Cengiz Aldemir/ANKARA- Özel okul ve etüt öğretmenlerinin yaşadıkları sorunların nedenlerinin belirlenmesi ve bir daha yaşanmaması için Meclis Araştırması açılmasını isteyen TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, tüm iş kollarında olduğu gibi Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik krizden eğitim alanının da payını aldığını söyledi.

ÇALIŞMA KOŞULLARI KÖTÜ

Pandemi ile birlikte sömürünün ve fazla çalışmanın had safhaya ulaştığı eğitim sektöründe, özel eğitim kurumu öğretmenlerinin ekonomik zorluklar yüzünden yoksullaştığını belirten CHP'li Kılıç, "Ekonomik zorlukları göğüslemek zorunda bırakılan öğretmenlerin çalışma koşulları da bu nedenle kötüleşmeye devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın devlet okullarında öğretmen açığı olmasına rağmen yeteri kadar öğretmen ataması yapmaması nedeniyle, eğitim fakültelerini bitiren öğretmenler özel okullarda çalışmaya mecbur kalmaktadırlar. Bu okullarda da adeta "köle” gibi çalıştırılarak, "yoğun rekabet, esnek çalışma ve düşük ücretlerle” karşı karşıya bırakılmaktadır" dedi.

BASKI ALTINDALAR

Türkiye'de 13 bin özel okulda, 162 bin öğretmenin görev yaptığını, yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrencinin eğitim gördüğünü aktaran CHP'li Kılıç, özel okul öğretmenlerinin üzerindeki baskıya dikkat çekerek, "Özellikle küçük, zincir okullara göre eğitim ücreti daha düşük, "butik” denilen okullarda çalışan öğretmenler müdür, veli ve öğrenci baskısı altında çok zorlanmaktadır. Notları "şişirmeleri” istenen öğretmenlerin itiraz etmeleri halinde sınav kağıtlarına müdahale edilmektedir. Özel okullarda velilere "müşteri” gözüyle bakılmakta, öğrenci notları "müşteri memnuniyetini sağlamak için bir araç” olarak görülmektedir. İdarenin tembihlediği notları vermeyen öğretmenler, keyfi gerekçelerle işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadırlar" eleştirisinde bulundu.

ÖĞRETMENLER GEREKEN SAYGIYI GÖREMİYOR

Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözünü, "Cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir.” sözlerini anımsatan Kılıç, öğretmenlere gereken saygının gösterilmediği tespitini paylaştı. Özel okul sahiplerinin; kurumlar vergisinden istisna olma, beş yıllık emlak vergi, imar bina inşaat harç ve gümrük vergisinden muaf olduğunu, kredilerde faiz desteği, vergi indirimi, belli makine, teçhizatlarda KDV istisnası ve sigorta primi gibi teşvik ve destekler aldığını vurgulayan CHP'li Kılıç, az sayıda öğretmeni ise düşük ücretlerle olabildiğince yoğun bir programla çalıştırmak istediklerini söyledi.

FARKLI ALANLARDA KULLANILIYORLAR

Her yeni öğretmeni, masraf kalemi olarak gören, maaşlarını asgari ücretten gösteren özel okul sahiplerinin, öğretmenleri farklı alanlarda da kullandığına dikkat çeken Kılıç, "Alınan maaş asgari ücretten fazla ise kalan kısmını elden vermektedirler; bu yolla sigorta masraflarını düşürmektedirler. Öğretmenlerine asgari ücretten daha az ücret veren özel okullar da bulunmaktadır. Öğretmenlere, ek verdikleri ders ve etüt gibi programlar için ekstra bir ödeme yapılmamaktadır. Öğretmenlerden okul yayınlarının hazırlanması gibi işleri zorunlu olarak yapmaları beklenmekte; ders saati dışında gelenleri karşılama, tanıtım stantlarında görev alma, el broşürlerini dağıtma gibi işleri yapmaları, bazı öğretmenlerden, kayıt alabilmek için velilerle görüşme yapmaları istenmektedir" ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENLER İŞSİZLİK ENDİŞESİ YAŞIYOR

Öğrenci-öğretmen arasındaki para ilişkisinin öğretmenlik mesleğinin saygınlığını zedelediğini kaydeden Kılıç, öğretmenlerin yoğun ders ve etüt saatleri ile tatil günlerinde çalışmayı kabul etmemeleri, ders dışında verilen görevleri yerine getirmemeleri durumunda işten çıkarılma, işsiz kalma endişesi ve korkusu yaşadığı bilgisini paylaştı.

SORUNLARI ARAŞTIRILMALI

Asgari ücret ve altında aldıkları maaşları yetmeyen özel okul öğretmenlerinin, geçinemediğini vurgulayan CHP'li Kılıç, "Bütün bu nedenlerle; özel okul ve etüt öğretmenlerinin yaşadıkları sorunların bu sorunların nedenlerinin belirlenmesi ve bu sorunların bir daha yaşanmaması, önlemlerin belirlenmesi için meclis araştırması açılmalıdır." dedi.

Editör: Haber Merkezi