Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) yereldeki kadınların siyasete katılımlarını desteklemek amacıyla, 2019 yılında gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde kadın aday ve aday adaylarına yönelik güçlenme atölyeleri düzenliyor. Aralık 2018’de Adana ve Gaziantep’te gerçekleşen Yerel Siyaset Atölyesi, 22 Ocak’ta İzmir’de başladı. 24 Ocak Perşembe gününe kadar sürecek olan atölyeye, İzmir’den farklı partilerden 40’tan fazla kadın aday ve aday adayı katıldı.

“Siyasette Adın Var, Siyasette Kadınlar Var” sloganıyla kadın adayları eğitimlere davet eden Yerel Siyaset Atölyeleri’ne; il ve ilçelerde belediye başkanlıklarına ve belediye meclis üyeliklerine adaylık başvurusu yapmış olan ya da yapacak olan kadınlar başvurabiliyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi uzmanları tarafından verilen eğitimlerde katılımcılara, adaylık süreci hazırlıkları, seçmenlerle iletişim, kampanya için finansal kaynak yaratma, kampanya yönetimi, seçim kanunları ve siyasette kadına yönelik şiddet gibi konularda bilgi sunuluyor. Üç günlük eğitimde adaylar; seçim sistemi, rolleri ve sorumlulukları üzerine tartışıyor, liderlik becerilerini geliştiriyor, interaktif bir şekilde eğitime katılarak seçime hazırlık yapıyorlar. Eğitimde ayrıca katılımcılara, toplumsal cinsiyet eşitliği ile birlikte kadınların siyasi katılımının ve liderliğinin önemi aktarılıyor. Atölyenin dördüncüsü 26-28 Ocak tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek.

UN WOMEN KADINLARIN SİYASETE KATILIMI İÇİN ÇALIŞIYOR

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) kadınların yönetim pozisyonlarına eşit olarak katılmaları ve siyasi katılımları için çalışmalar yürütüyor. Yerel Siyaset Atölyeleri, kadınların siyasi katılımını ve karar alma mekanizmalarında temsiliyetini artırmayı hedefleyen “Türkiye’de Siyasi Liderlik ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesi kapsamında hayata geçirildi. Proje, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı’nın (SIDA) finansman desteği ile uygulanıyor.

Proje, kadınların siyasetteki temsil oranlarının düşüklüğüne dikkat çekiyor. 2014 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlere göre, belediye başkanlarının %2.8’i, belediye meclis üyelerinin %10.7’si ve il genel meclisi üyelerinin %4.7’si kadınlardan oluşuyor.

Proje, “Kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal hayatın karar alma süreçlerine tam ve etkin bir biçimde katılımlarının ve kadınlara karar alma mekanizmalarında, her düzeyde lider olabilmeleri için eşit fırsatlar tanınmasının güvence altına alınması” hedefine yönelik olarak çalışıyor.