Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, partisinin İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Altay’a CHP Doğa ve Çevre Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ile CHP İzmir Milletvekilleri; Özcan Purçu ve Sevda Erdan Kılıç eşlik etti.


 

TBMM CHP Grup Başkanvekili Altay’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

HAZIRLIK YAPACAĞIZ

CHP olarak İzmir’deyiz, 121 milletvekillimizle Seferihisar’dayız. TBMM yasama yılı başlamadan önce hazırlık çalışma değerlendirme kampı yapıyoruz. Bu sene İzmir’de yapma kararı aldık. Bugün girişler başlıyor, Sayın Genel Başkanımız da İzmir’e geldi. Yarın sabah Genel Başkanımızın açılış konuşmasıyla kampımızı başlatacağız. Bu kampı yapmamızın gerekçesi; geçmiş yasama yılını değerlendirmek ve önümüzdeki yasama yılına da hazırlık… Önümüzdeki yıl seçim yılı olduğu için seçim hazırlıkları ile ilgili de hazırlıklar yapacağız.

KILIÇDAROĞLU DA KATILACAK

Güzel bir haber aldık. Erdoğan’ın bu ara çok uğraştığı, kafaya taktığı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nden Avrupa Ödülü’nü aldı, İzmir’e Avrupa Ödülü verildi. İzmir şüphesiz her şeyin en iyisine layık… Bu ödül törenine Genel Başkanımız da katılacak. Büyükşehir Belediyemiz Konak’ta geri dönüşüm merkezi açacak pazar günü, aynı gün saat Gaziemir Kentsel Dönüşüm Toplu Konut projesinin de temel atma töreni gerçekleşecek. Genel Başkanımız bu programlara da katılacak

MİLETİ MARABA YAPTIN

Merkez bankası faizi düşürmüş. Güler misin ağlar mısın? Düşürsen ne düşürmesen ne… Düşürdün de ne oldu? Hangi banka vatandaşın kullandığı benzer kredileri aşağıya çekti? Böyle bir şey olduysa vatandaşımız beni arasın, ben de yanlış konuşmuşum diyeyim. Faiz 13’tü 12’ye düştü. Devletin parası, bir özel sektör devletten 12’ye alıp vatandaşa 28’e veriyorsa buna Türkçe karşılık olarak, ‘tefecilik, eşkıyalık’ denebilir. Kimin parasını kime veriyorsun? Güvenilirliğini, saydamlığını yitirmiş Merkez Bankası, faizi 12’ye çekmiş. Bu milletin aklıyla alay etmektir, 12’ye alacaksın vatandaşa 28’e satacaksın, oh ne ala! Türkiye’deki her sektör küçülüyor, bankalar küçülüyor. Bakkalın, çiftçinin, sanayicinin karı artmamış ama bankaları karı artmış. Ne ala memleket! İzmir’den söylüyorum, üzülerek söylüyorum; Erdoğan, sen bu milleti tefecilere maraba yaptın. Nasıl bir kafadır bu? İsyan ediyoruz.

YEDİ TRİLYON YÜK

Erdoğan geldiğinde hazinenin 243 milyar lira borcu vardı, bugün bu borç tam 14 kat arttı. Hazinenin borcu bugünkü parayla 3 trilyon 651 milyara ulaştı.  Bu borcun 3 trilyonu da faize gidecek. Milletin sırtına 7 trilyon yük. Nerede para? Sanayiciye, çiftçiye destek yok, öğrenciye yurt yok, mezuna iş yok. Para nerede? Para, 5’lide, para Londra’da, para New York’ta… Millet ekonomik imkansızlıklardan bunalıma girecek hale gelmiş, bunlar soymaya devam ediyorlar. Sadece kur korumalı mevduattan dolayı 100 milyara yakın para gitti. Milletten aldılar, zengine verdiler. Milletin sabrı taştı. Vatandaş, ‘Ne zaman kurtulacağız?’ diyor, sıkın dişinizi diyorum. En geç, 2023 haziran ayında sandık gelecek.

AKLINI BAŞINA AL ERDOĞAN

“Enflasyon aşılmaz bir tehlike değildir, Avrupa’da raflar boş” demiş beyefendi… Pes! Avrupa’da market rafları millet alabildiği için boş, bizimkilerde kimse alamadığı için dolu Erdoğan… Öğrenci yurt arıyor, mezun iş arıyor. Türkiye’de, temmuzdaki işsiz sayımına göre 760 bin kişi daha iş arar hale gelmiş. Erdoğan bu kış geçmez, aklını başına al!

