Cengiz Aldemir/ANKARA - Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda on üç yıl aradan sonra görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı ve usulsüz atamaları hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, “Geçen yıl bütçede de çok üzerinde durmuştum ama Bakanlığınızda yıllardır eş dost ilişkisine dayalı usulsüz müdür atamaları yapıldı, bunu söylemiştim. 25 Temmuz 2020’de bu sınav yapıldı, güzel ancak 3 konu gene sıkıntılı. Nedir onlar? Birincisi, ilçe müdürlerinin atamaları bu sınava neden tabi tutulmadı? Yani ilçe müdürleri buraya neden dâhil edilmedi? Birinci konu bu. İki, yazılı sınava girenler yine mülakata çağrıldılar; mülakatlarda neler olduğunu zaten biliyoruz. Üç, görevde yükselme sınavını Ankara Üniversitesi yaptı yani daha şeffaf olması için ÖSYM tarafından yapılsa, iyi olmaz mıydı acaba yasal bir engel mi var, onu da bilmiyorum bunu sormak istiyorum” dedi.

GÖREV VERİLMEYEN PERSONEL NE OLACAK

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda araştırmacı kadrosunda il müdürlüğü, daire başkanlığı yapmış, akabinde görevden alınarak sonrasında “Araştırmacı olsun.” denilen personelleri gündeme getiren Çelebi, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na, “Merkezde ve özellikle taşrada araştırmacı kadrosunda bulunan bu kişilerin hiç işe gitmediklerinden, iki üç yılda bir kuruma uğradıklarından, bankamatik memuru gibi görev yaptıklarından bilginiz var mıdır? Yani bu adamlar yıllardır neyi araştırıyor? Neyi araştırıp, neyi geliştirdiler? Yani kurumlara uğramıyorlarsa, pijamayı çekip uzaktan mı yapıyorlar bu işi? Kaç araştırmacı var, bununla ilgili tedbir alacak mısınız, bunu öğrenmek istiyorum. Devletin ve milletin parasına gerçekten yazık oluyor” eleştirisinde bulundu.

SPOR KAYIRMACILIKTAN KURTARILMALI

Bakan Kasapoğlu’na sporculara deprem felaketlerinde yardımcı olmak için AFAD ile koordineli arama kurtarma eğitimleri verilmesi önerisinde bulunan Çelebi, “Gençlik liderlerine 4 dönem hâlinde, temel afet bilinci eğitimi verilmesi güzel. Bana göre, daha ileri gidip AFAD’la koordineli arama kurtarma eğitimleri de verilmesi gerekir. Çünkü büyük bir depremde AFAD’ın sadece 1.700 personeli var; bu hiçbir şeye yetmez. Kendileriyle de konuştum. Buraya gönüllü takviyesi şarttır, gençlerden olması ayrıca önemlidir. Sporda başarı istiyorsak öncelik le federasyonlara kaynak aktarımını siyasal, kurumsal ve kişisel kayırmacılıktan kurtarmamız gerekiyor. Sayın Bakan, sporun toplumsal olarak yaygınlaşamamasında yanlış şehirleşme planları da etkili, bunu özellikle öğrenmek istiyorum: Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, onlara ne gibi önerileriniz oldu? Onlar gerekeni yapıyor mu, yoksa yine rant mı kazanıyor? ” diye konuştu.

HARCIRAHLAR YETERSİZ

Özellikle Güneydoğu, Doğu Anadolu Bölgesi spor müsabakaları için il dışına giden kişilere yeme, içme ve konaklama için günlük 41 lira harcırah verildiğini, değişmediyse bu miktarın yetersiz olduğunu kaydeden Çelebi, öğretmen veya çalıştırıcıların kendi cebinden harcadığı paraların gecikmeli olarak yatırıldığını hatırlattı. Çelebi, bu durumda insanların, çocukların spora olan şevkinin azaldığını, daha pratik çözümler bulunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi