İZ GAZETE- İZ TV’DE yayınlanan Özgür Coşkun ile Politik’İz programına katılan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Beko, sarayın kötü ekonomi yönetimi sonucunda gerçek enflasyonun yüzde 30’lara yükseldiğini, asgari ücretliye yüzde 21,6, kamu emekçilerine yüzde 7 oranında zam yapılmasını “vicdansızlık ve adaletsizlik” olarak değerlendirdi. Memurlarında, emekliler gibi açlığa mahkûm edildiğini söyleyen Beko, “AKP bugüne kadar ekonomik krizlerin faturasını halka kesti. Bu yıl da aynısı oldu. İşçinin, memurun, emekçinin yanında değil, sarayın ve yandaşın yanında olduğunu tekrar tescillemiş oldu. Halkı açlığa ve yokluğa terk etmeyi tek adam rejimiyle sürdüreceklerini sananlar, ilk seçimde halkın kararını göreceklerdir. Bu düzen böyle gitmez. Ezilenlerin sesi çığlığa dönüşmüştür. Kulakları sağır eden bu çığlıklar saraydan duyulmaz ama sandıkları patlatır” dedi.

‘ANAYASAL SUÇTUR’

Beko, sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarını belirten PTT-Sen çalışanlarının yanlarında olduklarına da değinerek,  “İşçilere kış mevsiminde yapılan sosyal bir cinayettir. Kurul yetkililer ve Ulaştırma Bakanlığı yanlıştan dönmelidir. Pandemi döneminde ağır yükü sırtlayan emekçiler arasında yer alan postacı ve kargocu arkadaşlarımız iş başı yapmalıdır. Gerekçesiz olarak işten atmak sosyal bir cinayettir ve anayasal suçtur. Hesabı verilmelidir” dedi.

Konuşmasında EYT’lilere de değinen Beko, yapılan değişikliklerin anayasaya aykırı olduğunun altını çizdi.  Beko, “Emeklide yaşa takılanların genel sağlık primini ödeyemedikleri için devlet ve üniversite hastanelerinden kendileriyle, birinci derece yakınları tedavi olamadı. 2021 yılı genel sağlık sigorta primleri ertelendi. Ancak bu onların beklentisi değildi. Bu borçların iptal edilmesini bekliyor. İkincisi de İnsan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri maaş bekliyorlar. EYT’li vatandaşlarımız yıllardır ülkede çalışarak, devlete vergi ve sigorta ödediler” açıklamasında bulundu.

Pandemi döneminde özellikle esnafın sıkıntı yaşadığını belirten Beko, esnafı destekleyici çözüm önerilerini dile getirerek, “ Küresel boyutta herkesi etkileyen salgın da 400 bin iş yerinin faaliyeti durdurulmuş ve 2 milyon çalışanda açlığa terk edilmiştir. Esnafımıza salgın sürecinde faaliyetleri kısıtlanan iş yerlerine kira tutarı üzerinden kira desteği verilmelidir. Esnaf ve sanatkarlarımızın vergi, BAĞ-KUR ödemelerinden muaf tutulması gerekir. Her ay en az asgari ücret düzeyinde destek verilmelidir” dedi.

Editör: Haber Merkezi