HESABI SORULACAK

Altay’ın ardından açıklamalarda bulunan CHP Doğa ve Çevre Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, orman yangınlarına ilişkin konuştu, şunları söyledi: “Marmaris Yalancı Boğaz’da yangın çıktı, ciğerlerimiz yandı. İki yıldır Ege ve Akdeniz sahillerinde yangınlar yaşıyoruz. Muğla’da bir kriz masası oluşturuldu, Büyükşehir Belediye Başkanımız çağrılmadı. Geçen yıl da aynısı olmuştu. Partizanlık yapıyorlar. Yangının CHP’lisi, AKP’lisi olur mu?  Yangın söndürme çalışmaları başarılıydı ama hava karardı yine fiyasko…  Gece görüşlü helikopter yine yoktu. Çünkü 3 gün önce kiralama sözleşmesi sona ermiş. Ne olurdu 1 ay daha uzatsaydınız? Orman Genel Müdürlüğü’ne sesleniyorum; kendinize lüks araç almaya para var ama gece görüşlü helikoptere gelince yok. AKP, ormana odun olarak bakıyor. AKP döneminde, Cumhuriyet döneminin en büyük orman yangıları yaşandı. Bu, beceriksizleri, duyarsızlıklarından dolayı olmuştur. Ormanlarımızın yanmasının sorumlusu AKP’dir. Geçtiğimiz yılki yangınların sorumlusu Bekir Pakdemirli’dir, AKP döneminde yaşanan yangınların baş sorumlu da Erdoğan’dır. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi,’Bu seçim çok önemli, öbür tarafa gittiğimizde hesap soracaklar’ diyor. Komedi! Neyin hesabına soracaklar? Gerçek dünyaya göç edince sana, reisine orman yangınlarının hesabını, bittiklerin, yabani hayvanların yanmasının, orman köylüsünü bitirmenin hesabını soracaklar. Ormanları yok etmenizin hesabı sorulacak. Bu dünyada da az kaldı, geliyor gelmekte olan…. En geç 9 ay sonra yapılacak seçimden sonra orman yangınlarının söndürülmemesinin hesabı hem bu bakan hem önceki bakan hem de cumhurbaşkanına sorulacak. Bunun hesabı mutlaka sorulacak.”

SOYER’E KAFAYI TAKMIŞ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın UNESCO Dünya Mirası 2022 daimi adaylığı için İzmir’in simgelerinden Kemeraltı ve çevresini kapsayan İzmir Tarihi Kent Merkezi'ni elemesi ve İznik’in seçmesi hakkında yöneltilen soruyu yanıtlayan CHP’li Altay, “İzmir’e ‘gavur İzmir’ diyen, husumeti bitmeyen bir kafanın yaklaşımı, anlayışı… Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e kafaya takmış bir Cumhurbaşkanı ile karşı karşıyayız. Ama Tunç Soyer, Erdoğan’ı kafasına takmıyor” dedi.

CHP İKTİDARINDA OLACAK

UNESCO ile ilgili gelişmeler hakkındaki aynı soruya Genel Başkan Yardımcısı Öztunç ise şu yanıtı verdi: İzmir, UNESCO 2022 daimi listesi için aday gösterilecekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, İzmir’deki pek çok sivil toplum örgütü, İzmirli bunu talep etti. Ama bir baktık, Bakanlık bir Ali Cengiz oyunu yapmış, İznik alınmış. İznik de olmalı, karşı değiliz ama İzmir’de olmalıdır. Bu, AKP’nin İzmir’e olan alerjisinden kaynaklanıyor. Turizm Bakanı, Çeşme’nin talanı projesiyle uğraşacağına, kendi otellerini nasıl büyütürüm diye çalışacağına, iş adamı olarak Turizm Bakanlığı’na başvurup Turizm Bakanı olarak kendi otellerine imzalar atacağına buna çalışsaymış.  Ama 2023’te de daimi üyelik için fırsat var. CHP iktidarında İzmir UNESCO tarih mirasına aday olacak.”

Editör: Haber Merkezi