Cengiz Aldemir/ANKARA - İz Gazeteye konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko İzmir’deki ormanların kedilerle yakıldığı İddiasında bulundu. Korkunç iddiayı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile de paylaştığını ve İtfaiye Daire başkanı ile aralarında geçen ilgin diyaloğu anlatan Beko, yanan alanları ranta açmak için kedileri kullandıklarını belirterek, “Kedilerin üzerine benzin döküp, kuyruğundan tutuşturuyorlarmış. Can havliyle kaçan kediler, gittikleri yerlerden yangını başlatıyorlarmış. Ormanları bilinçli olarak yakıp taş ocağı açıyorlar. Aynı anda birkaç orman yangını, tesadüf değil" dedi.

Aynı anda Urla Zeytinalanı bölgesinde çıkan yangınların tesadüf olmadığını ve yangınların çıktığı bölgelere dikkat çeken Beko, DİSK’in de arazisi bulunan bu bölgenin çok yakınında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaçan villaları ile Devlet Hava Meydanlarına ait arazilerin bulunduğunu kaydetti. Beko, buranın Ensar Vakfı'na kiralandığını ancak acil kamulaştırılma alanının DİSK arazinin tam ortasına verilmesine dikkat çekti ve konuyla ilgili açtıkları davayla yürütmeyi durdurduklarını hatırlattı.

KEDİLERİ BENZİN DÖKÜP…

Çeşme Ildır’da evi olduğunu ve bir gece Balıklıova bölgesi ve aynı anda Kadıovacık köyünde yangın çıktığı ihbarını aldıklarını belirten Beko, skandal iddiayı ile ilgili şu bilgileri verdi; “ İki yerde yangın çıkmıştı, başka bir alandan yangın çıkan bölgeye gitmek istedik ancak orada da yangın olduğunu gördük. Yani 3 alanda birden yangın vardı. Bana göre bilinçli olarak çıkarılmış yangınlardı. Son dönemlerde hep konuşulan şey, paranız varsa Ildırı'dan yer alın, deniyordu. Ancak Ildırı'da Roma tarihi eserleri var. Yangın zirve yapmıştı tabii.. Bu konuda yangında görev alan ekiplere çok teşekkür ederim. İtfaiye Daire başkanı bana ilginç bir şey söyledi. Ormanı yakmak isteyenler kedilerin üzerine önce benzin döküp sonra kuyruğundan tutuşturuyorlarmış. Ve yanmaya başlayan kedileri ormana salıyorlarmış. Kedi de can acısıyla ormanın içinde dolaştıkça, çırpındıkça, yangını her tarafa dağıtıyormuş. O güzelim ormanlarda sincaptan, tavşana binlerce hayvan telef oldu. Bu konuyu, Tarım ve Orman Bakanı'na da anlattım” bilgisini paylaştı.

CHP’Lİ BELEDİYELER BASKI ALTINDA

İktidarın kendi belediyelerini kayırarak, CHP'li belediyelere karşı baskı yaptığının altını çizen Beko, Toplum yararına çalışma projesi diye İŞKUR'da yaşama geçirilen bir proje ye dikkat çekti. Bu projede çalışan 2.5 milyona yakın işçinin AKP'li belediyenin yetkili olduğu yerlerde çalıştırıldığını belirten Beko, şöyle konuştu: “ Kim veriyor bunların maaşlarını? İŞKUR veriyor. Bu arkadaşlarımıza kötülük etmiş oluyorlar. Bu arkadaşlarımızı CHP'li belediyelerin olduğu yerlerde çalıştırmıyorlar. Devlet ve hükümet, özellikle AKP'li belediyelerin olduğu yerlere 2-3 kat fazla yatırım yapıyor. Pandemi süreci de Mart ayında başımıza gelmişti. O dönemde İzmir milletvekillerimiz ve ilçe belediye başkanlarımız, büyükşehir belediye başkanımız ile kolektif bir çalışma yürüttük. Yaklaşık 6 bine yakın insan beni aradı bu dönemde. Önceki büyükşehir belediye başkanımız ile de konuştuğumuzda İzmir'de ne kadar ihtiyaçlı var, diye sorduğumuzda kendi döneminde 35-40 bin vatandaşın olduğunu söyledi. Daha sonra baktığımızda İzmir'de yoksulların sayısı 500 bine yaklaştı. Bu süreçte bu 500 bine yakın arkadaşımıza İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilçe belediye başkanlarımız gerçekten önemli hizmetler götürdüler” hatırlatmasında bulundu.

Ormansız yurdun vatan sayılmadığının altını çizen Beko, İzmir'in doğasının yok edildiğini, öncelikle İzmir halkının bunun farkında olması ve topraklarına, denizine, ormanına, sularına sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi