Ege’de Birgün’den Erman Uzun’un sorularını yanıtlayan CHP İzmir milletvekili Murat Bakan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’li belediye başkanlarına yönelik uyarılarını değerlendirdi. Kurultay döneminde belediye başkanlarının delegelere müdahale etmemesi gerektiğini kaydeden Bakan, “Eğer bir belediye başkanı dönüp siyasi kadrolaşmaya giriyorsa, belediye bürokrasisi eliyle yönetime müdahale ediyorsa ortada bir problem vardır. O belediye başkanı genel başkanın uyarılarını dikkate alıp, derhal bu işlerden elini eteğini çekip, ‘Ben bu kente daha çok nasıl hizmet ederim? Nasıl partimizin oyunu arttırırım? Nasıl Türkiye'ye model olacak bir yerel yönetim oluşturabilirim?’ diye düşünmeli. Bunu yapması gerekir. Belediye başkanlarının örgüte müdahalesi son derece tehlikeli. “ ifadelerini kullandı.

‘BELEDİYE BAŞKANI MÜDAHALE ETMESİN’

Bakan, “Belediye başkanlarının elinde kamu gücü var. Belediye başkanı sıradan bir birey değil. Milletvekilinin elinde bir kamu gücü yok. Milletvekilinden bahsediyoruz, delege çalışmalarına müdahale etmesin, bu doğru bir şeydir. Belediye başkanı hiç müdahale etmesin. Çünkü belediye başkanının elinde kamu gücü var. Belediye olanakları var, yerel yönetimlerin olanakları var. Dolayısıyla bu gücü örgütü dizayn etmek için kullanması çok yanlış bir davranış. Olmaması gereken, özgür seçimleri engelleyen bir davranış. Kaldı ki, belediye başkanlarının bunun üzerinden kendi ikbalini, kendi geleceğini, belediye başkanlığını korumaya çalışması gibi bir düşüncesi varsa bu daha da yanlış. Biz bunu geçmişte gördük. Belediye başkanının yapması gereken şey; yaptığı hizmetlerle halkın sevgilisi olmaktır. Halkın istediği, halkın yaptığı hizmetlerden dolayı gönlüne giren bir belediye başkanını kimse yıkamaz.” şeklinde konuştu.

‘MEVCUTUN ÜZERİNE KOYABİLECEK PROFİLDE OLMALI’

Aziz Kocaoğlu’nun aday olup olmayacağına dair de görüşlerini paylaşan Murat Bakan, “Bugün olmayacağım diyebilir, yarın olacağım diyebilir, olmak isteyebilir. Bir öngörüde bulunmak mümkün değil. Aziz Bey belediye başkanı olmak isteyebilir. Diğer arkadaşlarımız gibi yarışır. Toplumda karşılığı varsa, yaptığı hizmetlerle takdir görüyorsa görevine devam eder. Aziz Bey aday olmayacak, kim aday olsun nasıl birisi aday olsunu doğru bulmuyorum. Mevcut belediye başkanımız başarılı bir belediye başkanı. Bundan sonra olacak belediye başkanının, Aziz Bey dahil, şu an var olanın üstüne koyabilecek bir profilde olması lazım.” İfadelerini kullandı. Kocaoğlu’nu başarılı bulduğunun altını çizen Bakan şöyle konuştu: “Aziz Bey’in yaptığı büyük hamleler var. Yerelde kalkınma, ulaşım altyapısı, kentsel tasarım, kent mimarisi bunların hepsinin üstüne bir şeyler koymalı. Ahmet Adnan Saygun gibi daha önce troleybüs garajı olan kamuya ait yerleri tekrar kamuya açtı. İstanbul'da İETT garajı Dubaililere, Araplara satıldı. Ama bizde kamuya açıldı. Kamu alanlarını yağmalatmayan, kamunun yararına kullanıma süren bir anlayış devam etmeli. Çevre ile ilgili mevcut belediye başkanının yatırımları var. Onu da aşmalı. Daha fazlasını hayal etmek lazım, dünyada niye ilk 10 ekokent arasında yer almasın İzmir? Sürdürülebilir yaşam için mücadele edecek bir yerel yönetici olmalı, bu Aziz Bey de olabilir başka biri de olabilir. Sürdürülebilir yaşam derken, bundan elli sene sonra, yüz sene sonra bu kentte bizden sonra özgürce yaşayanların ayağının toprağa değdiği, denize girebildiği, doğayı kirletmeyen, tahrip etmeyen, tüm canlılar için yaşanabilir bir kent bırakmayı hedeflemeli. Yani kafasında yerel yönetimler paradigması geliştirmiş burayı bir makam, mevki görmeyen bir yerel yönetici olmalı. Zaten böyle bir belediye başkanımız var. Türkiye'nin rol model bir kenti, Avrupa’nın rol model kenti olma yolunda bir anlayış geliştirmeli. Yoksa Ali olsun, Mehmet olsun, o mu olsun? Bu mu olsun? Bu anlayışı yanlış ve gereksiz buluyorum. Aday olacak arkadaşlarımız çıkarlar meydana, nasıl bir kent hayal ediyorlar bunu topluma, genel merkeze anlatırlar. Genel merkezin ve toplumun takdir edeceği arkadaşımız olur. Ya da mevcut Belediye Başkanımız devam eder.”

Röportajın tamamı için tıklayın

Editör: Haber Merkezi