CHP’li Beko, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından cevaplaması istemiyle ile verdiği önergesinde “Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nde olmak üzere 73 üniversitede bölümü bulunan ağız ve diş sağlığı teknikerlerinin yaklaşık mezun sayısı 25.000 kişi olmasına rağmen şu ana kadar kamuda toplam alım sayısının 2000 civarında olduğu belirtilmektedir. Sağlık Bakanlığının planlamasında kamuda istihdam edilecek olan Ağız ve Diş Teknikeri sayısı her iki diş hekimine bir tekniker olarak belirlenmiştir fakat bu durum planlamada açık bir şekilde yer almasına rağmen halen uygulanmamaktadır. Ayrıca, yeterli sayıda mezunu olmasına rağmen kamu kurumlarında Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerliği mezunu olmamış kişilerin, bu alanda istihdam edildiği vurgulanmaktadır” dedi.

Bu kapsamda şu soruları yöneltti;

1. Ağız ve Diş Teknikeri bölümü mezunlarının toplam sayısı tam olarak ne kadardır? Geçtiğimiz yıl bu mezunlardan kaçının ataması yapılabilmiştir?
2. Bu alanda yetersiz atama yapılmasının sebebi nedir? Sağlık Bakanlığının planlamasında kamuda istihdam edilecek olan Ağız ve Diş Teknikeri sayısı her iki diş hekimine bir tekniker olarak belirlenmiş olmasına rağmen bu karara neden uygulanmamaktadır?
3. Yıllık Ağız ve Diş Teknikeri ihtiyacı ne kadardır? Bu ihtiyacın yüzde kaçı ilgili alan mezunları tarafından karşılanmaktadır?
4. Ağız ve Diş Teknikeri yerine diğer sağlık çalışanlarının bu alanda görev yaptıkları bilgisi doğru mudur? Eğer doğruysa bu durum hasta sağlığı ve doğru, güvenilir ve sağlıklı muayene/tedavi açısından bir risk yaratmayacak mıdır?
5. 2021 yılı için bu alanda öngörülen kadro sayısı ne kadardır? Bu yıl için kadro sayısının arttırılması planlanmakta mıdır?