GÜLSEN CANDEMİR/ İZ GAZETE – İzmir’in son yıllarda orman dokusunu kaybettiğini söyleyen CHP’li Milletvekili Tacettin Bayır, şehre yukardan bakıldığında adeta köstebek yuvasına döndüğünün net bir şekilde görüldüğünü ifade etti. 26 Ağustos’ta yayın hayatına günlük gazete olarak devam eden İz Gazete’ye yaptığı ziyarette, Türkiye’nin içini acıtan orman yangınları hakkında konuşan Bayır, şehrin acilen ağaçlandırılmaya ihtiyacı olduğunu belirtti. 
Konuşmasında AKP hükümetini doğal alanların rant uğruna, vahşice kullanılmasına izin vermekle suçlayan Bayır “Ekonominin tıkandığını gören Enerji Bakanlığı, doğanın ekolojik dengesini, atalarımızdan bize miras kalan yeşilimizi suyumuzu bilinçsizce kullandırtıyor. İzmirli hemşerilerimize uçakla İzmir’e inerken şehri dikkatle seyretmelerini öneririm. Görecekler ki İzmir’in her tarafı köstebek yuvasına dönmüş, ormanların aralarında büyük boşluklar, her yerde taş ocakları. Madencilik öylesine bilinçsizce yapılıyor ki doğa büyük tahribat altında. Madencilik Yasasına göre, maden şirketi sahadan ayrılırken alanı yeşillendirilmek zorunda.  Ancak iktidar yandaşlarına plansız ve programsız yaptırılan madencilik faaliyetleri, şehirlerin talan edilmesine yol açıyor.” Diye eleştirilerde bulundu. 

YANAN YERDE 7 ARAMA İZNİ BULDUK

Çarpıcı bir iddiada bulunan İzmir Milletvekili Bayır, “Araştırmalarımız sürüyor henüz netleştiremedik ama duyumlarımıza göre en son Karabağlar’da yanan alan için 2003 yılında bir kişiye verilmiş 7 tane maden arama izni var. Bu kişinin Kanadalı maden şirketleri ile bağlantısı var mı araştırıyoruz.” Dedi. 

HERKES KAMPANYADA OLMALI 

Tacettin Bayır, “Rant uğruna, para uğruna doğamızı talan etmemeliyiz. Çocuklarımıza, torunlarımıza yaşanabilir bir çevre bırakmak zorundayız. Atalarımızdan teslim aldığımızda ülke daha yeşildi. Doğayla rant uğruna bu kadar oynamak doğru değildir.” Diyen Bayır geçen hafta yaşanan büyük felaketin yaralarının sarılması için herkesi göreve çağırdı: “TMMOB’un açıklamasına göre son yangında 7 bin hektar civarında alan yok oldu. Oranın yeşillendirilmesi için bir milyon değil beş milyon ağaç gerekiyor. Bölgenin önce temizlenmesi gerekiyor. Bu sadece orman vakfının veya bakanlığın tek başına yapabileceği bir iş değil, açıkçası Orman Bakanlığı’na da güvenmiyorum. Bu kampanya başladığında TMMOB’u, Sanayi Odasını, Sivil Toplum Örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini katarak A parti B parti demeden herkesi bu işin içine katarak İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde bu yanan yerleri ağaçlandırmamız lazım. Adeta bir seferberlik başlatmamız lazım. Madenlerin taş ocaklarının yarattığı tahribatı düzeltmeli, yanan alanları yeşille buluşturmalıyız.”

Editör: Haber Merkezi