CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis'te basın toplantısı düzenleyen HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, pandemi sürecinin yönetilemediğini, sağlık emekçilerinin "Tükeniyoruz." Diyerek yaşamlarını yitirmelerinden dolayı duyduğu üzüntüsünü dile getirdi.

Her gün yaşamını yitiren sağlık emekçileri için pandeminin yayılmasını durduracak çok köklü önlemler alınması gerektiğinin altını çizen Kemalbay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘yeni tedbirlerin’ hiçbir anlam ifade etmediğini vurgulayarak, "İşçilerin anayasal hakları ortadan mı kaldırıldı? İşçiler artık köle statüsünde mi çalışıyor? Nasıl oluyor da pandemiye karşı önlem alındığı söylenirken özellikle üretim ve tedarik zincirinde olan emekçiler başta olmak üzere çalışanlar bu kapsamın dışında bırakılıyor? Çalışanlar, pandemiye maruz kalmakla karşı karşıya bırakılıyor." Dedi.

MESLEK HASTALIĞI DİYEMEYEN BAKAN

İşyerlerindeki Covid-19 salgınının kontrolden çıktığını, virüse yakalanan işçi sayısının dörde katlandığı bilgisini paylaşan Kemalbay, yetkililere seslenerek, “ Çalışma yaşamındaki bu ağır tabloya dikkat çekmek istiyoruz. İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi açıklamasında 8 ay içerisinde covid-19’dan 368 işçinin öldüğü belirtiliyor. Bunların içerisinde sağlık emekçilerinin yanı sıra göçmen işçiler ve birçok sektörden emekçilerin olduğu ifade edildi. Covid-19’un meslek hastalığı olarak tanımlanması gerekmektedir. Ne yazık ki Sağlık Bakanı bunun bir meslek hastalığı olduğunu söyleyemedi ama, “ Biz de bakanlık olarak isteriz ki covid-19 meslek hastalığı olsun” cümlesini kurdu. O zaman biz de soruyoruz buradan, Sağlık bakanlığı niye var? Sağlığı bu ülkede kim yönetiyor” sorularını yöneltti.

İŞÇİNİN SESİNE KULAK VERİN

Sağlık emekçilerine karşı hakaret ve şiddetin arttığına dikkat çeken Kemalbay, bunun kabul edilemez bir durum olduğunu ve bir an önce önlem alınması çağrısında bulundu. İşçilerin hastalıktan kırıldığı bu süreçte üretim çarklarının bu şekilde döndürülemeyeceğini vurgulayan Kemalbay, bunun vicdansızlık ve adaletsizlik olduğunu ifade ederek, “Bakın işçiler, “ne işveren, ne sendikalar bizim canımızı koruyor, ne de hükümet bu konuda bir şey yapıyor. Bizim canımızı kim koruyacak? Bu devlet işçisine bir ay bile bakamıyor” diyorlar. Bu çok manidar. Hükümeti işçilerin sesine kulak vermeye çağırıyoruz” diye seslendi.

BİMEKS İŞÇİSİNİN HAKLARINI VERİN

Ödenmeyen ücretleri ve hakları verilmeyen Bimeks işçileri de Soma işçileri gibi aylarca çalıştırıldıktan sonra sokağa atılmalarına tepki gösteren Kemalbay, bu şekilde birçok eylemlerin olduğunu, yandaş ve havuz medyasının işçilerin sorunlarını dile getirmedikleri için ülke gündeminde yer alamadıklarını kaydetti. Meclis mikrofonunu işçiler adına kullandıklarını söyleyen Kemalbay, “Bimeks işçileri diyorlar ki; Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından korunan, kollanan Vedat Akkiray 1500 Bimeks işçisinin maaş ve tazminatlarını gasp etmektedir” diyorlar. İşçiler gözaltına alınırken, haklarını gasp eden kişiler hakkında soruşturma açılmaması kabul edilemez. Gözaltındaki işçiler derhal serbest bırakılmalıdır” sözleriyle tepki gösterdi.

ATLAS İŞÇİLERİNİN PARALARINI ÖDEYİN

Atlas jet işçilerinin de 3 aylık ücretlerini kıdem ve ihbar tazminatlarını istemek için sokakta olduğunu söyleyen Kemalbay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kardeşi Ali Murat Ersoy’a ait Atlas Global hava yollarında çalışan 2 bin işçinin şirket iflası sonrası bir yıldır paralarının verilmediğini söyledi. Kemalbay, emlak zengini olduğu söylenen Murat Ersoy’un işçilerin haklarını vermesini ve sermaye imparatorlarına dur denilmesi gerektiğini kaydetti.

SİNBO İŞÇİLERİNİ AÇLIĞA MAHKUM ETMEYİN

Yine sendika üyesi Sinbo işçilerinin 4 aylık ücretsiz izne çıkartılarak açlığa mahkum edilmelerini kabul edilemez olduğunu ifade eden Kemalbay , sömürü zihniyetini kınayarak Bimeks, Atlas jet ve Sinbo işçilerinin yanında olduklarını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi