CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Katıldığı bir televizyon programında konuşan İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, gazetecilerin arka arkaya tutuklanmasının ardından eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve eski asker Dursun Çiçek’in ifadelerinin alınmasının dikkat çekici bir durum olduğunu söyledi. İktidarın dış politikada yanlış yapmaya devam ettiğini vurguladı.

FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞINDA YENİ SÜREÇ

FETÖ’nün siyasi ayağı konusunda yeni bir sürece girildiğini ileri süren Çıray, Başbuğ’un daha önce Meclis FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda verdiği bilgileri, bir tv kanalında söylemesinin ses getirdiğini belirtti. Çıray,“ Sayın Erdoğan’ın arkadaşlarına, “Başbuğ’un söylediklerini araştırın” demesini beklerdim. Maalesef tam tersini yaptı. Gazetecilerin haksız yere arka arkaya yapılan tutuklanmaları FETÖ konusunda yeni bir evreye girdiğimizi gösteriyor. Başbuğ ile birlikte ifadeye çağrılan eski asker sayın Dursun Çiçek’de, meclis komisyonuna, gecenin bir saatinde aniden önergeler getiren ve toplam 15 dakika içerisinde geçirenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklar. Bu konu ortaya çıkarılmalıdır. Darbecilerden ve teşebbüs edenlerden hesap sorulursa bir daha tekerrür etmez. İYİ Parti olarak bu konunun araştırılması için verdiğimiz iki önergemiz AK Parti’nin oylarıyla reddedildi. 2004’de o dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, FETÖ’nün tehlikeli bir örgüt olduğu uyarısı yaptıklarını vurguluyor. Tutanaklarda bu ve benzeri bir çok ifadeler yer alıyor” diye konuştu.

ORTADA BİR ŞEY YOK

Başbuğ ve Çiçek’in ifadelerinin alınması ile gazetecilerin tutuklanması sürecinin manidar olduğunu söyleyen Çıray, Gazeteci Müyesser Yıldız’ın tutuklanmasına kanıt olarak gösterilen iki haberinin, herhangi bir istihbarata değil, açık kaynak bilgilerine dayandığını, ele geçirilmiş gizli bir belge ve bilginin bulunmadığını vurguladı. İsmail Dükel’in serbest bırakılmasına sevindiğini söyleyen Çıray, konuyu meclis gündemine de taşıdığını belirterek,“Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel’in telefonları dinlenmiş midir? Dinlendiyse gerekçesi nedir? Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel’in telefonlarının dinlenmesi için gerekli olan mahkeme izni var mıdır? Varsa eğer bu izin hangi gerekçeyle talep edilmiştir? Bu sorumun yanıtını istiyorum” dedi.

DİPLOMATİK YOL ÖNERDİM

AKP iktidarının Suriye ve Libya politikalarını, “Bu hükümet Türkiye Cumhuriyeti devletinin ağırlığını taşıyamıyor“ sözleriyle eleştiren Çıray istifa etmek zorunda kalan eski Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’nın makalesinde, “ Ben bir çok diplomatik yol önerdim. Ama doğrudan savaşa başladılar.” sözlerine dikkat çekti. Türkiye’nin cumhuriyet geleneğinde, hiçbir ülkenin iş savaşına müdahale etme ve taraf olma gibi bir durumun söz konusu dahi olmadığını vurgulayan Çıray, iktidarı sert bir dille eleştirerek, “Bugün ne yazık ki Libya’da iç savaşın tarafı haline geldik. Bakın Mısır yakınında bir ihvancı hükümetin istemez ve sarayın Libya konusunda peşini bırakmayacaktır. Emperyalist ülkelerin ikili oynadığını göremeyecek kadar öngörüsüz bir dış politika izliyor iktidar. 1 Milyon kilometre kare yüzölçümü olan bir ülkede, 10 bin km geri çekilsen ne olur çekilmesen ne olur? Şimdi nereye geldi hadise? Dediler ki hadi bakalım ateşkes yapın. Batılıların en büyük taktiklerinden birisi, önce kullanılacak aktörleri öne sürerler, asıl aktör arkadan gelmeye başlar. İktidar Suriye politikasında olduğu gibi burada da yanlış yapmaya devam ediyor ” sözleriyle uyardı.

S-400’LER SÜNNET ARABASI

Rusya Büyükelçisinin, S-400’ler için, “Biz onları Türkiye’ye sattık. İster araba yaparlar, ister silah olarak kullanırlar” sözlerini hatırlatan Çıray, “Yani uluslararası sünnet arabası yapsınlar demeye getirdi adam. Bu iktidar Türkiye Cumhuriyeti devletinin ağırlığını taşıyamıyor. Bizi dış dünyaya karşı zayıf ve güçsüz bırakıyor” sözleriyle tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi