Bir haftaya yakındır Aliağa gündemine bomba gibi düşen Çaltılıdere’de bulunan arazilerinin satışına yönelik tartışmaların devamında, Belediye Başkanı Serkan Acar’ın da açıklamalarına yönelik cevap veren CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, sağduyu ve çözüm çağrısında bulundu.

Aliağa Ekspres gazetesinden Eren Saran'ın haberine göre, belediye Başkanından randevu talep ettiklerini ve Serkan Acar’ın kendisi dışında bir heyet ile görüşmeyi kabul ettiğini söyleyen Durmaz, dün öğleden sonra CHP İlçe Yönetimi ve Belediye Meclis üyesi Erol Güngör’den oluşan bir heyet ile belediyeye ziyarette bulunduklarını söyledi.

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın bu alanı yalnızca rekreasyon alanı olarak kullanılabilinir, kıymetsiz bir arazi olarak nitelendirmesi üzerine bir teklif sunduklarını dile getiren Durmaz, “Kendisine söz konusu arazinin Büyükşehir Belediyesi’ne ön görülen fiyatlandırma üzerinden satışının yapılması, Büyükşehir Belediyesi’nin ise bu alanı Aliağa için rekreasyon alanı olarak düzenlemesini teklif ettik. Serkan Acar’da, teklifimizi Büyükşehir Belediyesi’nin kabul etmesi durumunda olumlu değerlendirebileceğini iletti.” dedi.

Bu teklifin olumlu karşılanmasından mutluluk duyduğunu ifade eden Durmaz, “Yaptığımız bu teklifin gerçekleşmesi durumunda kamu arazisi korunmuş olurken, hem İlçe Belediyesi’nin kasasına para girişi olacak, hem de Aliağalı halkı sosyal alana sahip olacak.” açıklamalarında bulundu.

Eğer bu teklif kabul edilirse hemen çalışmalara başlayacaklarını duyuran Özcan Durmaz bu tartışmaların bir an evvel bitmesini ve Aliağa’nın yararına yönelik sonuçlar elde etmek istediklerini söyledi.

Belediye Başkanı Serkan Acar’ın yayınladığı video sonrası cevap hakkı doğan Özcan Durmaz, “Biz yaptığımız açıklamalarda kimsenin kişiliğine ilişkin bir saldırıda bulunmadık. Herhangi bir ithamda bulunmadan kamuoyu baskısı oluşturmak için bir açıklama yaptık. Biz kamu malının bu şekilde satışına yönelik, geri atılması talebinde bulunduk. Ancak yine de cevap alamadık. Biz bu tabloda tartışmaktan kavga etmekten yana değiliz. Verilen cevapların, meseleyi aydınlatmaktan ziyade, bir toz bulutunu, tartışmanın arkasına saklamak niyetinde olduklarını gördüğümüz için, verilecek tüm cevap haklarımızı da saklı tutarak, çözüm önerisinde bulunduk.” dedi.

Serkan Acar’ın iddialarını asılsız ve temelsiz ithamlar olarak değerlendiren Durmaz, Başkan’ın kendisine ait maden şirketinin peşkeş çekildiği yönündeki iddiasına karşılık, “Söz konusu arazide madencilik faaliyeti yapan aileden kalma bir firmamız var. 1993 yılında bu firma kurulduğu zaman o dönemin madencilik yasalarında uygun olarak kurduğumuz bir firmamız var. Madeni bulunduğu yerde çıkarmak zorunda olan bir firma ve orada bulunan bazalt madenini bütün kurallara uygun bir şekilde çıkarıyor. Firmamızın bulunduğu arazi ise Çaltılıdere tüzel kişiliğine ait bir arazi değil, hazineye ait bir arazidir. Diğer şirketler tüzel kişiliğe ait araziler olabilir ancak bunlarla da bizim alakalı olduğumuz bir durum yok.” cevabını verdi.

Durmaz, konuyla ilgili “Şirket her yıl arazi için hazineye ödemesi gereken tutarı öder, çıkarılan maden kadar ilgili kurumlara gerekli paralar ödenmektedir. Biz devletin koyduğu kurallara göre faaliyet gösteren bir işletmeyiz. Bunun konu edilmesi yakışıksız bir davranış. Ne zaman Aliağa Belediyesi, köylerden belediyeye geçen kamu arazilerini satmaya çalışsa, çeşitli itirazlarda bulunarak kamuoyunu aydınlatmaya çalışıyorum. İşte tüm bu zamanlarda, Belediye Başkanı Serkan Acar’dan işim ile ilgili saldırı veya saldırı tehdidi geliyor.” dedi.

Belediye başkanının bir an evvel halkın ve basının önüne çıkarak manipülasyondan uzak doyurucu bir açıklama yapması gerektiğini belirten Durmaz, Serkan Acar’a “Bu arazi satılmak zorunda değil. Hissedar ile alakalı sorunu çözmek istiyorsanız, ön alım hakkı diye bir hakkınız var. Büyük hisse sahibi olduğunuz arazide, küçük hisseni satışını öğrendiğiniz anda; satış tutarını geri ödemek kaydıyla, hisseyi üzerinize alabiliyorsunuz. Şu an bu arazi içinde aynı yöntem izlenebilir. Böylece arazi bölünmemiş olur ve tapusu kamuda kalır. Satmak zorunda değiller. Biz buranın satılmaması gerektiğini söylüyoruz.” önerisinde bulundu.

Ayrıca Özcan Durmaz 2014 yılından beri belediye uhdesinde bulunan arazilerde, köylünün kiracısı olarak çalışan maden ocakları üzerinde herhangi bir tasarrufu olmamasını eleştirirek, “Şimdi bunları örnek göstererek korumak amacıyla mülkü sattığınızı söylüyorsunuz. O zaman göreve geldiği günden itibaren bir araştırma yapsaydınız. Çaltılıderede diğer madencilik şirketleri ile köy muhtarlığı arasında kira sözleşmesi gerçekleştirmişlerdir. Bununla bizim nasıl bir alakamız olabilir?” dedi.

Editör: Haber Merkezi