Ülkenin önemli sorunları arasında yer alan trafik kazalarının çok sayıda can kaybına ve büyük maddi hasara yol açtığını belirten CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, toplum üzerinde olumsuz sosyal ve psikolojik etkilere yol açan kazaların önlenemediğini vurguladı.

ULAŞIM POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Türkiye'de her geçen yıl nüfus ve trafiğe katılan motorlu sayısındaki artışa bağlı olarak trafik yoğunluğunun da arttığını belirten Arslan, "İzlenilen ulaştırma politikaları nedeniyle ulaşım türleri arasında karayolu taşımacılığı büyük ağırlığa sahiptir. Yolcu ve yük taşımacılığımızın yaklaşık yüzde 90 karayolu ile gerçekleşmektedir. Uzmanlar, ulaşım sistemimizin karayolu ağırlıklı olmasını eleştirirken karayolu bakım, işletme ve iyileştirme çalışmalarındaki olumsuzluklara dikkat çekmektedirler. Kavşak tasarım hataları, uygun olmayan kavşak tipinin seçilmesi, demiryolu ağının ve akıllı ulaştırma sistemlerinin yeterince yaygınlaşmaması gibi kamusal kararların kazaları artırdığını ifade etmektedirler" dedi.

YOLCU OTOBÜSLERİ DENETLENMELİ

Şehirler arası otobüslerin karıştığı kazalarda büyük can kaybı yaşandığını, şoförlerin yorgun ve uykusuz olması gibi Sürücü hataları ile trafiğe uygun olmayan araçlarla yola çıkılması; kaplama lastik kullanılması gibi etkenlerin kazalara neden olduğunu belirten Arslan, 

6 Ağustos 2021 tarihinde Manisa Soma'da tır ile yolcu otobüsünün çarpışması sonucu 6 vatandaşın hayatını kaybettiği 37 kişinin yaralandığı kazayı anımsatarak, "Yine 8 Ağustos 2021 tarihinde Balıkesir-Edremit yolundaki kazada 11kişi ölürken 17 kişi de yaralanmıştır. Bu iki kaza alınmayan önlemlerin yol açtığı yıkımın örneklerindendir" ifadelerini kullandı.

7 AYDA İLÇE NÜFUSU KADAR YARALI

Trafik kazalarının yaz aylarında arttığını istatistik verilerle ortaya koyan Arslan, Ocak 2021 24 bin 89 trafik kazası meydana gelirken, Temmuz 2021 'de, yüzde 79 artışla 43 bin 166'ya yükseldiğini belirten CHP'li Arslan, Ocak 2021 meydana gelen kazalarda 137 kişinin hayatını kaybettiğini, bu sayının Temmuz 2021'de 297 olduğunu, Ocak ayında meydana gelen kazalarda 12 bin 782 kişi yaralanırken bu sayının yaklaşık 3 kat artarak Temmuz ayında 34 bin 228'e yükseldiğini,

2021 yılının ilk yedi ayında meydana gelen toplam 217 bin 462 kazada bin 242 vatandaşın öldüğünü, 139 bin 448 kişinin de yaralandığını kaydetti.

3 AYDA BİN 112 OTOBÜS KAZASI 

2021 yılında yaşanan 2 bin 282 otobüs kazasının bin 112'sinin sadece Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında meydana gelmesinin sorgulanması gerektiğine vurgu yapan Arslan, Trafik kaza istatistikleri bu konuda daha etkin önlemler alınması gerektiğini göstermektedir. Alınan her önlemin, yapılan olumlu düzenlemelerin insan canı demek olduğu asla unutulmamalıdır" uyarısında bulundu.

Son on yılda, yıllar itibariyle trafiğe giren motorlu taşıtların sayısı ve türlerine göre dağılımı nedir? Bu dönemde yıllar itibariyle trafikten çekilen taşıtların sayısı ve türlerine göre dağılımı nedir? Bu, artışa karşın kara yolları ağında yapılan ek yatırım ve düzenlemeler nelerdir?

2- 2021 yılında meydana gelen trafik kazalarında kaza mahalli dışında hayatını kaybedenlerle birlikte kaç vatandaşımızı yaşamını yitirmiştir? Yaralandıktan sonra engelli duruma düşenlerin sayısı nedir?

3- İstatistikler, yaz aylarında trafik kazaları ile bu kazalarda yaşanan can kayıpları ve yaralanma sayısındaki yüksek artış oranlarını ortaya koymaktadır. Bu verilerde dikkate alınarak yaz ayları için ve yıl genelinde trafik kazalarının önlenmesine yönelik olarak alınan ek önlemler nelerdir?

4- 2021 yılı içinde trafik kurallarına uyulmaması nedeniyle kesilen ceza sayısı ve tutarı nedir? Bunların araç türleri ve ihlal edilen trafik kurallarına göre dağılımı nedir?

5- 2021 yılında hız sınırı aştığı tespit edilen araç sayısı ve kesilen ceza miktarı nedir? Araç türlerine göre dağılımı nedir?

6- Otobüslerin karıştığı kazalarda büyük can kaybı yaşandığı görülmektedir. Ülkemizde şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan toplam otobüs sayısı nedir? 10, 15 ve daha yukarı yaşta olan yolcu otobüsü sayısı nedir?

7- Otobüs firmaları maliyetleri nedeniyle sıfır lastik almak yetine eski lastiklerini kaplama yaptırdığı, bu işlemin uzman kişilerce yapılmamasının faciaya neden olduğu belirtilirken, bir lastiğin kaplama yapılabilmesi için 4 yaşını aşmaması ve lastik özelliğini kaybetmemesi gerektiğine dikkat çekilmektedir. Otobüslerde uygun lastik kullanılıp kullanılmadığının kontrolü nasıl sağlanmaktadır? 2021 yılın içinde uygun lastik kullanmadığı için kaç otobüse ceza kesilmiştir?

8- Otobüs kazalarının büyük bölümünün şoförlerin yorgun olması, araçların bakımsız olması sonucu yaşandığı bilinmektedir. Bununla birlikte bazı firmaların şoförler, muavinleri sigortasız çalıştırıldığı bir başka iddiadır, Bu konularda kaç denetim yapılmıştır? Sonuçları nelerdir?

Editör: Haber Merkezi