Cengiz Aldemir/ANKARA- Erdoğan'ın "Müzikle ilgili sınırlamayı 24.00’e çekiyoruz. Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok" sözlerine sanat, siyaset çevrelerinin yanı sıra sosyal medyadan da tepki yağıyor.

SOSYAL HAYATA MÜDAHALE

‘'Kayıtsız müzik emekçilerine gerekli yardımı yapmak devletin vazifesidir’' sözleri ile Erdoğan'ın açıklamalarına tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, konuyla ilgili iz gazeteye yaptığı açıklamada, yaklaşık bir buçuk yıldır ekonomik sorunlar yüzünden enstrümanlarını satan intihar eden müzisyenleri ve sektör çalışanlarının ekonomik sorunlarını dile getirdi.

Pandemi sürecinde hafta sonları alkol satışının hiç bir bilimsel gerçeklikle bağdaşmamasına karşın yasaklandığını anımsatan Beko, gece 24'den sonra müzik yapmanın yasaklanmasının toplumun sosyal hayatına müdahale olduğu değerlendirmesinde bulundu.

MÜZİSYENLERİN ÇIĞLIKLARINA KULAK VERİN

Beko, "Uzun süredir müzik mekanları ve sektör çalışanları ekonomik sorunlarla mücadele ederken Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar kabul edilemez Müzisyenlerin haklı çığlıklarına kulak verelim. Sosyal güvencesi olmayan bir çok müzik emekçisi, mekan sahibi ve sektör çalışanları bu zorlu süreçte çok mağdur oldular. Sayın Erdoğan'ın açıklamaları toplumu rahatsız etmektedir. Şimdiye kadar toplumu rahatsız etmeyen müzikli mekanlar şimdi mi rahatsız etmeye başladı?"diye sordu.

SANAT EMEKÇİLERİNİN SOSYAL GÜVENCESİNİ SAĞLAYIN

Hayatlarını müzik yaparak kazanan müzisyenlerin, düzensiz, sigortasız ve günübirlik işlerde çalıştıklarını vurgulayan

Beko, Erdoğan'ın öncelikle yapması gereken şeyin, müzisyenleri, sanat emekçilerini, sosyal güvence altına alacak düzenlemeler yapması gerektiğini belirtti. Beko, “Devletin özellikle koruması gereken en korumasız ve güvencesiz kesimlerin başında gelen müzik emekçilerinin haklı çığlığı da ortadadır. Kayıtsız çalışan binlerce müzik emekçisi, bu tarz zorlu süreçlerde daha çok mağdur olmuşlardır. Sosyal devlet bunları düşünerek gerekli yardım ve düzenlemeleri yapması en temel vazifesidir" diye konuştu.

AÇIKLAMA TABANA MESAJ

Yasakların ideolojik bir anlayıştan kaynaklandığını, toplumun Erdoğan'dan rahatsız olduğunu ifade eden Beko, yasaklı açıklamaların her geçen gün eriyen tabanını konsolide etmekten başka bir şey olmadığını vurguladı.

ERDOĞAN GERÇEK NİYETİNİ AÇIKLASIN

Erdoğan'ın açıklamalarının samimi olmadığını vurgulayan Beko eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Buradan sayın Erdoğan'a soruyorum gerçek niyetini açıklasın. Öyle kaçamak toplumu rahatsız edici, insanları mağdur edici sözlerden lütfen uzak dursun. Tek adam yönetiminin yarattığı ekonomik ve sosyal sorunlar yetmiyormuş gibi, bir de müzikli mekanların yasaklanması asla kabul edilemez. Gürültü kirliliği konusunda alınan kararların valiliklerce şimdiye kadar uygulandığını bundan sonra da uygulanacağını çok daha iyi biliyor. Kimseyi kandırmasın gerçek düşüncelerini açıkça ortaya koysun, bu yasakların arkasına saklanmasın. Bu yasaklamalar toplumun sosyal hayatına bir müdahaledir kırıyorum."

Editör: Haber Merkezi