Cengiz Aldemir/ANKARA - Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin, insan ve doğa yaşamını tehdit ettiğini, gittikçe şiddetlenen doğa olayları ve afetlerin büyük yıkımlara, can ve mal kayıplarına neden olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, olumsuzluklardan bir diğerinin sıkı denetim ve tedbirlerle önlenebilir nitelikteki orman yangınlarında meydana gelen artışlar olduğunu vurguladı.

2 AYDA177 BİN 476 HEKTAR ALAN YANDI

Bu durumun ormancılık politikaları ve önlemlerin küresel ısınma ve iklim değişikliği etkilerine göre revize edilmediğini ve yetersizliğini gösterdiğini söyleyen Arslan, 2014 yılından bu güne her yıl artış gösteren yanan orman alanlarının istatstiğini paylaşarak, "

 2021 yılında yalnızca Ocak ve Ağustos ayları arasında Türkiye'de 177 bin 476  hektar alan yanmıştır. Bu artış kabul edilemez bir durumdur. 216 bin 781 kilometrekare orman alnına sahip Türkiye'nin sadece 3 yangın söndürme uçağını yurtdışından kiralama yöntemiyle elde ettiği sabit iken; 37 bin 520 kilometrekare orman alanına sahip Yunanistan'ın yangın söndürme filosunda faal olarak kullanılan 39 yangın söndürme uçağı bulunmaktadır. Türkiye'nin orman yangınlarına karşı yeterli önlemleri almadığına ilişkin bir kıyaslama yapılacak olursa, durumun vahameti daha net anlaşılacaktır" dedi.

SÖNDÜRME ARAÇLARI YETERSİZ

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın envanterinde yangın söndürme uçağı bulunmazken, Bakanlık verilerinde 2021 yılında 3 uçak ve 18 helikopter orman yangınlarıyla mücadelede kullanılmak üzere THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi'nin de içinde bulunduğu ortaklıklardan kiralandığına dikkat çeken CHP'li Arslan, "Başta Muğla ve Antalya illerimiz olmak üzere; Adana, Mersin ve ülke genelinde çeşitli illerde meydana gelen orman yangınlarda hava söndürme araçlarının yetersiz kaldığı gözlemlenmiştir" tespitini paylaştı.

AKP ORMAN YASASINI 41 KERE DEĞİŞTİDİ

Yangın söndürme görevlileri ve yangına müdahale eden vatandaşların hayatını kaybettiğini, milyonlarca canlı, on binlerce hektar orman alanının küle döndüğünü, birçok ev, işyeri, ahır, tarım arazisi, sera, vasıta ve son olarak Milas Kemerköy Termik Santrali'nde büyük hasar meydana geldiğini anımsatan Arslan, 1950 yılında yürürlüğe giren Orman Yasasının AKP iktidarında rant yaratmak için 41 kez değiştirildiğini söyledi. Orman köylerinin kalkınma desteğinin kaldırılarak, yangınlarda ilk müdahaleyi yapan köylülerin ormanlardan uzaklaştırıldığına dikkat çekti.

YANGINLA MÜCADELE FONU KURULSUN

Yaşanan son yangınların yerleşim yerlerinin de tehdit altında olduğunu gösterdiğini ifade eden Arslan, orman yangınlarıyla mücadele konusunda topyekûn önlem alınmasının zorunluluk haline geldiğini vurguladı.

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP'li Arslan, orman yangınlarının önüne geçecek her türlü önleyici tedbirlerin alınması ve orman yangınları ile mücadele edilmesine yönelik gerekli teknik donanım ihtiyacı doğrultusunda, hava ve kara araçlarının tamirinde kullanılmak üzere, Orman Yangınları ile Mücadele Fonu kurulması için kanun teklifi verdi.

FONUN GÖREVLERİ

Arslan, "Kurulacak fonun Oman Genel Müdürlüğü bütçesinde özel bir hesapta yer alması, fonda biriken kaynağın orman yangınlarıyla mücadelede gerekli kara ve hava araçlarının alınması, teknik donanımın temin edilmesi,

Fon gelirlerinin merkezi yönetim bütçesine yük olmadan, vatandaşa ek bir mali yük getirmeden oluşturulması, amaçlanmaktadır. Fonun gelirleri temel olarak; Tanıtma Fonuna her ay aktarılan gelirlerin  yüzde 20' sinden, 2019 yılında kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tarafından kullanılan Turizm Payı gelirlerinin yüzde 20'sinden, elektrik enerjisi hasılatından tahsil olunan TRT payı gelirlerinin yüzde 20'sinden, Merkezi Yönetim Bütçesinden konulacak ödenekten, oluşmaktadır" dedi.

FONA AKTARILACAK KAYNAKLAR

Fonun gelirlerinin 2020 itibariyle, takriben "Tanıtma Fonu'ndan 80 milyon TL, TRT Elektrik Katla Payı'ndan 200 milyon TL olmak üzere, toplamda 280 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Bu tutarlara ek olarak, gelirlerine ulaşamadığımız Turizim Payı gelirleri de oluşturulacak fona eklendiğinde, fonun gelirlerinin yıllık 400 milyon TL olması beklenmektedir. Piyasada değişik ülke menşeili yangın söndürme uçakları düşünüldüğünde; fonda bir yılda birikecek parayla, en az 10 uçak alınabilecek ve yangın söndürme uçak filomuz yeterli sayıya ulaşabilecektir."

Editör: Haber Merkezi