Cengiz Aldemir/ANKARA- Hukuk Fakültesi mezunlarına yönelik 2013 yılında arabuluculuk adıyla yeni bir serbest meslek dalı oluşturulduğunu belirten İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Arabulucu olabilmek için; hukuk fakültesi mezunu, en az 5 yıllık meslek tecrübesinin yanında arabuluculuk eğitimi alması ve sınavda başarılı olunması gibi şartlar gerektiğini, bu şartları sağlayan kişilerin Adalet Bakanlığınca tutulan arabuluculuk siciline kayıt olarak mesleği icra edebileceğini anımsattı.

ARABULUCULUK SİSTEMİ

İhtiyari arabuluculuk ile tarafların isterlerse; kamu düzenine ilişkin olan konular hariç olmak üzere, uyuşmazlık konusunu dava yoluna gitmeden arabuluculuk aracılığıyla çözebileceklerini ifade eden Dervişoğlu, "İhtiyari arabuluculuktan ayrı olarak bir de dava şartı olan arabuluculuk gerektiren uyuşmazlıklar vardır. Yani bazı davalar açılmadan önce bir arabulucuya başvurulması zorunludur. Zorunlu arabuluculuk sistemine 2018 yılında İş davaları, 2019 yılında da ticari davalar dahil edilmiştir. Bu durumda anlaşma gerçekleşmezse arabuluculuk ücreti Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenmekte ve sonrasında davada haksız çıkan taraftan tahsil edilmektedir" dedi.

ARABULUCULUĞA TALEP ARTTI

İş ve ticari davalarda getirilen zorunlu arabuluculuk ile mesleğe olan talebin arttığını belirten Dervişoğlu, "Daha öncesinde yapılan sınavdan 70 puan alma şartını sağlayanlar arabulucu olmuşken 2019 yılında yapılan sınavda yapılan değişiklikle Adalet Bakanlığı tarafından mesleğe kota getirilmiş ve 70 puan almanın yanı sıra ilk 5.000 sıralamasına yer alınması gerekmiştir. 2019 yılındaki Arabuluculuk Sınavı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından yapılmış ve yaklaşık 30.000 civarında avukat bu sınava katılmıştır. Sınav sonucunda yapılan sıralama ile 5.000'inci adayın puanı 91 olmuştur. 5.000'inci adayın puanı ile aym puanı alan adayların da kazanmış sayılacağı ifade edilmiş ve 91 puan alan yaklaşık 1.200 kişi de Arabuluculuk Sınavını kazanmıştır" bilgisini paylaştı.

OPTİK OKUYUCUSU MAĞDURU VATANDAŞ

Sınav sonrasında 84 puan alan bir vatandaşın beklediği puanın bu olmadığıyla ilgili dava açtığını ve yapılan yargılamada optik okuyucunun 11 adet sorusunun işaretlenmesine rağmen boş olarak okunduğunun tespit edildiğine dikkat çeken Dervişoğlu, vatandaşın boş olarak görünen 11 adet sorusunun doğru olduğu ve puanının 84 değil 95 olduğu gerçeğini dava neticesinde öğrendiğini söyledi.

SINAV SORULARI MAHKEMELİK

Önergesinde sınavla ilgili bazı soruların eğitim kitapçığında yer almadığı bahisle bu soruların iptaline yönelik çeşitli davalar açıldığı ve mahkemenin 3 sorunun iptaline karar verdiği bilgisine de yer veren Dervişoğlu, "Bu 3 sorunun iptal edilmesinin sonrasında puanı 88, 89 ve 90 olan yaklaşık 3.000 civarında kişiye Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından Arabulucular siciline kayıt başvurusunda bulunabileceği yolunda mesaj gönderilmiştir. Kendilerine gelen mesaj doğrultusunda bu kişiler; giriş aidatı, yıllık aidat ve fotoğraf yüklemek suretiyle Arabuluculuk sicile kayıt için başvuruda bulunmuşlardır" ifadelerini kullandı.

ADALETİN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

İlgili sistemde sicile kayıt ekranının sadece sınavda "Başarılı” kabul edilen adayların kullanımına açılmakta olup, başarısız kabul edilen adayların bu ekrana erişmesinin mümkün olmadığını belirten Dervişoğlu, "Kaldı ki giriş aidatı ve yıllık aidat yine sadece sınavı kazanan adayların yatırması gereken bir ödemedir.

Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından gönderilen mesajın üzerinden yaklaşık 3 hafta geçtikten sonra Arabuluculuk Daire Başkanlığı sınav sonuçlarının yeniden değerlendirilmesine yönelik internet sitesinde bir duyuru yayınlamış ve yapılan yeniden değerlendirme neticesinde barajın 92,78 puan olduğu ifade edilmiştir. Yapılan ilk değerlendirme neticesinde 91 puan alan adayların kazanılmış hakkının korunduğu belirtilmiştir.

Açıklanan ilk sonuçlar neticesinde 91 puan alan adayların en azından bir tanesinin bile iptal edilen 3 adet soruyu doğru yaparak 91 puana ulaşması çok olasıdır. Puan 88 olan adaylar için 97 soru üzerinden yeniden ayrı bir puan hesaplaması yapılması Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır" değerlendirmesinde bulundu.

KONU ARAŞTIRILSIN

İptal edilen 3 adet soru varken matematiksel olarak düşürülmesi gereken baraj yükseltilerek hiçbir şekilde adil olmayan bir yöntem izlendiğini,

yapılan bu işlemin eşitlik, belirlilik, öngörülebilirlik ilkelerine aykırılık teşkil ettiğini vurgulayan Dervişoğlu, "Kendilerine mesaj gelen tüm adayların da kazanılmış hakla söz konusu olup, mesaj gelen tüm adayların Arabuluculuk Sicile kaydının yapılması gerekmektedir.

Yine bu yanlış kararla birlikte, doğru olarak işaretlenmiş soruların boş olarak okunmasıyla hatalı puan hesaplaması yapılmasının oluşturduğu mağduriyetin araştırılması ve sorumlularının ortaya çıkarılması gerekmektedir. Haksızlıkların tekrar yaşanmaması ve tüm sınavların adil bir şekilde yapılması için konuyla ilgili meclis araştırılması açılmalıdır."

Editör: Haber Merkezi