Cengiz Aldemir/ANKARA - Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Yarbay, Orgeneral rütbeleri arasındakilere makam tazminatı verilirken, ünvan ve makam sahibi olan Kıdemli Binbaşı- Binbaşı- Astsubay Kıdemli Başçavuş- Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş ve Astsubay II Kademeli Kıdemli Başçavuşların da makam tazminatından yararlanmasının bir hak olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili İz gazeteye konuşan CHP’nin asker kökenli İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunun(TSK) da yer alan rütbe ve görevlerde bulunanlara makam tazminatı ödendiğini hatırlatarak, “Silahlı Kuvvetlerin bu kadar önemli görevlerinde bulunan gerek görevdeki gerekse emekli astsubaylara makam tazminatı verilmemesi eşitlik ilkesine de aykırı bir durum ortaya koymaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 3'üncü maddesindeki "Astsubay” tanımı ile aynı Kanunun 6'ncı fıkrasındaki "Subay” tanımında büyük benzerlikler olup her iki tanımdaki şahıslar "Makam ve memuriyet itibariyle emretmek salahiyetini haiz kimsedir” dedi.

YASAYA EK YAPILMALI

Görev ve Makam Tazminat düzenlemesinde sadece makam ve memuriyetin verdiği yetkiye dayandırıldığını, "emretme" esasının yeterli görüldüğünü, her rütbenin işgal ettiği makama paralel olarak sorumlu olduğunu hatırlatan Çelebi, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda yapılacak ilave bir düzenleme ile farklı uygulamalara meydan verilmemesi ve Anayasanın eşitlik ilkesine paralel uygulama bütünlüğünün sağlanması açısından önemine vurgu yaptı.

OLUMSUZ ETKİSİ VAR

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetlerinde Tabur Komutanlığı görevini yarbay ve binbaşı rütbesindeki subayların da yaptığını hatırlatan Çelebi, aynı görevi yapan yarbaylara Makam-Görev Tazminatı tahakkuk ettirilmesine rağmen binbaşıların kapsam dışı bırakılmasının doğru olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu: “ Kıdemli Binbaşı ve Binbaşıların da kapsam içine alınmaları gerekmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda yapılacak ilave bir düzenleme ile farklı uygulamalara meydan verilmemesi ve Anayasanın eşitlik ilkesine paralel uygulama bütünlüğünün sağlanması bakımından Kıdemli Binbaşı- Binbaşı- Astsubay Kıdemli Başçavuş- Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş ve Astsubay II Kademeli Kıdemli Başçavuş rütbelerinde bulunan askeri personele de makam tazminatı verilmelidir. Silahlı Kuvvetlerin bu kadar önemli görevlerinde bulunan gerek görevdeki gerekse emekli astsubaylara makam tazminatı verilmemesi anılan personeli olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak için bir de kanun teklifi verdim ve meclis de de konunun takipçisi olmaya devam edeceğimi.”
 

Editör: Haber Merkezi