Cengiz Aldemir/ANKARA - Kısa çalışma ödeneği üzerine CHP’li milletvekillerinin ortak düzenlediği basın toplantısında konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “ TBMM’de kabul edilen bir düzenleme ile işsizlik fonundan ödenmek üzere kısa çalışma ödeneğine ilişkin koşullar belirlenmiş ve bir süredir bu yolla pandeminin oluşturduğu ağır koşullar hafifletilmeye çalışılmıştır” dedi.

95 ÜLKE NÜFUSUNDAN FAZLA İŞSİZİMİZ VAR

Cumhurbaşkanın kararı ile bugün itibarıyla Kısa Çalışma Ödeneği sonlandırılmasına tepki gösteren Beko, kararın açık ve net bir şekilde büyük bir işsizlik dalgasına neden olacağı uyarısında bulunarak, “ Pandemi koşullarında açlıkla, yoksullukla boğuşan milyonların bir kez daha açlığa, sefalete terk edilecektir. İşten çıkarmalar artacağı için, işsizlik daha da çok artacaktır. Zaten ülkemizde şu an 10 milyona yakın işsizler ordusu vardır. Dünyada 95 ülkenin nüfusundan daha fazla kişinin ülkemizde işsiz olduğunu vurgulamak isterim” bilgisini paylaştı.

SAĞLIK SORUNU UYARISI

Kısa çalışma ödeneği kapsamında 3,7 milyon çalışana 2020 yılında 27 milyar lira, bu yılın ilk iki ayında ise 5 milyar lira olmak üzere toplam 32 milyar lira ödeme yapıldığını anımsatan Beko, bu kişilerin SGK primleri yatırılmadığından dolayı önümüzdeki dönemde işsiz kalan çalışan ve ailelerinin sağlık sorunlarıyla uğraşacaklarını söyledi.

ÖDENEK SÜRESİ UZATILMALI

Kısa çalışma ödeneğinin bitirilmesinin tam tersi devam etmesi önerisinde bulunan CHP’li Beko, “Bugüne kadar yaklaşık 1.400 TL kısa çalışma ödeneği alan kişiler, açlık sınırı 3 bin TL’ye yakın, yoksulluk sınırının 8 bin TL’yi geçtiği bir süreçte zaten zar zor geçiniyorlardı. Bu nedenle de kısa çalışma ödeneğinin bitirilmesi değil aksine kapsamı ve miktarının genişletilerek devam ettirilmesi gerekmektedir. Kısa çalışma ödeneği kesilirse, bu insanlara iş bulamazsak, işsizlik fonundan da yararlanmazlarsa bu insanlar evine ekmek getiremez konumuna geleceklerdir” uyarısında bulundu.

ASGARİ GELİR DESTEĞİ VERİLMELİ

Son günlerde AKP’liler ve çevresindeki kişilerin lüks harcamalarına, devleti ve imkanlarını talan ettiklerine şahit olduklarını vurgulayan Beko, Sarayın himayesinde birden fazla maaş alanları anımsattı.

İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Koşullarını bir kez daha dile getiren Beko, ILO'nun sosyal güvenlikle ilgili sözleşmesine uygun bütün yurttaşlara asgari geçimi şartlarını sağlayacak asgari gelir desteği ve sigortasının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

YAPILMASI GEREKENLER

Kısa çalışma ödeneği alan çalışanlara mutlaka asgari ücret düzeyinde bir maaş bağlanması gerektiğinin altını çizen Beko, 14 milyona yakın işçinin 6.2 milyonunun işini, gelirini kaybettiği bilgisini paylaştı. Pandemi sürecinde 1 yıldan bu yana sendikalara üye olan işçinin, haksız bir şekilde kod 29’dan işten atıldığını belirten Beko bu konuda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Bu işçiler tekrar işlerine dönmelidirler. Pandemi sürecinde yüzbinlerce çalışan sözde işten atılmadı ama ücretsiz izne çıkarıldı. Bu uygulama da derhal sonlandırılmalıdır. İşten çıkarmalar Covid-19 süresince yasaklanmalı, işten çıkarmalar ve ücretsiz izinler yerine kısa çalışma ödeneği uygulaması uzatılmalıdır. İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır. Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki tüm işçiler kamu ya da özel fark etmeksizin, bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır. İşten atmalar yasaklanmalıdır, Kod 29’un kullanılması engellenmelidir. Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır. İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir. Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır. Tüm çalışanların bir an önce aşı olmaları sağlanmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi