TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Kent Konseyleri Birliği, Çeşme Belediyesi önünde Urla ve Çeşme’de gerçekleşen acele kamulaştırma işlemleri hakkında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına; İzmir’in 30 ilçesinin kent konseyi başkanlarının yanı sıra Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Murat Çepni, Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Eş Başkanı Besriye Tekgür de katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Foça Kent Konseyi Başkanı Özlem Temizel, merkezi hükumetin içerisinde bulunduğu savaş ortamından gündemi değiştirmek adına “Çeşme’yi Cannes yapacağız” açıklamasını müjde gibi vererek Çeşme ve Urla’yı ranta açmak istediğine dikkat çekti.

Rant projelerine karşı duracaklarının altını çizen Temizel, “Bu projelere karşı durarak doğal, kültürel, tarımsal ve tarihi özellikleri olan bu bölgede bir yok oluşa izin vermeyeceğiz” dedi.

Acele kamulaştırmanın sadece yurt savunması durumunda gerçekleştirilebildiğine vurguda bulunan Temizel açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Sadece yurt savunması ihtiyacı ve olağanüstü koşullarda uygulanabilen bir işlem olan acele kamulaştırma kararının İzmir’de uygulanmak istenmesinin arkasındaki sebebin İzmir’e el koymak olduğunu biliyoruz ve karşı çıkıyoruz. ‘Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ adı altında kamulaştırılacak alanların yaklaşık % 2 si özel mülkiyet olup asıl amacın kamuya ait olan alanlara çökmek ve bir kısım yandaşa peşkeş çekmek olduğu çok açıktır”

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

Temizel, İzmir halkı olarak; İzmir’dekli Sivil Toplum Kuruluşları, yerel yönetimler ile birlikte projeye karşı çıkacaklarını belirterek “Bizler sizi İzmir’de Aliağa’dan tanıyoruz sanayi adı altında bölge adeta bir ölüm bölgesi haline geldi. Bizler sizi hata yaptık dediğiniz İstanbul’dan tanıyoruz.

Bizler sizi yurdun dört bir yanında yaptığınız talandan tanıyoruz ve İzmirliler olarak hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bu akıl tutulması projenize izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi