Akdemir, Menemen Belediyesi’nde kura ile yapılan ve kura çekimi sonucu CHP’li Deniz Karakurt’un başkan vekilliğini kazandığı seçime AKP’nin itiraz etmesini ve de itiraz sonucu kura çekiminin yeniden yapılmasına karar verilmesini değerlendirerek sözlerine başladı.

‘TEHDİT Mİ ETSİN?

Geçmiş dönemlerde milletvekili adayı olan şimdi CHP’de Yerel Yönetimlerde Örgüt ve Örgütlenmelerden Sorumu Genel Başkan Yardımcısı olan Akdemir, Menemen’de son yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, “Parti olarak dileğimiz umarız bu iddialardan aklanır, hiç kimsenin bu şekilde ceza almasını istemeyiz. Aksoy olayı yerel basına ve ulusal basına yansıdı zaten. Öncelikle ‘hurda’ ile ilgili usulsüzlük ile ilgili iddialar vardı ve soruşturma başlatılmış. Bir hurda bir de temizlik işleri ile ilgili usulsüzlükler olduğunu ben de basından okudum. Disiplin Kurulu’na sevk edilmek, direkt partiden ihraç edilecek anlamı çıkmaz. Burada kişiye kendini savunma hakkını veriyor” dedi.

Bu süreci İl Başkanı Deniz Yücel’in başarılı bir çalışma yürüttüğünü söyleyen Akdemir, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da konuyla ilgili ‘Kimsenin gözünün yaşına bakmayız’ dediğini hatırlattı.

Menemen’deki seçim süreci ve disiplin sürecinin ayrı tutulması gerektiğini belirten Akdemir, Aksoy’un yerine seçilen Karakurt’un ‘başkan vekili’ olduğunu, Aksoy’un ceza aldığında belediye başkanlığının düşeceğini esas belediye başkanın da o zaman seçileceğini söyledi.

Karakurt’un seçildiği seçimde 4 turlu bir seçim olduğunu ve her tur birer fire vererek ilerlediklerini de dile getiren Şener Akdemir, “Kuraya geçildi. Kuradan daha şeffaf ne olabilir her şey ortada. Seçimde bizim meclis üyelerimizden bazıları karar mı değiştirdi ne oldu bilemiyoruz. Bunun değerlendirmesi tabi ki de olur. Biz de bu konuyu değerlendirdik öncelikle üzgünüz tabi ki bu konuda. Burada kararları değiştiren arkadaşların hakkında bir ithamda bulunmak istemiyorum. Ancak CHP’li ise o kabine partimize gerekli desteği vermek için girmesi gerekiyordu. Bu kayıplar olmasa 3’ncü turda seçim bitiyordu olmadı, bununla ilgili bizimde çalışmalarımız devam ediyor. Deniz Yücel ne yapabilir bu konuda? Tehdit mi etsin oy ver diye? İnsanlar değişebiliyor, bu kararı değiştirmişse kişinin kendisiyle vicdanı arasında bir şeydir” diye konuştu. Akdemir, oylarını değiştirenlerin gizli kalabileceğine inanmadıklarını kaydetti.

SÜRECİ ANLATTI

‘Kura krizini’ de değerlendiren Akdemir, “Aksoy’un istifasından sonra 10 gün boyunca her gün Menemen ilçe binamıza gittim, akşam ilçe başkanımızla beraber kapıyı kapattım. Tam anlamıyla konuya hakim olmak için hiç kaçırmadım. Seçim günü adaylarımız belliydi. Seçimde kuraya kalındı. Hem bizden hem AKP kanadından birçok kişi vardı. Kuranın nasıl olacağı konusunda müzakere başladı. Zannedersem isimlerin konduğu yumurtaları Hamza Dağ çıkardı ben onun elinde gördüm çünkü. Sonra o yumurtalara teker teker herkes baktı, onların genel başkan yardımcıları, bizim genel başkan yardımcılarımız, ışığa filan tuttuk. Aynı boylarda mı inceledik. Aynıydı. Hatta biz bu şekilde oluyor mu diye biz sorduk oluyor dediler. Kurayı çekecek kişi salonda yok o sırada. Tüm meclis üyeler izliyor” diyerek süreci anlattı.

Meclis çalışma yönetmenliğinde seçimle ilgili nelerin olduğunu anlatan ancak burada ‘kura’ ile ilgili bir tarifin olmadığını vurgulayan Akdemir, konuyla ilgili mutabakata varıldığını belirtti. Belediye encümen, komisyon gibi seçimlerde zarfla seçim olması gerektiğini bunun yönetmelikte yer aldığını belirten Akdemir, “Burada başkan seçimi var. Biz başkanı seçiyoruz. Başkan seçimi de kanunda belirlenmiş o da kurayla” dedi. Bu itirazın ‘siyasi ahlaka ve erdeme’ yakışmadığını da sözlerine ekleyen Akdemir, “AKP’nin huyu bu. İstanbul seçimlerini iptal ettirdiler ondan sonra daha büyük bir fark yediler. Daha önce Yalova seçimlerini kaybetmişlerdi. Daha sonra daha büyük fark yediler. Burada yürütmeyi durdurma kararı alındı. Şu anda hakim takdirinde ne olacağını ilerleyen günlerde göreceğiz. Biz tabi ki tüm hukuki haklarımızı kullanacağız” şeklinde konuştu.

CHP Kınık İlçe Başkanı İsmail Yılmaz’ın istifasıyla ilgili de konuşan Şener Akdemir, “İsmail Yılmaz bana ve Deniz Yücel’e ulaştı. Görüşmemizde 6 yıldır koşturduğunu, sağlık sorunları olduğunu ve yorgun olduğunu bize ifade etti. Kendisi bu konuda kararla olunca bizde ‘tamam’ dedik. Yücel’in kendisini istifaya zorladığı bir durum yok. Zaten kendisi de bu tür çıkan haberleri yalanladı. İstifası sonrası tüzük gereği ilçe yönetimi kendi ilçe başkanlarını seçtiler. Benim gidip bizzat istifa almam söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

‘TOY SİYASETÇİ DEĞİLİM’

Kendisi için ‘siyaseti bilmiyor’ ifadesinin kullanılamayacağını belirten Akdemir, birine gidip ‘istifa et benim istediğim başkan olsun’ diyecek bir toy olmadığını söyledi. Akdemir, “Hiçbir zaman böyle ifadelerde bulunmadım. Bunları diyenlerle de gelsinler yüzleşelim. Bu kulis bilgisi bile değil. Şahsıma atılmış bir iftira, benim üzerimden partimizi yıpratma çabası. Bu çamur ne Deniz Yücel’in ne partimizin üzerine yapışmaz. Ben aleviyim eğer sünni alevi tartışması olsa. Deniz Yücel bana bu görevi vermezdi” diye konuştu.

Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent Garden Restoran’ın logosunun HDP’nin logosu ile çok benzediği ve belediyenin teröre, bölücülüğe hizmet ettiği yönünde çıkan haberleri de değerlendiren Akdemir, “Gerçekten çok komik. HDP bu ülkede legal bir parti ve Meclis’teki 3’üncü en büyük parti. Siz niye bu partiyi terörize etmeye çalışıyorsunuz? Deli saçması bir olay. Hatırlarsanız AKP İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Büyükşehir binasının kolonundaki gökkuşağı renklerini eleştirmişti; renklerler kavga eden bir zihniyetten bahsediyoruz. Ayrıca Karşıyaka Belediye Başkanımız Cemil Tugay’ın babası Kıbrıs Gazisidir. Kendisi de Atatürk ilkelerine bağlı bir insandır.” İfadelerini kullandı.

Yeni yıl mesajı da veren Akdemir, “2020 tüm insanlık tarihi için ibret verici bir yıl oldu. Dilerimki bu salgın bir an önce biter. Sağlıklı bir 2021 yılı diliyorum. Açlığın, sefaletin, yoksunluğun bir nebze de olsa dinmesini, halkların insanlık onuruna bir hayat yaşamasını temenni ediyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi