizlenmeyen arazinin çevreye, halk sağlığına ve diğer canlılara yönelik etkileri hakkında bir çalışma yapılmış mıdır ya da yapılacak mıdır?" sorusunu yöneltti.

Purçu konu ile ilgili soru önergesinde, "Gaziemir Emrez Mahallesi'ndeki radyoaktif atıkların gömülü olduğu eski kurşun fabrikasının incelemeler yapılan 70 dönümlük alanında radyasyon ölçümü yapılmış, yapılan ölçümlerde cihaz 832.3pSv/h (mikrosievefflsaat) rakamını göstermiştir. Bu ölçüm değerine göre, alanda normal değerin 7 bin 291 katı oranında radyasyon olduğu 2007 yılında tespit edilmiştir. Kanser riskini arttırması ve tüm canlılara verebileceği zarar açısından bölgenin radyoaktif atıklardan arındırılması, oluşan zararın tespit edilmesi gerekmektedir" dedi.

ATIK TEMİZLİĞİ ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Bakan Koca'ya

"Arazide bulunan radyoaktif ve tehlikeli atıkların temizlenmesi için bakanlığınız tarafından yürütülmekte olan ya da yürütülmesi planlanan bir çalışmanız var mıdır?" diye soran Purcu, şu sorularına da yanıt istedi:

2007 yılından beri radyoaktif sızıntıya neden olduğu bilinmekte olan söz konusu kurşun fabrikası ve çevresinin bugüne kadar temizlenmemiş olmasının sebebi nedir?

2007-2021 yılları arasında radyoaktif sebeplerle hastalık teşhisi konulan kaç kişi olmuştur?

2007-2021 yılları arasında İzmir'de radyoaktif sebeplerle hastalık teşhisi konulan kaç kişi olmuştur?

Editör: Haber Merkezi