Cengiz Aldemir/ANKARA- Çocuk yoksulluğuna son vermenin en önemli koşulu çocukların içinde büyüdükleri ailelerin maddi yoksunluğuna son vermek olduğunu belirten CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, bunu yapmayı isteyecek olanın siyasi bir irade ortaya koyması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Konuyla ilgili İz Gazete’ye değerlendirmelerde bulunan CHP'li Böke, Nazım Hikmet’in 1954’te, bir grup çocukla yaptığı sohbette: “Bazı şehirler mutludur. İçinde mutlu çocuklar yaşadığı için. Fakat bazı şehirler hüzünlüdür, içinde çocuklar hüzünlü olduğu için.” dediğinin rivayet edildiğini söyleyerek, ülkemizde bir gün çocukların mutlu yaşadığı şehirler olacağına dair umudu ve inancının olduğunu ekledi. Böke, "Çocukların açlıkla, hastalıkla, yoklukla, yoksunlukla baş başa bırakılmasıdır hüzünlü olandır" dedi.

HER ŞEYDEN ÖNCELİKLİ ÇOCUK YOKSULLUĞU

Kalkınma ve mutluluğun, hiçbir çocuğun yatağa aç görmediği, her çocuğun kendi potansiyelini sonuna kadar gerçekleştirme özgürlüğüne sahip olması anlamına geldiğini söyleyen CHP'li Böke, "Açık ki, mutsuzluk da açlık da yoksulluk da kader değil. Bu ağır yaşam koşullarının tümü kurulu düzenin bir sonucu. Bugün Türkiye’de tek adam rejiminin yarattığı ve günden güne derinleşen ekonomik buhranın yıkıcı etkileri bu yaşadıklarımız. Sırtını Saray’a yaslamış bir avuç imtiyazlıyı saymazsak, ülkemizde buhranın bu sonuçlarından etkilenmeyen kimse yok; yoksulluk derinleşiyor. Ama her şeyden daha da öncelikli bir şey var; o da çocukların yoksulluğu" değerlendirmesinde bulundu.

BESLENME HAKKINDAN YOKSUN BIRAKILIYORLAR

Çocuk yoksulluğunun, büyük yoksulluğuna benzemediğini vurgulayan Böke, yoksulluk içinde büyüyen çocuğun geleceğinin de yoksulluk içinde şekillendiğine dikkat çekti. Saray rejiminin olumsuzluklarından en çok çocukların etkilendiğini belirten Böke, "İçine doğduğumuz koşullar tüm hayatımızı belirliyor. Yoksulluklar ve yoksunluklar nesilden nesile devrediliyor, sosyal hareketlilik işlemiyor. Tek adam rejiminin siyasi bir tercihle, bilerek ve isteyerek kurduğu düzenin sonucunda ortaya çıkan yoksulluk, yoksunluk ve açlıktan en çok etkilenenlerin en başında çocuklar geliyor. Milyonlarca çocuk sağlıklı gelişimleri için temel olan beslenme hakkından bile yoksun bırakılıyor" eleştirisinde bulundu.

ÇOCUKLAR BESLENEMİYOR

TÜİK’in 2020 yılındaki verilerinde dahi ‘ciddi maddi yoksunluk içinde olan’ çocukların oranının yüzde 34’e çıktığını anımsatan Böke, "Bu rakamın ardında, hayatını düzgün bir şekilde sürdürebilmek için gereken asgari ihtiyaçlardan mahrum bırakılmış milyonlarca çocuğun yaşadığı ağır gerçeklik gizli. Açığa çıkarmamız gereken ve çözmemiz gereken sorunlar, düzeni değiştirerek aydınlık yarınlara kavuşturmamız gereken çocuklar var. Bir araştırmaya göre çocukların dörtte birinin çok düşük kilolu çıktığını, yaklaşık dörtte üçünün kansızlıkla mücadele ettiğini ortaya koyuyor. Çocuklar beslenemiyor…En temel hakları olan gıdaya erişemeyen çocuklar sağlık sorunlarıyla baş başa bırakılıyor. Oysa çocukların başta beslenme hakkı olmak üzere eğitim, barınma, sağlık gibi en temel haklarının korunması siyasetin önceliklerinden olmalı!" görüşünü paylaştı.

ÇOCUK YOKSULLUĞUNU BİTİRMELİYİZ

CHP iktidarında, çocuk yoksulluğunu yönetmek değil bitirmek için mücadele edeceklerini vurgulayan Böke, "Tek adam rejiminin bu iradeyi göstermeyeceği açık. Yoksullukla mücadele etmeyi ve yoksulluğu bitirmeyi değil, yoksulluğu yönetmeyi tercih eden 20 yıllık AKP iktidarı insanları sosyal yardıma bağımlı kılan bir düzen kurdu. Gerçek bir sosyal politika hayata geçirmedi. Rantçıya, yandaşına, faizciye milyarlarca lira kaynak aktaran tek adam rejimi sıra milyonlarca yoksul vatandaşa geldiğinde kaynakları kullanmaktan kaçındı; kaynak kullandığında da bunu bir tür yoksulluğu yönetme aracına çevirdi. Yoksulluğunun en önemli boyutu çocukların içinde doğdukları ve içinde büyüdükleri maddi yoksunluk ortamı. Bu nedenle çocuk yoksulluğuna son vermenin en önemli koşulu çocukların içinde büyüdükleri ailelerin maddi yoksunluğuna son vermek olmalı! Biz çocuk haklarını güvence altına alarak yoksulluklarına son vereceğiz" diye konuştu.

ÇOCUKLARIN HAKLARI GÜVENCEYE ALINMALI

Türkiye'nin de kurucu üyeleri arasında bulunduğu Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi'nin 46 üye ülkenin önümüzdeki altı yılda (2022-27) uygulanacak “Çocuk Hakları Stratejisi”ni onayladığını anımsatan CHP'li Böke, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi Başkanı olarak katıldığı toplantılarda çocuk haklarının güvence altına alınması için altı öncelikli alanı kapsayan stratejinin ulusal düzeyde uygulanacak politikaları ve yol haritasının tartışıldığı bilgisini aktardı.

Editör: Haber Merkezi