CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - İktidarın Suriye politikasını eleştiren Çıray, Suriye’deki M4 kara yolunun YPG'nin stratejik kara yolu olduğu gerçeğinin Türk milletinden gizlendiğini söyledi. TBMM genel kurulunda konuşan İYİ Parti Millî Güvenlik Politikalarından Sorumlu Başkanı Aytun Çıray, “Hâlen, Suriye Demokratik Güçleri Suriye'nin petrol ve doğal gaz üretiminin yüzde 80'ini ve bu bölgedeki 20 petrol kuyusundan 11'ini kontrol ediyor. Üzülerek söylüyorum, Barış Pınarı Harekâtı, YPG'nin ne en önemli ikmal yollarına ne gelir üretme kaynaklarına ulaşımını engelleyemedi” dedi. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı'nda da AKP yönetimi stratejik hedeflerinin hiçbirisine ulaşamadığını ileri süren Çıray, YPG/PKK Zeytin Dalı Harekâtı'yla Afrin'i terk ettiğini ancak Tel Rıfat çevresinde hâkimiyet kurduklarını, Azez ve Türk Silahlı Kuvvetleri denetimindeki diğer bölgelere istedikleri zaman taciz ve ateş açma imkânına kavuştuklarını söyledi. Çıray,İdlib'de Türkiye ile Rusya'yı karşı karşıya getiren olaylar zincirinin bu süreçten sonra başladığını belirtti.

KİMSE YANIMIZDA DEĞİL

Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükûmetinin güvenilirliğinin yerlerde süründüğünü ifade eden Çıray, Soçi Anlaşması'nı niye imzalandığını sordu. Aldıkları duyumları paylaşan Çıray, “S-400 füzeleri, Türk uçaklarına kilitlenmiş durumda. Siz, hareket hâlindeki konvoyumuzu, Ruslar koordinat vermezse Esad kuvvetlerinin vurabileceğini düşünüyor musunuz? “ diye sordu. Türkiye’nin toplam borç yükü artarken milletin fakirleştiğini, işsizliğin felaket boyutlarda olduğunu hatırlatan Çıray, Suriyelilerin ülke topraklarına akın ettiğini, Avrupa Birliği ve İran’ın Türkiye’nin karşısında olduğunu hatırlatarak, “ Katar bile yanımızda değil Filistin'le beraber. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da Girit'i gözlem altına alıp oraya kuvvet kaydırıyor. Ne için? Yunanistan da işi kaşımaya başladı Türkiye zayıf düştü diye, iyi olan tek şey yok. Esasen memleketin, bugün 8 şehit verdiğimiz ve rahmetle andığımız bu kadar büyük meselesinin bu kadar alelacele, dakikalara sıkıştırılmış bir şekilde konuşulması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin iradesinin, milletin iradesinin buraya yansımasında ne kadar eksik olduğunu gösteriyor” sözleriyle iktidarı eleştirdi.

RUSYA UYARISI

Libya politikasının da yolunda gitmediğini belirten Çıray, Rusya ile ilişkiler konusunda iktidarı uyardı. Suriye’de şehit sayısının artabileceği endişesini de paylaşan Çıray şöyle konuştu: “ İyi olan tek şey yok ancak bir kere akıl uçtu mu ara ki mantığı bulasın. Sayın Erdoğan'ın son Ukrayna gezisi böyle bir mantık kaybını işaret ediyor, hele Ukrayna'da "Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz." sözünden sonra nur topu gibi yeni bir cephemiz olmak üzere, Rus cephesi. Bu arada, Amerika ve içerideki yandaşları da Türkiye, Rusya ilişkilerini koparsın diye Tayyip Bey'i pohpohluyorlar, o kadar ki "Cihatçı milisler Suriye ordusuna saldırdığı sürece onları terörist kabul etmeyeceğiz." diyorlar. Tam bu esnada bize tuzak kurulduğu teranelerini işliyoruz. Tuzak, dışarıda değil, içeride arkadaşlar. O nedenle yıkılırken yapmak yerine hepimiz yüksek sesle telaffuz etmedikçe, sorunların adını koymadıkça Türkiye'de yaşayacağımız sorunların ve ne yazık ki vereceğimiz şehitlerin sayısı artacak. Hiçbir şeyin tedbirini gerektiği anda, gerektiği şekilde ve ölçüde alamayan, bu beceriyi gösteremeyen bir siyasetçiler topluluğu oldu; bu, sürdürülemez bir şey. Muhalefetin, kendi siyaset erbabının önce bu gerçekle yüzleşmesi gerekiyor. Sonuç itibarıyla, İdlib, son on yıldır süren ve derinleştirilen bir antidiplomasinin son ağır darbelerinden birisidir ve uyarıyoruz, eğer bu siyasetten vazgeçmezseniz sonun başlangıcıdır.”

Editör: Haber Merkezi