CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, AKP iktidarının kötü politikaları yüzünden ülke tarihinin en büyük ve en derin buhranının yaşandığını söyledi.

İKTİDARIN YANLIŞLARI

Umutsuzluk ve çaresizliğin İnsanlar üzerine karabasan gibi çöktüğünü belirten Çıray, bu sarmaldan bir çıkış yolu bulacaklarını ve kayıpların telafi edileceğini vurguladı.  Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin tam egemenliğini tesis eden Montrö Sözleşmesi'nin önemini anlayamadığı eleştirisinde bulunan Çıray, iktidarın içeride ve dışarıda yaptığı yanlışları sıralayarak,  “ Sayın Erdoğan'a sormak gerekir: Dış politikanızla neyi daha iyi yapabilme imkânı buldunuz da tapumuz Lozan'ın ayrılmaz parçası olan Montrö'nün daha iyisini yapabileceğinizi düşünüyorsunuz? İşte, güneyimizde bir tür Afganistan'a çevirdiğiniz Kuzey Suriye; işte, Annan Planı yanlışınızla Avrupa Birliğine soktuğunuz Güney Kıbrıs Rum Yönetimi; işte, Cenevre görüşmeleri öncesi Anayasa Mahkemesi kararını çarpıtarak müdahalenin sonucunda egemen ve bağımsız Kıbrıs tezimizi yok etmeniz. İşte, bir zamanlar Türkiye'ye saygı ve gıptayla bakarken şimdi mağripten maşrıka yeniden düşmanlaştırılmış Arap dünyası; işte, Sisi'yi diktatör ilan edip şimdi teşekkür ettiğiniz Mısır. İşte, egemenliğini defakto olarak neredeyse Ege'nin tamamına ve Doğu Akdeniz'in önemli bölümüne yaymış olan Yunanistan. İşte, Türkiye'ye artık üye aday olarak bile değil… İşte Kuzey Doğu Suriye'den Kuzey Irak'a kadar olan bölgede YPG'yi düzenli ordu olarak konumlandıran Amerika Bileşik devletlerine karşı acziniz. İşte kendi çıkarlarına ters düştüğünüz her durumda size bazen 2,5 milyar dolarlık fatura kesen, bazen kapıda bekleten 36 şehidimizin hesabını soramadığınız Putin Rusya'sı. İşte, Uygur Türklerine yönelik en ağır insan hakları ihlallerine rağmen Çin karşısındaki acziniz. Hangisi karşısında iyisine imkân buldunuz da Montrö'nün daha iyisini yapabileceğinizi düşünüyorsunuz” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

ESAS SORUMLU İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

AKP’nin iktidar süresini uzatmak için orduyu, okulları, halkı Sünni-Alevi, Türk-Kürt diye böldüğünü söyleyen Çıray, açlık ve yoksulluk sorunları yüzünden insanların yurtdışına kaçmak istediğini vurguladı. Belediyeler üzerinden insan kaçakçılığı iddialarını da dile getiren İYİ Partili Çıray, bu durumun Türkiye’nin aleyhinde yaratacağı olumsuzluklara dikkat çekti. Esas sorumlunun İçişleri Bakanlığı Nüfus İdaresi Genel Müdürlüğü olduğunu belirten Çıray, “Vallahi böylesini 40 tane şeytan bir araya gelse planlayamaz. Böylece insan kaçakçılığının da çağ atlaması iktidarı döneminize denk geldi. Ancak mesele Hannover savcılığının açtığı soruşturmayla sınırlı kalmayacaktır, Almanya'nın bu uygulamasına Avrupa Birliği genelinde yayılacak ve çok tatsız durumlar ortaya çıkacaktır. Ancak buradaki ilginç nokta, bu 6 belediyeden sadece 1'inin Adalet ve Kalkınma Partili olmuş olması; diğer 5 belediyeden 4'ü Cumhuriyet Halk Partisi, 1'isi de İYİ Partili. Belli ki burada yapılmak istenen şey, tıpkı "128 milyar dolar nerede?" hadisesinde olduğu gibi milletin kafasını karıştırmak. Çünkü, burada, belediyeler sadece talep eden rolündedir, esas sorumlu bu pasaportları verip onaylayan İçişleri Bakanlığı Nüfus İdaresi Genel Müdürlüğüdür. Pasaport işinin yeniden Emniyet Genel Müdürlüğünün sorumluluğuna verilmelidir” ifadelerini kullandı.

BUHRANI BİZ ÇÖZECEĞİZ

İktidarın darbe senaryolarıyla gündem değiştirme çabasına girdiğini kaydeden Çıray, “Bu ucube rejim yüzünden insanlarımız önlerini göremez, geleceği kestiremez hâle geldi. İddia ediyoruz: İYİ Parti olarak keyfîliğin değil, hukukun egemen olduğu bir düzende bu buhranı biz çözeriz. Türkiye Cumhuriyeti'nin onurlu yurttaşları olarak hep birlikte yükseleceğiz, hep birlikte yükselteceğiz. Yargıtay Onursal Başkanımız Profesör Sami Selçuk'un berrak bir zihinle dediği gibi "Türkiye kişiliğini kazanmamışların, köleleştirilmişlerin ülkesi olmayacaktır."

Editör: Haber Merkezi